Coco Chanel: Moda Geçer Stil Kalır

Sıfırdan başlayarak dünyaca ünlenmek.

Bazı insanlar lüksün fakirliğin karşıtı olduğunu düşünüyor. Oysa lüks, bayağılığın karşıtıdır.

Gabrielle Bonheur Chanel ya da bilinen adıyla Coco Chanel 1883 yılında Fransa'nın Saumur şehrinde dünyaya geldi. 7 kişilik fakir bir ailenin çocuğuydu. Annesinin ölümünden sonra Chanel'in babası, onu ve iki kız kardeşini, rahibeler tarafından büyütüldükleri, manastır tarafından işletilen bir yetimhaneye bırakarak terk etti.

Dikiş dikmeyi yetimhanede öğrendi, gençliğinde ise mağazalarda terzi yardımcısı olarak çalıştı. Aynı zamanda bir kafede şarkıcı olarak çalışmaya başladı. İmza şarkılarından biri olan "Qui qu'a vu Coco?" ile takma adı Coco'yu aldığı söylenir.

1908’te Paris’te ilk şapkasını tasarlayan Chanel, tasarladığı şapkaları 1909 yılında bir apartmanın zemin katında satmaya başladı. Bu dönemde diktiği şapkalar arkadaşları tarafından çok beğeniliyordu. Şapkalarını sattığı semt Paris’in elit semtlerinden biriydi ve burada Arthur Capel adında bir iş adamıyla tanıştı. Capel, Chanel’in Paris’te bir dükkân açmasına yardım etti.


Coco Chanel, kadınların dar korseler giymesinin beklendiği bir zamanda büyüdü, ancak onun başka bir vizyonu vardı. Chanel'in amacı, erkek giyiminden ve pratik gerekliliklerden ilham alarak rahat oldukları kadar modaya da uygun klas giysiler tasarlamaktı. 1913’te kadın spor kıyafetleri satan bir butik açan Chanel, kadınların daha rahat edeceği ve kullanışlı modeller üzerinde çalıştı. Sonrasında moda haline gelen siyah rengi seçen Chanel, markanın simgesi haline gelen siyah mini elbiseyi de burada tasarladı. Koyu tonları ile döneme damga vuran elbise, kadınlar için bir devrim oldu. Çünkü o zamana kadar yas ile özdeşleştirilen siyah rengi, bu görüşü yıktı.

1921'de Chanel, parfümcü Ernest Beaux'un yardımıyla ilk parfümünü piyasaya sürdü. Çok basit bir parfüm şişesi tasarladı ve birçok parfüm arasından kendisi için uğurlu sayı olan beşinci sıradaki parfümü seçti. Dünyanın en tanınmış kokusu olan Chanel No.5 ortaya böyle çıktı.

Chanel her zaman kadınların yalnızca özgürlüğünü önemsedi ve rahat kıyafetler tasarladı. Kadınları korseden kurtarıp maskülen tarzda giyinerek pantolon giyiminin önünü açtı.

Coco Chanel'i etkili kılan, asi ama son derece modaya uygun tasarımlarıydı. Chanel, modaya o zamanlar tasarımcıların olmadığı bir şekilde yaklaştı. Giysileri modaya uygun, güzel ve rahat yaptı. Yas için olan siyahı alıp şıklaştırdı, erkek giyimini alıp kadın giyimine uyguladı. Sınırlamalara meydan okudu ve kadınları moda ve ötesinde aynı şeyi yapmaya teşvik etti.

10 Ocak 1971'de Chanel, Paris'teki Hôtel Ritz'deki süitinde 87 yaşında öldü. Hayatı dolu dolu yaşadı, uluslararası modayı ve kadın giyim konseptini sonsuza dek değiştirdi.

Moda, sadece elbiselerden oluşmaz. Kimi zaman gökyüzünde, kimi zaman sokaktadır. Moda, düşündüklerimiz ve yaşadıklarımızdır.