Çizgi Diziler - İzlemeli miyim? #Özel

Şimdiye kadar izlediğim tüm çizgi dizilere aynı yazıda yer veriyorum. Peki sizin favoriniz hangisi?


Hep beraber "İzlemeli miyim?" serisinin 30. yazısına gelmiş bulunmaktayız. Hepimiz şöyle kocaman bir alkışı hak ettik bence. Madem bu kadar ilerledik, 30. yazımız biraz özel bir yazı olsun dedik ve sizler için çizgi dizileri derledik. Keyifli okumalar!


Öncelikle belirtmek isterim ki sıralamayı alfabetik olarak yaptım. Fakat, özellikle izlemelisiniz dediklerimin yanına ufak bir işaret (*) koymaktan da kendimi alamadım.


3Below: Tales of Arcadia: Netflix yapımı ilk dizimizle başlıyoruz o halde. Soylu ve genç uzaylı arkadaşlarımızın gezegenlerinde bir darbe olur ve kaçmaları gerekir. Galaksiler arası ödül avcılarından saklanmak için ilkel bir gezegen seçmelidirler veeee Dünya'ya gelirler. Fakat hem avcılardan saklanmak hem de insanlar arasında yaşamaya uyum sağlamak hiç kolay olmayacaktır. Kendisi izlemezseniz bir şey kaybetmeyeceğiniz fakat izlerken eğlenebileceğiniz 26 bölümlük bir dizi.


Big Mouth: Yine bir Netflix yapımı. Ergenlik çağına gelen bir grup gencin büyüme hikayeleri, ergenliğin mucizevi ve korkutucu yönleri ve bu uğurda onlara yardımcı olan "hormon canavarları" anlatılıyor. Kesinlikle bir pazar sabahı ailenizle izleyeceğiniz türden bir yapım değil çünkü fazlasıyla müstehcen içerik barındırıyor ve şimdilik 3 sezondan oluşuyor.


BoJack Horseman: Baş karakterimiz Bojack eski çocuk yıldız Mesut Can Tomay gibi yıllar önce popüler olan bir sitcom dizisinin yıldızıdır. Dizinin sona ermesiyle eski şöhreti de kalmamıştır. Günlerini boş boş geçirirken serveti de tükenir ve para kazanmak zorunda olduğu bir dönemde biyografi kitabı yazmak için bir yayıneviyle anlaşır. Fakat Bojack kitabı bir türlü bitiremez. Daha fazla beklemek istemeyen yayınevi, Bojack’in hayat hikayesini anlatan biyografik kitabı bitirmesi için bir gölge yazar olan Diane Nguyen’i görevlendirir. Diane’in kitabı yazmak için vaktinin büyük bir bölümünü Bojack’le harcaması gerekecektir. Dizi evreni, insanların yanında hayvan türlerinin de tıpkı insanlar gibi modern bir hayatta birarada yer aldığı kara mizah teması içeriyor. 


Disenchantment: Tabii ki de yine bir Netflix dizisi. Bundan sonra yalnızca Netflix yapımı olmayan dizileri belirtmem daha mantıklı olacak galiba :) Dizi, parçalanmak üzere olan Orta Çağ krallığı Dreamland'de geçiyor. Bentwood Prensi Guysbert ile evlenmekten vazgeçen Prenses Bean kendisini farklı bir dünyanın içerisinde bulur. Düğün töreninden kaçan prenses, yanında bücür bir elf ve şeytan olduğunu iddia eden fareyle kendi kaderini çizmek için sarayından çıkarak gerçek dünyaya adım atar ve eğlenceli maceramız başlar.


Dragon Prince: Şimdi eğlenceden birazcık uzaklaşıp fantastik bir animasyona geçiyoruz. Elfler ve insan krallıkları savaşın eşiğindedir ve iki insan prens kendilerini öldürmeye gelen elf suikastçi ile beklenmedik bir bağ kurarlar. Savaş halindeki topraklarına barışı getirmek için yola çıkarlar ve hikayemiz başlar.


F is for Family: Dizimiz 1970'lerde bir aileye odaklanıyor. Bu nostajik dönemde renkli televizyonlar yeni çıkmış, kapalı alanlarda sigara içilebiliyor hatta henüz metal dedektörü olmadığı için birçok yere silah ile rahatça girilebiliyor. Ailenin babasının biraz ırkçı, biraz bencil, biraz da sinirli olması gibi tüm aile fertlerinin birbirinden farklı özellikleri mevcut. Dizimiz komedi dizisi olarak eğlendirse de kahkahalara boğduğu söylenemez.


Family Guy: Muhtemelen hepinizin bildiği, izlemese bile adını duyduğu ve Netflix yapımı OLMAYAN yapımımız Family Guy'a gelecek olursak açıkcası dizinin konusu hakkında pek fazla bir şey söylenebileceğini düşünmüyorum. Dizi Peter, Lois, çocukları ve köpeklerinden oluşan Griffin ailesinin maceralarını konu alıyor. Seversiniz veya sevmezsiniz orasını bilemem fakat her şekilde saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum çünkü dizimiz 18. sezonunu da yayınladı. Koskoca 18 sezon arkadaşlar, tek bir ailenin maceraları etrafında dönen bir animasyon dizisi için gerçekten büyük bir başarı. Senaristleri tebrik etmemek elde değil.


Final Space*: Absürt komedi severler için bir diğer alternatif olan Final Space oldukça eğlenceli bir hikayeye sahip. Başrolümüz Gary, bir uzay hapishanesinde, beş yıllık cezasının sonlarında. İki amacı var, birincisi aşık olduğu kadına hergün video göndermek ve ikincisi ise kurabiye yemek. Fakat cezalı olduğu için kurabiye yemesi yasak. Hapishanede Gary'e eşlik eden iki yapay zeka var. Biri gemiyi yöneten Hue, diğeriyse uzay mahkumlarının akıllarını kaçırmamaları için yapılan KVN. KVN, Gary'i ne kadar sevse de Gary ondan nefret ediyor. Zaten dizinin en komik ve absürt diyaloglarına da bu nefret sebep oluyor. Dizinin futuristik havası, yan karakterlerinin muhteşemliği ve müzikleri de izlemeniz için bir başka sebep. Konuşulacak çok şey var fakat spoiler vermemek adına detaya giremiyorum. Son olarak belirtmek isterim ki absürt komedi etiketine aldanmayın. Final Space zaman zaman aksiyon dolu zaman zamansa fazlasıyla duygusal bir yapım olarak karşımıza çıkabiliyor.


Futurama: Bir diğer Netflix yapımı olmayan dizimiz. Pizza dağıtıcı bir arkadaşın 21. yüzyılın başlangıcından saniyeler sonra dondurulup, 3000 yılında uyanmasıyla başlayan maceralarını anlatıyor. Rick and Morty veya Final Space gibi dizilerin atası olarak görülüyor. Dizinin oldukça büyük bir hayran kitlesi olduğunu da söylemeden geçmemek gerekiyor.

Love, Death & Robots*: Dizimiz 18 kısa hikayeden oluşuyor. Her bölümde farklı bir konunun ele alındığı dizi; bilim kurgudan komediye, fantaziden korkuya kadar birbirinden farklı türleri kapsıyor ve birçok alt mesaj barındırıyor.


Paradise PD: Güney Batı'da küçük bir kasabada yer alan polis departmanını konu alıyor fakat bildiğiniz tüm polis departmanlarını unutun ve bu çılgın arkadaşlara bir göz atın.

Rick and Morty*: Kurgusu ve kara mizah ögeleriyle hayattaki yerinizi sorgulayacağınız felsefi sorular sunan Rick and Morty efsane bir bilimkurgu serisi. Belirli bir ana tema olsa da her bölümde farklı bir olayla karşılaşıyoruz. Spoiler vermeden ana konuyu anlatmaya çalışacak olursam, Rick evrenin en zeki ve en iyi bilim adamıdır. Ailesinin garajında bulduğu çöplerden kendisine bir UFO inşa eden Rick, elindeki portal cihazı ile paralel evrenler arasında geçiş yapıp torunu Morty ile maceralara atılmaya başlar.


Solar Opposites: Hulu "Netflix'in Rick and Morty'si neden bizde de olmasın?" demiş ve Rick and Morty yapımcılarına Solar Opposites'i yazdırmış. Bu nedenle tabii ki iki dizi arasında birçok benzerlik var. Fakat ikisi de o kadar güzel ki biri bitince diğerine devam edebiliyor olmamız güzel bir alternatif. Benzerlik demişken, dizide Korvo adındaki karakteri Rick ve Morty’i seslendiren Justin Roiland seslendiriyor (evet Rick ve Morty'i seslendiren de aynı kişi). Dizimiz kendi gezegenlerine bir meteor çarpınca başka bir gezegende hayatta kalmaya çalışan 4 uzaylıyı anlatıyor. Boş bir gezegen arıyorlar fakat Dünya’ya düşüyorlar ve roketleri bozulduğu için onu tamir edene kadar Dünya’da mahsur kalıyorlar.


*South Park*: Conedy Central 1997 yılında bizleri yeni bir animasyon ile tanıştırdı: South Park! Dizinin, benim için, listenin favorisi olmasının birçok nedeni var. Öncelikle South Park birçok alanda ödül almış, dünya tarihindeki gelmiş geçmiş en cesur eleştirel komedi animasyon dizisidir. Çin pazarının öneminden, Amerika başkanlık seçimlerine; uluslararası şarkı yarışmalarından, herhangi bir ülkenin iç sorununa kadar birçok olayı korkusuzca anlatabilir. Birçok sosyal, kültürel, dinsel ve siyasi gönderme içerdiği için farklı gruplar tarafından tepki görse de, 97 yılından beri ekranlarda oluşu dizimizi takdir edenlerin daha fazla olduğunu göstermektedir. Kısaca konusuna değinecek olursak, Colorado eyaletinin South Park adlı küçük bir kasabasında yaşayan Stan, Kyle, Eric ve Kenny isimli dört çocuk karakteri merkez alarak anlatan bir takım gerçeküstü olayların da yer aldığı bir seridir. Bu dizi için kesinlikle izlemelisiniz demeyeceğim. Ancak, 1. sezon 1. bölümü açın ve kendinizi bırakın, zaten kapatamayacaksınız.
Not: "Ne kadar eleştirel yaklaşabilir ki?" diye soracak olursanız bunun sayısız bölümde örneği var. Fakat araştırma yaparken karşıma en çok çıkanı paylaşmak istedim. Dizimiz 23. Sezon 2. Bölümde "Polis Devleti" anlayışına karşılık yine lafını esirgemiyor ve 20. dakikada bilin bakalım hangi ülkeden bir görüntü kullanmaya karar veriyorlar? Eğer cevabınız Türkiye ise doğru bildiniz. Fakat bu sefer "As bayrakları" diyebilecek miyiz?


Star Wars: Clone Wars: İçerik ve animasyon kalitesi olarak genel anlamda karşımıza bence güzel bir Star Wars yapımı çıkıyor. Tabii ki sinema kalitesi beklememek gerekiyor. Dizideki düello sahneleri ve savaşlar gayet tatmin edici. Diziye hayranlardan gelen en büyük eleştiri birçok kronolojik hata bulunması yönünde. Eğer bu evreni seviyorsanız fakat fanatiği değilseniz bunun rahatsız edici olduğunu düşünmüyorum. Aksine filmlerde kısaca geçilen sahneleri derinlemesine incelenmesi ayrıca tatmin ediyor. Dizinin ilk sezonu biraz sönük kalsa da, 2. sezon itibariyle seyir zevki yükseliyor.


The Mandalorian*: Star Wars atmosferini çok iyi yansıtan bir diğer dizimiz de The Mandalorian. Dizimiz "Baby Yoda" karakteri sayesinde zaten çok güzel reklamını yaptı bu yüzden yabancı olduğunuzu düşünmüyorum. Star Wars evrenine aşina olmayanların bile kolayca seveceği gerçekten başarılı bir yapım. The Mandalorian tek başına savaş veren, bir nevi ödül avcısıdır. Aldığı bir görevin izini sürerken de hikayemiz gelişmeye başlar.


The Simpsons: 1989 yılında ilk sezonu çıkmış olan bu yapımı belki hepiniz biliyorsunuz. Sevin veya sevmeyin 31 yıldır ekranda kalabilmek basit bir iş değil :) Kısaca bahsedecek olursak Simpsonlar Amerika'da bir kasabada yaşayan ailedir ve dizimiz 31 yıldır her bölümünde bu ailenin maceralarını anlatmaktadır. Dizi son yıllarda özellikle yaptığı geleceğe dair tahminlerin tutması ile dikkatleri üzerine çekiyor.

Peki sizin de bu listeye eklemek istediğiniz dizi veya diziler var mı? Ya da sizin favoriniz hangisi? Yorumlarda buluşalım :)