Cartier'in Salem'deki Yeni Sürükleyici Sergisinin İçine Bir Bakış

Cartier'in Ses Manzarası Sergisi


Görsel-işitsel deneyim “gezegenimizin zengin biyolojik çeşitliliğini kutluyor ve endişe verici düşüşü konusunda farkındalığı artırıyor.”


Cartier'in eserlerinin çoğu açıkça hayvanlara atıfta bulunuyor. Doğadan ilham alan Fauna ve Flora koleksiyonunu veya Bella Hadid'den Dua Lipa'ya It kızlarının sevdiği ikonik Panthère saatini örnek alın.

Bunu akılda tutarak, Cartier'in çağdaş sanatı teşvik etmeye adanmış kültür merkezi olan Fondation Cartier tarafından yakın zamanda yapılan bir komisyon mükemmel bir seçimdir. Massachusetts, Salem'deki Peabody Essex Müzesi'nde bulunan ve sürükleyici bir görsel-işitsel deneyim olarak kabul edilen “The Great Animal Orchestra”, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Kenya, Ruanda ve Zimbabve'deki yüzde 50'den fazlasının ne yazık ki kaybedildiği biyoçeşitliliğin ses peyzajı ekolojisti Bernie Krause tarafından kaydedilmiştir.

endişe verici olduğu derecede aydınlatıcı olan sergi, 1990'da kaydedilen seslerin ve biyofonisinin, bölgedeki artan ağaç kesimi ve madencilik nedeniyle artık duyulamadığı Amazon yağmur ormanlarında başlıyor. Daha sonra, Zimbabwe'deki Mungwezi Çiftliği'nde babunların sesini duyacaksınız, ardından California'nın Sequoia Ulusal Parkı'ndaki pitoresk bir açıklık olan Crescent Meadow'da aniden kuşlar, çakallar ve dağ aslanları gelecek. United Visual Artists kreatif direktörü Matt Clark tarafından oluşturulan geçici spektrogramlar aracılığıyla, ziyaretçiler ekosistemin derinliklerine dalıyorlar.

“Büyük Hayvan Orkestrası” bir ses incelemesi ve keşfi: onu nasıl sindirdiğimizi, hayvanların onu ifade etme biçimlerini inceliyor. Aynı zamanda arkanıza yaslanıp kendinizi olağanüstü bir vahşi yaşam görüntüsüne kaptırmanızı da sağlıyor. Aşağıda, 22 Mayıs 2022'ye kadar açık olan sergiye daha yakından bakın.


the great animal orchestra
the great animal orchestra

Yedi ses manzarası, doğal dünyanın geçiciliğini temsil etmek için özel olarak tasarlandı. United Visual Artists, Krause'nin kayıtlarını nerede ve ne zaman yaptığının görsel temsilleri olarak animasyonlu spektrogramlar üreten özel bir yazılım geliştirdi. (çoğu erken saatlerde uzak yerlerdeydi).


the great animal orchestra

KM41 Amazon ses manzarası (soundscape), ağaç kurbağaları gibi nadir türlerin seslerini içermekte.

Krause, “İş, duyduklarınız kadar duymadıklarınızla da ilgilidir” diyor.


the great animal orchestra
the great animal orchestra

Ziyaretçiler, sesleri özümsemek için oturmaya veya uzanmaya teşvik ediliyor. Krause'nin Mungwezi Çiftliği'nde kaydettiği kayıt, onun “akustik nişler” dediği şeyi gösteriyor, bunlar sadece belirli bir tür tarafından belirli bir zamanda belirli bir yerde üretilebilir.

Sergi, dünyanın dört bir yanındaki okyanuslardan gelen ses manzaralarının bir karışımıyla sona eriyor.