Çirkin Kazaklar
Yeni yıl kapıda! Her yer parlak ışıklar, renkli dekorasyonlarla süslüyken yılın bu zamanı “çirkin kazak” giyme geleneğine bir bakalım!
Her yılın aralık ayında, yeni bir yılı karşılayacak olmanın heyecanı dört bir yanı sarar. Tüm güzel süslerin, hediyelerin arasında bir şey vardır ki hem çok kabul görmüştür hem de insan içten içe “neden?” diye sormaktan kendini alıkoyamaz: Ugly Sweaters. Her ne kadar Türkiye’de bir gelenek olmasalar da Amerika’da başta olmak üzere, yılın o vakti geldiğinde bu kırmızılı yeşilli kazaklara mutlaka rastlarız.
İzlediğimiz dizilerin yılbaşı bölümlerinde, yeni yıl temalı filmlerde hep gördüğümüz ilginç desenli kazakların doğuşu da yine bu Amerikan dizilerinden birinde olmuştur. 1980lerin ünlü dizisi The Cosby Show’da ilk kez dizideki aile içinde bir espri olarak giyilir bu tür bir kazak. Daha sonra National Lampoon’s Christmas Vacation filminde Chevy Chase’in karakteri Clark, çirkin kazaklara yeni yıl ruhunu ekler. Bu kazakları giyen iki karakterin de oldukça kötü moda anlayışlarının olması, çirkin kazak giymeyi esprili bir noktaya taşır. Ünlenen kazaklar yılbaşı sezonunda her yerde satılmaya başlar. İlk çirkin kazak partisi ise 2000lerin başında Kanada’da düzenlenir. Tüm konukların gülünç, rezil yeni yıl kazakları giydiği bu parti insanların çok ilgisini çeker ve parti geleneksel bir hâl alır. Belirli bir tarihi olmasa da her aralık ayının üçüncü cuması Çirkin Kazak Günü olarak kutlanır. Kazakları hazır giyim mağazalarından veya 80lerden kalma ürünler satan vintage mağazalardan satın almak mümkün. Ancak ev konforunda da mükemmel çirkinlikte göz alıcı kazaklar yapılabilir, başkalarına hediye edilebilir.
Peki kendi halindeki bu kazakları “çirkin” yapan ne? Desenleri mi yoksa renk seçimleri mi? Aslında ikisi de. Tercih edilen düzensiz, kalabalık işlemeler ve desenler kazakları karmakarışık, göz yorar hale getiriyor. Öyle olunca da insanlar için bu kazaklara uzun süre bakmak zor olabiliyor. Bu zorluğa sebep olan bir diğer etmen de kullanılan renkler. Sembolik yılbaşı renkleri olan kırmızı ve yeşil yan yana ve en doygun, en parlak halleriyle kazakları renklendiriyor. Birbirini tamamlayıcı iki renk olan kırmızı ve yeşil yan yana geldiğinde bir çeşit titreşim oluşturuyor ve bu titreşim bir süre bakıldıktan sonra göz için yorucu oluyor. Bu ilginç renk ve desen seçimleri birleşince de kazaklar haliyle çirkin olarak algılanıyor.
Çirkin de olsalar yılbaşı kutlamalarına renk kattıkları, çirkin şeylerin de hayatın eğlenceli bir parçası olabileceğini ve onları kucaklayabileceğimizi gösterdikleri kesin. Herkese bu komik kazaklar kadar renkli, göz kamaştırıcı ve keyifli bir yeni yıl diliyorum.