Çocuk Gözünden İkinci Dünya Savaşı (Film Önerisi 1)

Çocukların Gözünden İkinci Dünya Savaşı'nı anlatan filmler.

Çizgili Pijamalı Çocuk (The Boy in the Striped Pyjamas)

2008 yılında gösterime girmiş, savaş/dram temalı bir filmdir. Film toplama kampı Auschwitz'deki bir Yahudi çocuk ile bir Alman askerinin çocuğu arasındaki arkadaşlığı anlatmaktadır. II.Dünya Savaşı zamanındaki Nazi’leri, öldürülen Yahudileri anlatan bu filmde, ırkçılığı, ayrımcılığı ve sizi şaşırtan sonunu göreceksiniz. Çocukların güzel oyunculukları, yüzlerindeki masumiyet ve iç ısıtan dostluklarını görmek için filme bir şans verin.


Hayat Güzeldir (La Vita e Bella veya Life is Beautiful)

Başrol Guido filmin başında bir öğretmene aşık olur. Çıkan engellere rağmen evlenir ve çocuğu olur. Fakat sonrasında çıkan savaş, bu mutluluğunu bozar. Yahudi oldukları için toplama kampına götürülürler. Fakat bu durumdan çocuğunun korkmasını istemeyen Guido, ona bunların bir oyun olduğunu söyler. Başrolün gözlerindeki korku, çocuğuna yansıtmamak için yaptıkları ve son sahnesi için bile izlenir.

Not: Bu film En İyi Yabancı Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Müzik olmak üzere üç dalda Oscar ödülü kazanmıştır.

                                                      

Schindler’in Listesi (Schindler’s List)

Film, II.Dünya Savaşı sırasında Nazilerin yaptığı soykırımdan kurtulan binin üzerindeki Polonya Yahudilerini ve onları kurtaran Oscar Schinder’i anlatıyor. (Gerçek bir hikayedir) Biraz durağan ama her sahnesi bir şeyler anlatıyor. Savaşın acımasız gerçeklerini suratımıza bir yumruk gibi vuran filmin kurgusu, görselleri ve müzikleri de kendini destekler nitelikte, kalitede.

Schinder’in Listesi filmi, yönetmen Steven Spielberg’in en önemli yapıtlarından biri olup ona Oscar kazandırmıştır. Aynı zamanda film de 12 dalda Oscar’a aday olmuş ve 7 dalda ödül kazanmıştır.


Güneş İmparatorluğu (Empire Of The Sun)

Ailesiyle Sanghay’ da güzel bir hayat süren Jim Graham’ın hayatı II.Dünya savaşı ile değişir. Sanghay, Japonya tarafından işgal edilir. Jim, anne babasından koparılarak Japonya’daki bir toplanma kampına götürülür. Hayal gücüyle savaş arasında bir git gel yaşatan Jim karakterini, Christian Bale 13 yaşında iken canlandırmıştır. Yönetmen koltuğunda ise bu tarz konulara hakim olan hatta yine bir savaş/dram filmi üzerinden de Oscar almış olan Steven Spielberg var.

Not: Kamikaze sahnesini defalarca izleyin.