Çocuk mu Robot mu ? : Mathilda Müzikali
'Fikirleri kırpılmış çocuklar geleceğin eksilen kaşifleridir'
Çocuklar yapıları gereği yetişkinlerden daha özgür, daha rahat ya da her istediğini söyleyebilecek kadar pervasız olma özelliğine sahip olabiliyorlar. Biz yetişkinler çocukların bu davranışlarını asla yadırgamıyor hatta bazen tatlı bile bulabiliyoruz. Peki, ya bunun tam tersi olsaydı ?
Makasa karşı duran bir hayal gücü
Hani her yerde gördüğümüz bir görsel vardır; amacı eğitim sistemini eleştirmektir. Öğretmen eline makas alır ve farklı düşünen öğrencileri tek tip şekle sokmaya çalışır. Onları bir nevi aynı düşünen, hatta düşünemeyen bir robota çevirir. İşte size bugün önereceğimiz filmde, tam olarak bunu inceleyeceğiz. Gelin hep birlikte yaratıcı zekanın bir kalıba sıkıştırılamadığını, denendiği takdirde nasıl aşıp kendisini bulduğuna Mathilda Müzikali ile görelim.
Matilda İngiliz yazar Roald Dahl’ın kalemi olarak karşımıza çıkıyor. Ailesi tarafından ilgiden ve sevgiden mahrum bırakılmış, kitap okumayı çok seven küçük bir kızın başına gelenlere odaklanıyor. Aynı zamanda çok zeki olan Mathilda evde kötü ebeveynleri, okulda ise korkunç okul müdürü ile uğraşmak zorunda kalıyor. Onu kurtaracak şey ise, sınıf arkadaşlarının desteği ve sınırsız hayal gücü oluyor.
Emma Thompson: Çocuk film dünyasının yıldızı
İlk film olan Matilda 1996 yılında izleyici ile buluşurken, 2022 yılında Netflix platformunda Mathilda Müzikali olarak akılda kalıcı şarkıları ile tekrar karşımıza çıkıyor. Müzikal anlatmamız ilk filmin başarısız olduğu anlamına gelmesin sakın. İlk film sizi her sahnesinde kendisine bağlıyor. Mathilda müzikali ise sizin ilginizi şarkılarda geçen derin anlamlara götürüyor. İngiliz sinemasının 2 Oscar ödüllü başarılı oyuncusu Emma Thompson okul müdürü karakterine hayat verirken yan karakterler ve çocuk oyuncular sizi filme bağlamakla kalmıyor aynı zamanda yaşatıyor. Bazen Mathilda olup, tüm cesaretinizle kurallara karşı çıkarken, bazen gizemli öğretmen ve müdürün arasındaki gizli aile bağlarının sırrını çözmeye çalışan bir dedektif ya da yan karakter olup kendinizi yeniden keşfediyorsunuz.
Kalıplara karşı bir ayaklanma
Müzikal aynı zamanda çok fazla öğretiye de sahip. Kötü ebeveynliğin sonuçlarını görerek çocuklarına karşı davranışlarda anne babaları sorgulatıyor. Bütün bildiklerini doğru yerde kullanan Mathilda üzerinden çocukları kitap okumaya özendiriyor. Arkadaş ilişkilerinin güçlülüğünü anlatırken, çocuklara özgüveni aşılamakta da geri kalmıyor. En önemli öğretisinin hak arama olarak gösterildiği filmde, kalıplara sokulmaya çalışılan sisteme rağmen adeta bir ayaklanma gibi çocukların özgür düşünen bireylere dönüşmesine sebep oluyor.
"When I Grow Up"
Müzikalin birbirinden anlamlı parçaları sizi kendi çocukluğunuza götürüyor. When I Grow Up (Ben Büyüdüğümde) parçası ebeveynler ile çocuklar arasındaki empati duygusunu çok net bir şekilde veriyor. Ben büyüdüğümde annemin saçma bulduğu oyuncaklarla oynayacağım diyor ebeveynlerinin kendileri üzerindeki baskıyı hissederek. Ben büyüdüğümde, beni fark etmelerini sağlayacağım diyor ilgisiz ebeveynliklere atıfta bulunarak. Ben büyüdüğümde hayallerimi gerçekleştirmek istiyorum diyor ailemin yapamadıklarına inat. Çocuklarınızla birlikte söyleyeceğiniz ve akılda kalıcı şarkıları ile müzikal çok çabuk bir şekilde bitiveriyor.
'Fikirleri kırpılmış çocuklar geleceğin eksilen kaşifleridir'
Mathilda Müzikali, çocuğunuzla eğlenmenizi sağlarken ebeveynlere yardımcı olabilecek önerileri de beraberinde getiriyor. Örneğin bahçıvan olduğunuzu düşünün, gülün tamamını mı kesersiniz yoksa kendisine zarar veren kısımlarını mı ? 'Çocuğunuzu şekillendirmek yerine ona yardımcı olun ki kendi içerisinde rahat bir şekilde yetişebilsin' mesajını veriyor. Unutulmamalıdır ki, fikirleri kırpılmış çocuklar, gelecekte kendini keşfedebilen, özgür bireylerin eksilmesi anlamına gelir. Sevgi ve özgürlükler içinde yetişmiş bir çocuk geleceğin ayakları yere sağlam basan bireyi olacaktır.