CGI Kullanılan Reklamlar

Yeni nesil gerilla reklam olabilir mi?

Gerilla Reklam Nedir?

Gerilla reklamcılığı; beklenmedik ve alışılmışın dışında yer alan mekanlarda, zamanlarda veya şekillerde yapılan reklam ve pazarlama faaliyetlerini ifade eder. Bu tarz kampanyalar genellikle geleneksel reklam alanlarında değil; sokaklarda, etkinliklerde, toplu taşıma araçlarında, doğal afişleme alanlarında veya dijital medyanın dışında gerçekleştirilir. Amacı, en düşük bütçeyle hedef kitle üzerinde en büyük etkiyi yaratmak ve marka mesajını akılda kalıcı hale getirmektir.

Düşük maliyetli olması, yaratıcı özgürlük sağlaması ve tüketiciyi etkileme potansiyeli gibi avantajlar sunar. Ancak izin gerektirmesi, hukuki sınırlamalar ve bazı durumlarda riskli olabilecek etkileşimler gibi dezavantajları da vardır. Bu tür kampanyaların başarılı olabilmesi için doğru zamanlamanın yapılması, hedef kitle analizi gerçekleştirilmesi ve sıra dışı fikirlerin kullanılması önemlidir.

Reklam dünyasında geleneksel medya ve dijital platformlar artık yeterli değil. Tüketicinin dikkatini çekmek ve markaları hatırlanabilir kılmak için sıra dışı yöntemlere ihtiyaç duyuluyor. Gerilla reklamlar da bu sıra dışı yöntemlerden biri.

Bir de son zamanlarda markalar arasında gittikçe yaygınlaşıp adeta bir yarışa dönen CGI teknolojisinin kullanıldığı reklam kampanyaları var.

Yerli veya uluslararası birçok markanın özellikle sosyal medya aracılığıyla hedef kitlesine sunduğu kampanyalar, bu teknolojinin reklam dünyasındaki alışılagelmiş kullanımından mekân kullanımıyla biraz ayrılıyor.

Çoğumuz, özellikle İstanbul’un meşhur mekanlarının kullanıldığı çalışmaları görmüşüzdür. Galata Kulesi’nin boyandığı, Kadıköy’de yeni yıkanmış bir çamaşırın uçtuğu, sahilden devasa boyutlarda içeceklerin geçtiği çalışmalar elbette ilgi çekmeyi başardılar. Peki bu yeni akım reklamlar dijital ortamlardaki gerilla reklamlar olabilirler mi?

Gerilla reklamlar genellikle sokak sanatı, afişleme, doğrudan pazarlama gibi geleneksel olmayan yöntemlerle gerçekleştirilir. CGI çalışmaları bu çalışmaları daha eşzamanlı erişilebilir kılıyor ve yalnızca dijital gereçler kullanılarak oluşturuluyor.

Aralarındaki temel fark, pazarlama stratejisi ve kampanya yapısındadır. Gerilla reklamcılık, markanın yaratıcı ve yenilikçi bir şekilde tüketiciye ulaşmasını amaçlarken CGI kullanılan reklamlar ise genellikle markanın görsel olarak etkileyici bir şekilde tanıtılmasını sağlıyorlar.

Gerçek dünyada, yeni çıkacak bir dizi için dekore edilen bir metroyla karşılaşmakla; sosyal medyada gezinirken bilgisayar teknolojisiyle oluşturulmuş dev bir atkının ünlü tarihi yerlerde olduğu kampanyaları görmenin etkisi pek de farklı sayılmaz.

Tabii akılda kalıcılık ve karşılıklı etkileşim açısından gerilla reklamlar daha kuvvetlidir. CGI çalışmaları ise daha çok görsel etkileyicilik ve marka bilinirliğini arttırmada başarılıdır diyebiliriz. Bir de gerilla reklamlarda etik ve yasal açıdan karşılaşılabilen zorlukların çoğundan daha kolay sıyrılma olasılıkları var ki bu da onların daha kısa bir süreçte hedef kitleye ulaşabilmelerine olanak sağlıyor.

Tüm bunlara bakarak; CGI teknolojisi kullanılan, son zamanların viral reklamlarının tam anlamıyla gerilla reklama uymadığını söylesek de birbirlerinden çok da uzak olmadıklarını görebiliyoruz. Temel bazı benzerlikleri sayesinde birbirleriyle örtüşseler de aslında çıkarılabilecek en mantıklı sonuç gerilla reklamların bu dijital kampanyaları kapsıyor olduğudur.

CGI kullanılan reklamlar; gerilla reklam çeşidinin bir aracı sayılabilir. Nedeni ise yalnızca dijital ortamda ve sadece görsel-işitsel açıdan hedef kitleyi kendine çekmesidir. Oysa gerilla reklam dediğimizde karşılıklı etkileşim kurulan kampanyalara, çeşitli sanat dallarının araç olarak kullanıldığı çalışmalara rastlayabiliyoruz ve bu da gerilla reklamları daha kapsayıcı kılıyor.