Coğrafi İşaretli Helvalar

Coğrafi olarak işaretlenmiş helvalarımızın içinden beş tanesine birlikte göz atalım.

Aksaray Köpük Helva

Osmanlı döneminden kalmış olan helva diğer helvalara oranla daha hafif tüketilebilen bir helvadır.

Gençler arasında bilinirlik oranı az olsa da diğer yaş grupları tarafından özellikle kış aylarında tüketilmektedir.

Gerede Şakşak(Koz) Helvası

Bolu ilimizin coğrafi işaretli beyaz helvasıdır. Sert bir yapıya sahiptir. Sıcaklık gördüğünde daha yumuşak bir yapıya bürünse de ağızda yapışkanlık hissi verir. İçine koyulan ceviz şeker tadını da dengelerken, lezzetli bir aroma verir. Sert olduğundan dolayı genelde parçalanmış olarak şatışı yapılır.

Kastamonu Çekme Helva

Özellikle son yıllarda tereyağlı, fındıklı, tarçınlı, narlı olarak farklı çeşitleri çıkmıştır. Daha önceden ise sade, antep fıstıklı ve çikolata kaplamalı çeşitleri üretilmekteydi. Helvanın orjinal hali ise sade olandır. Çok yumuşak bir yapısı oladuğundan dolayı paketten alınırken sıkılmaması ve nazik olunması gerekir aksi halde elinizde çok küçük parçalara dağılmış bir helva kalabilir.

Eskişehir Met Helvası

Yapısı ne yumuşak ne de çok serttir. Elinize aldığınız zaman dağılma ve dökülme yaşamadan yiyebilirsiniz. Görüntü olarak pişmaniyenin birleşmiş şekli gibi görünse de daha lazzetli bir aroması vardır. Sade ve kakaolu çeşitleri mevcuttur.

Bursa Süt Helvası

İsmi helva olsa da diğer helvalardan farklı olarak daha çok sıvı niteliktedir. Son zamanlarda özellikle irmik helvası satan dükkanlarda popüler olan süt helvasının oldukça şekerli bir tadı vardır. Genellikle üzerine dökülmüş fındıkla ikram edilir.