Büyülü Gerçekçilik Türünde Okunması Gereken İki Kitap
Salman Rushdie & Toni Morrison
Hepimiz büyülü gerçekçiliğin kullanıldığı edebi eserlere denk gelmişizdir veya okumuşuzdur. Sıra dışı olayların hayal gücümüzü zorladığı, fantastik ve mitolojik ögelerin büyüleyici özelliklerin bizi farklı bir evrene götürdüğü bu türde okunması gereken belli başlı kitaplar bulunmaktadır. Bu yazımda da son zamanlarda okuduğum ve çok beğendiğim eserleri sizlerle paylaşmak isterim.
Öncelikle hepimiz Salman Rushdie’nin Şeytan Ayetleri ile sık sık gündeme geldiğini görmüşüzdür. Rushdie’nin büyülü gerçekçilik özelliklerini kullandığı kitabı Geceyarısı Çocukları gerçekten okunmaya değer. Rushdie bu romanında Hint efsanelerini modern Hindistan tarihiyle birleştirerek bizlere sunar. Bu mucizelerle dolu yaşam anlatısı Hindistan’ın İngiltere’den bağımsızlık ilan ettiği dönemde geçer. Bu kitap hem tarih olarak bizleri doyurur hem de gerçekleri bize efsanevi özelliklerle sunar.
İkinci kitap önerim ise Toni Morrison’un kitabı Beloved. Bu kitap çok şey anlatır aslında. Psikolojik yönden karakterler çok güzel bir şekilde yansıtılmıştır ve zaten kölelik gibi bir meseleyi ele aldığı için okurken etkilenmemek mümkün değildir. Bu kitapta da büyülü gerçekçiliğin özelliklerini görmek mümkündür. Karakterlerin travmaları kölelik tarihinin acı gerçekleriyle bizlere sunulur.
Geçtiğimiz iki ay okuma listeme bu iki kitabı eklemiştim ve gerçekten okumaya geç kaldığımı düşündüm. Gelecekte daha fazla bu türde kitaplar okuyacağım için onların da üzerine düşünüp ekstra yazılar yazmak isterim. Görüşmek üzere, iyi okumalar!