Buzz Lightyear Filmi Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Sinemalarda Yasaklandı

Toy Story serisinin Buzz Lightyear karakterine odaklanan yeni spin-off filmi BAE'de sansür şoku yaşadı.

Yetkililer Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Disney ve Pixar'ın son animasyon filmi Lightyear'ın Birleşik Arap Emirlikleri tarafından tüm sinemalarda yasaklandığını söyledi.

Film aynı cinsiyetten iki karakterin öpüşmesini içeriyor ancak BAE'nin Medya Düzenleme Ofisi, alınan karar için belirli bir neden vermezken, Bakanlık filmin "ülkenin medya içerik standartlarını ihlal ettiği" gerekçesiyle yasaklandığını söyledi.

BAE'in Medya Düzenleme Ofisi, Buzz kararkterinin kırmızı bir çizgiyle çizilmiş fotoğrafını içeren bir tweet yayınladı.

Lightyear yasağı, BAE'nin sinematik yayınları sansürlemeyi bırakacağını ilan etmesinden yalnızca altı ay sonra geldi.

Sünni Müslümanların yönettiği bir ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri, yetişkinler arasındaki rızaya dayalı eşcinsel ilişkiyi suç sayıyor.

Geçen yıl, Pixar'ın Onward'ının lezbiyen ebeveynlere atıfta bulunduğu için birkaç Orta Doğu ülkesinde yasaklandığı bildirildi.

Nisan ayında Suudi Arabistan, Disney'in Doctor Strange in the Multiverse of Madness filminde nihayetinde ülkede gösterilmeyen "LGBTQ referanslarının" kesilmesini istedi.

Dünya çapında sansürden nasibini alan eşcinsel hikayeleri içeren diğer filmler arasında Elton John'ın biyografik filmi Rocketman yer alıyor. Film Samoa'da tamamen yasaklandı ve filmindeki seks sahneleri bir Rus dağıtımcı tarafından kesildi.


KAYNAK: BBC