Cilt Bakımı 101: Cilt Bakımında Bilmemiz Gereken İçerikler

Cilt bakımına küçük bir adım.

Herkese merhabalar, bugünkü yazımda cilt bakımına yeni başlayıp hangi içeriğin neye iyi geldiğini bilmeyenler için basit ama etkili olan içerikleri derledim.

Tüm bunları bilmeden önceki ilk adım tabii ki de cildinizi tanımak. Yağlı mı, kuru mu? Yoksa akneli mi? Ya da neme mi ihtiyacı var? Tüm bu sorulara yanıt verdikten sonra aşağıdaki içeriklerden size uygun olanlarını içeren ürünleri inceleyip kullanmaya başlayabilirsiniz. Sabır ve düzen isteyen cilt bakımında hepimize başarılar diliyorum!!!

İlk içeriğimiz Hyaluronik Asit. Nemlendirme ve yaşlanma belirtilerini geciktirme gibi özellikleriyle her cildin ihtiyacı. Hyaluronik asit, özellikle kuru ciltlerde kullanılıyor ama neme ihtiyacınız varsa rutininize eklemeniz gereken bir içerik. Cildin nem ihtiyacını karşılayarak ince çizgilerin oluşmasını da önlüyor.

Bir diğer içeriğimiz C vitamini. Anti-aging yani yaşlanma karşıtı dediğimizde aklımıza ilk gelen içeriklerden. Bir tür antioksidan olan C vitamini, kolajen üretimini arttırarak yaşlanmanın getirdiği kırışıklıkları minimuma indirmeyi hedefliyor. Ayrıca cildimizi UV ışıkları, stres gibi çevresel faktörlerden koruyarak cilt bariyerimizi güçlendiriyor.

Sıradaki içeriğimiz Salisilik asit. BHA (beta hidroksi asit)'lerden biri olan salisilik asit gözenekli ciltlerin en yakın dostu. Tıkanmış gözenekleri temizleyerek gözenek görümünü azaltıyor. Ayrıca peeling özelliği sayesinde de cildi soyarak ölü derilerden arındırıyor. Böylece cildin yağ dengesini de sağlamış oluyor.

Gelelim Niasinamid adlı içeriğimize. Egzama, akne ve iltihap gibi sorunlardan muzdarip olan ciltlerde daha çok tercih ediliyor. Ciltteki kızarıklığı alarak yatıştırıyor. Cilt bariyerini desteklerken aynı zamanda da sebum dengesini sağlayan niasinamid, akneli ciltlerde en çok tercih edilen içeriklerden biri.

Cilt bakımı deyince akla ilk gelen içeriklerden olan AHA (alfa hidroksi asitler) ve BHA'lar (beta hidroksi asitler) pürüzsüz bir cilde giden yolda ihtiyacınız olan içeriklerden. Çok fazla ayrıntısı ve açıklaması bulunun bu asitleri özetlemek gerekirse AHA peeling ve temizleme görevlerinin yanı sıra cildi ayrıca nemlendiriyor. Cildin parlak ve canlı görünmesini sağlayan AHA'lar, sivilcelerin giderilmesinde de önemli bir rol oynuyorlar. BHA'lar ise neredeyse AHA'lar ile aynı işlevi üstleniyorlar fakat ince yapıları sayesinde ciltteki gözeneklere nüfuz ederek onları küçültüyor. Böylece cilt daha sıkı görünüyor.

Son olarak bilmemiz gereken içerik Cica. Son zamanlarda popüler olan bu içerik Kore cilt bakım endüstrisinin vazgeçilmezi. İrite olmuş ve hassas ciltlerin en yakın dostu olan cica, cildi yatıştırarak cilt bariyerini güçlendiriyor. Kolajen üretimini de arttırarak ciltteki iltihabın atılmasını sağlıyor.

Cilt bakımında aslında kullanılan birçok içerik var fakat çok sık duyduklarımızı derleyerek en azından hiç bilmeyenlere bir fikir olmasını istedim. Umarım hoşunuza gitmiştir. :)

Kaynakça:

https://vogue.com.tr/bakim/2021in-once-cikan-6-cilt-bakim-icerigi

https://www.cildimveben.com/makale/cilt-bakiminda-bilmen-gereken-en-iyi-10-icerik

https://www.cildimveben.com/makale/aha-ve-bha-asitleri-nedir-ve-nasil-kullanilmalilar

https://www.elle.com.tr/guzellik/makyaj-ve-cilt-bakimi/2020nin-en-cok-aranan-cilt-bakim-icerikleri/5

https://blog.sephora.com.tr/salisilik-asit-nedir-ve-cilde-faydalari-nedir/?gclid=Cj0KCQjw1bqZBhDXARIsANTjCPKOxPzsvD7eXH-Yi8paLLtsP7mYN4z_pADSwfEo1NrMSecMZEptzxoaAh7gEALw_wcB&gclsrc=aw.ds