Maximalist Dolapların İçinde Boğulanlar İçin: İşte Karşınızda Kapsül Dolap!
"Kapsül Dolap" kavramını ve kendi kapsül dolabınızı oluşturabilmeniz için gerekenleri sizler için derledim.
Online alışverişin hız kazanmasıyla ve sosyal medyanın dayattığı anlık/geçici trendlerin fazlasıyla kurbanı olduğumuz pandemi sürecinin bitmesiyle (en azından bizler için!) gözlemlerim sonucu markaların yeni bir kavram peşinde koşmaya başladığını fark ettim: Sürdürülebilirlik.
Aslında bu kavram çok uzun süredir var olmasına rağmen, pandemideki tüketim çılgınlığımızın çok başka bir boyuta evrilmesiyle son 2 yıldır markaların konuştuğu tek şey olmaya başladı. Ne kadar tüketmek istediğimizi göz önünde bulundurarak ve yıllarca eskimeyecek, modası geçmeyecek doğru parçalara yatırım yaparak bilinçli tüketiciler olarak, markaların bu kavramın peşinden koşmasını sağladık.
Moda sektörü dünyayı en çok kirleten 2. Sektör olarak zirvedeki yerini kapmış durumda. Günümüzde bir kıyafet ortalama 7-10 kez giyildikten sonra çöpe atılıyor. Moda sektörü, global su ve kimyasal kirliliğinin %20’sini, toplam karbon emisyonunun %5’ini ve okyanuslardaki plastik kirliliğinin %35’ini oluşturuyor. "Hızlı Moda" olarak adlandırdığımız değişen trendlerde anında popüler olan ürünlerin ihtiyaç gözetmeksizin üretilmesi ile dünyada her yıl tahmini olarak 92 milyon ton kıyafet atığı oluşuyor ve bu oran her yıl artmakta.
Peki biz bu konuda ne yapabiliriz?
Son 2 yılda daha da popülerleşen "Kapsül Dolap" bize sürdürülebilir ve daha az tekstil atığına sebep olacak bir çözüm yolu sunuyor. Peki ne bu kapsül dolap?
Kapsül dolap, farklı şekillerde birden fazla kombin yapılabilen ve normalde giymeniz gereken her şeyi içeren küçük bir giysi koleksiyonu. Amaç, aşırı giyim eşyasına sahip olmadan her duruma uygun bir kıyafete sahip olmak.
Bir kapsül dolapta genellikle kot pantolon, tişört ve bluz, deri veya kot ceket, trençkot, siyah elbise, blazer ceket, triko kazak ve bir veya iki etek olmak üzere 10 ila 20 parça bulunur. İnternete ve Pinterest'e baktığımızda genellikle; siyah, beyaz, gri, krem, camel ve lacivert gibi renklerin bir kapsül dolap için klasik renkler olduğunu görebiliriz.
Aslında bakarsanız kapsül dolaplar hepimiz için farklı anlamlar taşıyor. Çünkü günlük hayatta ben siyah/beyaz ağırlıklı kıyafetler tercih ederken, arkadaşlarım mavi/beyaz/krem renkler veya daha canlı parlak renk kombinasyonları tercih edebiliyor. Brezilyalı moda yorumcusu ve yazar Aleska Servian bu konu hakkında, "Dolabımızda ne kadar giysimiz olursa olsun, hepimizin tekrar tekrar giydiği aynı birkaç parça var ve bundan yola çıkarak kendimiz için bir şeyler inşa etmeye teşvik edilmemiz gerekiyor" diyor. Klasik kapsül dolap anlayışı son yılda TikTok'ta akım olan Scandinavian “clean girl” görünümü olarak sergilenmeye başlasa da aslında kapsül dolap anlayışı bundan çok farklı. Aleska Servian'ın dediği gibi "Temel parçaları almamanız gerektiği anlamına gelmiyor ama onları, sıra dışı renkler, şekiller veya formlar olsun, kim olduğunuzu ve stil kimliğinizi gerçekten yansıtan en sevdiğiniz giysilerle eşleştirin."
Kapsül dolabın tarihi nedir?
Kapsül dolap terimi, Amerikan yayınlarında 1940'ların başlarında, renk ve çizgide uyumlu olan, birlikte giyilmek üzere tasarlanmış küçük bir giysi koleksiyonunu belirtmek için ortaya çıktı. Daha sonra 1970'lerde Londra'da "Wardrobe" isimli butiğin sahibi Susie Faux, bu kavramı öne çıkardı. Susie Faux'nin fikri, her yıl dayanacak kadar mükemmel, yüksek kaliteli ürünleri bulmaktı. Odak noktası uyum ve yüksek işlevdi.
Daha sonra Amerikalı tasarımcı Donna Karan bu fikri geliştirerek 1985 yılında "7 Easy Pieces" (7 Kolay Parça) koleksiyonunu çıkardı ve bu terim popüler hale geldi. Koyu renk bir tayt, bodysuit, düz pantolon, anvelop etek, bir ceket, kaşmir kazak ve beyaz bir gömlekten oluşan koleksiyon, bir kadını ofiste geçen bir günden akşam dışarı çıkarmak için tasarlandı. Tayt ve siyah bir body ile 8 model defilede yer aldı ve Donna Karan yavaş yavaş diğer parçaları ekleyerek tamamen farklı görünümler yaratarak tamamen yenilenmiş bir dolap sundu.
Peki kendi kapsül dolabınızı nasıl oluşturabilirsiniz?
1. Adım: Dolabınızı Düzenleyin
Minimalist bir kapsül dolap oluşturmanın ilk adımı, mevcut dolabınızda ayrılmaya hazır olduğunuzu bildiğiniz kıyafetleri çıkarmaktır. Bunu yapmak, sevdiğiniz parçalarla bir kapsül dolap oluşturmaya odaklanabilmeniz için dağınıklığı gidermenizi sağlar. Artık size olmayan, beğenmediğiniz, çok benzeri veya aynı renk daha çok sevdiğiniz başka bir kıyafetinizin veya hasar görmüş kıyafetlerinizi elemek size kolaylık sağlar. Ve daha sonra kalan kıyafetlerinizi kategorilendirin. Kazaklar, pantolonlar, gömlekler vs. gibi.
2. Adım: Temel Rengi ve Ana Rengi Belirleyin
Genellikle siyah, beyaz, kahverengi, gri veya lacivert gibi her şeyle uyumlu bir veya iki temel renk seçmek gerekir çünkü pantolon, çanta ya da mont gibi eşyalar bu renklerin tonlarında alınır ve dolabınızdaki her şeyle kombinlenebilir. Temel renkleri seçtikten sonra, ana renklerden daha parlak ve birbiriyle uyumlu bir veya iki renk seçin. Genel olarak temel renklerin haricinde kullandığınız ve sevdiğiniz renkler olabilir. Örnek vermek gerekirse mavi ve kırmızı benim günlük hayatta tercih ettiğim renkler. Bunlar genellikle üstler, elbiseler veya aksesuarlar için kullanılır. Bir renk şeması oluşturulduktan sonra, dolaptaki tüm parçalar birbirinin yerine kullanılabilir olmalıdır, çünkü parçaların rengi her zaman birbirini tamamlar.
3. Adım: Temel Olarak Giydiğiniz ve Sevdiğiniz Basic Parçaları ve Aksesuarları Bulun
Genel görüşe göre 2 çift pantolon, bir tişört, bir bluz, bir elbise veya etek, bir ceket (deri veya kot), bir palto, bir kazak, iki çift ayakkabı ve iki çanta işinizi görecektir. Tabii bu sezonluk olarak değişebilir. 3 veya 6 aylık periyodlarla kapsül dolabınızı düzenlemek işinize yarayacaktır.
4. Adım: Kıyafet Seçiminde Atlamamanız Gereken Özelleştirmeler
Vücut şeklinizi düşünün: Üst bölgeniz dar ve inceyken, alt kısmınız geniş ise armut vücut şekline sahipsiniz demektir. Örnek vermek gerekirse pantolon seçiminde armut vücut tipine sahip kişilerin yüksek bel, boru paça ve düşük bel boru paça modelleri tercih etmesi vücut şeklini orantılı gösterecektir.
Cilt tonunuzu düşünün: Kıyafetlerin kesimi kadar cilt tonumuz da çok önemlidir. Örnek vermek gerekirse eğer ten renginiz buğdaysa size mavi ve mavinin tonları yakışacaktır. Bununla beraber lila, pembe ve kırmızının koyu tonlarını da tercih edebilirsiniz.
Klasik şekiller ve desenler seçin: Genellikle enine veya dikine çizgili modeller klasiktir ve modası geçmez.
Yüksek kaliteli kumaşlar seçin: Kapsül dolap fikri, farklı şekillerde giyilebilen birkaç giysiye uzun süreli sahip olmak olduğundan hemen yıpranacak kalitede kumaşlar kapsül dolap fikrine biraz ters düşmektedir.
5. Adım: Size Nasıl Hissettiriyor?
Kapsül dolaba geçiş bir gecede olmaz. Daha fazla düşünme, daha az anlık satın alma ve biraz daha fazla strateji gerektirecek . Ancak zamanla dolabınız, içinden ne çıkarırsanız çıkarın sizi temsil eden bir şeye dönüşecektir.
Peki siz ne düşünüyorsunuz? "Sürekli aynı giyinmekten sıkılırım" mı diyorsunuz yoksa kapsül dolap mantığını sevdiğiniz mi?
Umarım yazımı beğenmişsinizdir.