Cilt Sorunlarınızı Anlayın ve Doğru İçeriklerle Sağlıklı Bir Cilt Yakalayın!
En sık yaşanan bazı cilt problemlerinin ne olduğunu anlayıp birlikte tedavisi için başvurulabilecek yollara bakalım.
Cildinizde yaşadığınız sorunlar bazen cilt bakımıyla ve düzenli kullanılan içeriklerle giderilebilir, ya da yanlış içerikler seçildiğinde tam tersine probleminizi körükleyebilir. Bu noktada önceliğiniz cildinizde olan problemi tanımlayabilmek, gerekirse kökenini bulmaktır. Elbetteki kökeni hormonel veyahut genetikten kaynaklanıyorsa bir doktora başvurulup uygun bir tedaviye başlanmalıdır. O yüzden bu yazıda daha yaygın ve ileri dereceye ulaşmamız bazı cilt problemlerini, belirtilerini ve bu sorunlara iyi ve kötü gelen içerikleri göreceksiniz.
Siyah Nokta (Açık Komedon): Siyah noktalar en yaygın karşılaşılan sorunlardan birisidir ve özellikle yüzünüzün en yağlı bölgelerinde oluşurlar. Siyah noktalar cilt üzerindeki foliküllerde tıkanma meydana geldiğinde oluşur. Yağlar ve ölü hücreler birikip bu foliküllerdeki boşlukları tıkar ve havayla temas ettiklerinden oksitlenip siyahlaşırlar. Fazla miktarda olduklarında rahatsız edici bir görüntü oluşturabilirler.
Kurtulmak için bazı yöntemler ve içerikler vardır:
-Akşamları çift aşamalı temizlik yapıp cildinizin sebumdan iyice arınmasını sağlamak
-Salisilik asit içeren bir yüz yıkama jeli ya da günlük asidik tonik gibi ürünler kullanmak. Salisilik asit cildin pH ve sebum dengesini düzenler ve gözeneklerinizdeki kir, yağ ve bakterileri temizlemeye yardımcı olur.
-Gözeneklerinize ölü derinin dolmasını engellemek için eksfoliyasyon yapın. Hassas olmayan ciltler belirli aralıklarla fiziksel peeling kullanabilse de, hassas ciltli insanlar fiziksel peeling türlerinden uzak durup asidik içeriklerle yapılan nazik kimyasal eksfoliyasyon yöntemleri tercih etmelidir.
Akne: En sık rastlanan cilt problemlerinden birisi, özellikle de ergenlik dönemlerinde elbette ki aknedir. Fakat aknenin de çeşitleri ve türüne göre gereken tedavisi farklıdır. O yüzden çeşitlerine kısaca ayrı ayrı bakacağız.
1- Kapalı Komedon (Beyaz Nokta): Siyah nokta bir açık komedondur ve gözeneği tıkayan yağ ve bakteriler yüzeyle temas halindedir. Kapalı komedon da aynı şekilde tıkanmış gözeneklerden dolayı olur, fakat deri altında kalır. Biriken sebum (yağ) ince bir deri tabakası altında kaldığından rengini korur. Özellikle ergenlikte sık rastlanır. Yüzünüzde olduğu gibi göğüs, kolun üst kısımları ve sırt bölgelerinde de bulunabilir.
-Asla bu tür sivilceleri sıkmayın, sıktığınız taktirde iltihap deri altına yayılıp yeni aknelere yol açar, ve cildinizde uzun süre boyunca kalacak yara bırakabilir. Aynı şekilde bir komedon olduğundan siyah nokta için işe yarayan şeyler bu tür akne için de işe yarar.
-Komedonojik içerikli makyaj ve cilt bakım ürünlerinden uzak durmaya çalışın.
-Akne bandı kullanabilirsiniz. Gece temiz ve kuru cildinizin üstüne yapıştırırsanız sabah kalktığınızda içindeki iltihabı alınmış bir şekilde kalkarsınız. Unutmayın ki akne bantları sadece beyaz noktalarda işe yarar, tamamen deri altında olan ve iltihabı dışardan gözükmeyen hiçbir sivilcede işe yaramaz.
2- Papül & Püstül: Komedonlardan farklı olarak bu tür akneler cilt yüzeyinde pembe veya kırmızı küçük şişlikler halinde görülür. Bu akne türü gözeneklerin tıkanmasıyla birlikte cildinizde Cutibacterium acnes veya C. acnes adı verilen bakterilerle karışır. Bu bakteriler iltihaba sebep olur ve dokunduğunuzda ağrılı hissettirirler.
-Benzoil peroksit antibakteriyel bir özellik taşıdığından bu tür aknede en çok işe yarayan içeriklerden birisidir. Hatta doktorlar tarafından sivilce tedavisinde ilk verilen içeriklerden birisidir. İşe yaramadığı taktirde doktorunuz antibiyotik, retinoid ve kadınlarda doğum kontrol hapı verebilir.
3- Nodüler & Kistik Akne: Nodül ve kistik akneler cildin daha derininde, daha büyük ve şiddetlidir. Deri renginde veya kırmızıdır ve derinin altında şişmiş, büyük yumrular halinde ortaya çıkarlar. En ağrılı ve acı veren akne türüdür. Sırt ve göğüs bölgelerinde de görülebilir ve yüzün daha çok çene ve yanağın alt kısımlarında çıkar. Bu tür aknelerin miktarının fazla olması hormonel dengesizliğe işaret eder ve bir dermatoloğa görünülmesi en iyi seçenek olacaktır. Bu tür akneler düzgün tedavi edilmediğinde cildinizde çukurlu izler bırakabilir.
Ayrıca akne tipiniz ne olursa olsun, cildinizde yara izi bırakmasını engellemek için her gün güneş kremi kullandığınızdan emin olun. Güneşten gelen uv ışınları yara izlerinin iyileşmesini geciktirdiği gibi çok daha derin ve koyu renkli yaralara dönüşmelerine sebep olabilir.
Bozulmuş Cilt Bariyeri: Cildimizin en dışında bulunan bariyer hücrelerin zarar görmesine neden olabilecek dış faktörlerden korumaya yardımcı olur. Bu katman cildinizdeki su ve nem dengesini sağlar, bakteri ve alerjenlere karşı cildimizi korur. Bu bariyer az su tüketimi, yoğun güneş ışını, fazla ve yanlış eksfoliye edici ve asidik içerik kullanımı, çok kuru ve soğuk hava, yüzünüzü sürekli yıkamak gibi faktörler yüzünden bozulabilir. Bu durumda cildinizin nem, sebum ve pH dengesi bozulur. Cilt bariyerinizin bozulduğunu cildinizin kuru ve gergin olmasından, hatta pul pul dökülmesinden, fazla kaşınmasından, kızarıklık ve tahriş olmasından anlayabilirsiniz. Cilt bariyerinizin kötüleşmesi dolaylı olarak akne oluşumuna bile sebep olabilir çünkü cildinizin oluşan fazla kuruluğu gidermek için fazladan sebum üretir. Aynı şekilde fazla kuruluk, kızarıklık ve tahriş ilerleyip roza ve egzama gibi cilt hastalıklarına dönüşebilir. Peki, ne yapabiliriz?
-Her gün güneş kremi kullanın.
-Yüzünüzü biri sabah diğeri akşam olmak üzere iki kereden fazla yıkamayın.
-Kükürt, sülfattan ve alkol gibi cildinizi aşırı kurutan içeriklerden uzak durun.
-Cilt pH'ınıza yakın, yani düşük pH'lı yüz yıkama jelleri kullandığınızdan emin olun.
-Günlük asidik tonik kullanarak cildinizin pH dengesinin düzelmesine yardım edip oluşan pul pul görüntünün giderilmesine yardımcı olabilirsiniz.
-Özellikle akşamları nemlendirici kullanmayı unutmayın.
-Niacinamide, arbutin, pantenol ve centella gibi cilt bariyerini onaran içerikler bulunduran serumlar veya kremler kullanabilirsiniz.
Uyarısı daha önce geçildiği üzere, lütfen bu sorunlardan birisini şiddetli bir şekilde deneyimliyorsanız bir doktora görünün. Ayrıca cildinizde şu anda herhangi bir sorun yoksa bile basit de olsa cilt bakım rutininizi takip etmeye çalışın, çünkü şu anda düzgün olması hep böyle devam edeceği anlamına gelmeyebilir!
Kullanılan Kaynaklar:
https://www.acibadem.com.tr/hayat/siyah-nokta/
https://www.goodrx.com/conditions/acne/acne-types-how-to-treat
https://www.byrdie.com/damaged-skin-barrier-5184125
https://www.propia.com/akne-cesitleri-siyah-nokta-beyaz-uclu-sivilceler-ve-daha-fazlasi