Çiçekler ve Anlamları
Tarih boyunca çeşitli halklar, kültürler ve gelenekler, çiçeklere anlamlar yüklemişlerdir.
Günümüzde eskisi kadar biliniyor olmasa da çiçeklere ve onlara yüklenen bu anlamlar belirli kitleler tarafından hâlâ ilgi görmektedir.
Bitkilerin ve çiçeklerin anlamlarını öğrenmek 1800'lü yıllarda popüler bir aktiviteydi. O zamanlar neredeyse her evde çiçeklerin anlamlarını öğrenmeye yarayacak kitaplar bulunurdu.
Viktorya Dönemi'nin görgü kurallarının önemli bir parçası olan çiçekler ilk başlarda yüksek sesle söylenemeyecek mesajları iletmek için kullanılırdı. “Evet” veya “hayır” sorularına çiçeklerle cevap verilebilirdi. Sağ el ile verilen çiçekler “evet”; sol elle verilen çiçekler "hayır" anlamına gelirdi.
Şarkılara, şiirlere, resimlere, yazılara ve öykülere konu olan bu çiçeklerin anlamlarını gelin hep beraber inceleyelim.
Gül: Herkes tarafından sevilen ve oldukça çok tercih edilen güllerin çeşitli renkleri vardır ve bu renklerin her biri de farklı anlamlar taşımaktadır. Kırmızı gül aşk ve tutku, beyaz gül masumiyet, pembe gül mutluluk, sarı gül minnet, mavi gül eşsizlik, turuncu gül arzu ve heves anlamına gelmektedir.
Unutmabeni Çiçeği: Sadakatin, gerçek aşkın ve içten bağlılığın simgesidir unutmabeni çiçeği. Pek çok efsaneye ve hikayeye konu olan bu çiçek Alman yazar Goethe tarafından "en canlı çiçek, zariflerin en zarifi" olarak adlandırılmıştır.
Papatya: Papatyalar genel olarak temiz sevgiyi, saflığı, sağlığı ve bereketi işaret eder. Beyaz papatyalar masumiyet ve saflık anlamına gelirken, sarı papatyalar mutluluğu ve sevinci simgeler.
Orkide: Zarafeti ve masumiyeti simgeleyen orkidelerin anlamları renklerine göre değişmektedir. Beyaz orkide masumiyet, güzellik ve zarafeti temsil ederken mor orkide hayranlığı ifade eder. Pembe orkide ise neşe, mutluluk ve masumiyeti simgeler.
Frezya Çiçeği: Kırmızı, beyaz, sarı, mor ve pembe renkleri olan frezya çiçeği ine düşünce, güven ve masumiyet anlamına gelir. ABD'de yedinci evlilik yıldönümü anlamına da gelen frezya çiçeği minnet ve teşekkür duygularını ifade etmek için de kullanılır.
Lale: İlkbahar mevsiminde ortaya çıkıp yazın sonuna doğru solan bu çiçekler zariflik, asillik ve aşk anlamına gelir. Beyaz lale saflığı, kırmızı lale sevgiyi, pembe lale anlayışı, sarı lale de hoşgörüyü simgeler.
Lotus Çiçeği: Hinduizm ve Budizm gibi dinler tarafından kutsal sayılan lotus çiçeği geleceği ve yenilenmeyi simgeler, sonsuz yaşamın bir simgesi olarak kabul edilir.