Coğrafyayı Sevelim

Coğrafyanın çalışma alanlarının dar olduğunu mu düşünüyorsunuz? O halde yanıldığınızı görmek için içeriye buyrun lütfen.

Coğrafya denince çoğu kişinin yüzü ekşidikten sonra da 'Sevmem' duygusunun artmasına neden oluyor. Aslında o kadar değerli ki coğrafya... Matematik, hayatımızda ne kadar önemliyse ve hayatımızın her yerinde görebiliyorsak coğrafyayı da aynı şekilde düşünebiliriz.

Yer bölgesi, su kaynaklarına, iklime göre kurulurken coğrafi coğrafyanın bir birimi; en basit örneklerden biri olabilir bu. Coğrafya'da birçok alanda, bilimsel olarak teknolojik olarak ortaya çıkabilecek bir bilimdir. Askeri, siyasi, turizm, tarım gibi alanlarda görülen coğrafya, arkeoloji gibi bilimlere de yardımcı olmaktadır.

Üniversite sınavına girecek veya girmiş olan bir öğrenci başına gelmek üzere çoğu kişi, ya sevmiyor ya da çalışma alanlarının dar olduğunu düşünüyorlardı ile çok fazla karşılaştım. Aslında öyle büyük yanılgı içerisindeler ki, bunu açıkladığım zaman şaşırıyorlar.

Coğrafya bölümü ile öğretmenlik farklı şeyler. Coğrafya bölümü 'pedagojik' alınırsa tabii ki öğretmenlik bölümü amaci öğretmekten farklıdır.

Birçok farklı bakanlıkların genel müdürlükleri belirlenebilir. Su işleri, kültür ve turizm, harita, tapu ve kadastro, şehircilik, çevre ve iklim değişikliği, meteoroloji, tarım ve orman, karayolları, MTK, istatistik endüstri gibi genel müdürlüklerde çalışma yapanlara sahip olan coğrafyanın aslında oldukça geniş çalışma sonuçlarını görebiliriz.

Ülkemiz meslek seçimlerini belirli bir grubu belirleyip rekabet ettiklerini belirlemek için diğer meslek bölümlerinin çalışma alanlarının dar tercihinde bulunabilirsiniz. Aslında uzun ve detaylı araştırılsa her bölümün dar bir çalışma genişliğine sahip olmadığını görürler. Bunlardan biri işte coğrafyadır. Araştırılmadığı için yanlış anlaşılıyor.

İtiraf etmem gerekiyorsa, bende bu kadar geniş olduğunu düşünüyorum. YKS tercih döneminde, istediğim bölümün gelmesi gerektiği anda farklı bir bölüm araştırmasına girmiştim ve çoğu kişinin aksine sevdiğim bir ders olan coğrafyayı listeme eklemiştim. Ailem başta tereddütle yaklaşsalarda ben ciddiyetimi koruduğumda çalışma alanlarını uzunca araştırdık. Araştırma sonucu ailemi rahatlattı, çünkü anlaştıklarını kabul ettiler.

Ben şimdi üçüncü sınıfa geçtim. Okuduğum iki sene boyunca, bölüm hemen hemen her gün kendimi bulabildim hissediyorum, biliyorum. Belki istediğim önceki bölümü okusaydım böyle hissetmezdim.

Coğrafyayı sevmek, doğuran olan ilginin karşılığını almak için geliyoruz. Umarım önyargılı olmazsınız, ya da sevmiyorsunuz.

Coğrafya aslında biraz da kültür demektir. Ülkelerin pozisyonları, ikram yerleri, yemekleri vs. bilgi yarışmalarında ve aşamalarla KPSS sınavlarında soruluyor. Konuşma becerisine sahip olmak, tek bir konu kapasitesine sahip olmaktır.

Coğrafyayı sevelim ve sevdirelim. Gereken ilgiyi gösterelim.

Coğrafyadır adım,
Sevmez kimse beni.
Ünlüyüm, Ünlüyüm,
Ünlüyüm.

Ülke, şehir, tarım,
orman, kültür ve turizm.
Çok var çalışma alanım,
Kimse bilmez Bunları.

Sevin ve araştırın,
Göreceksiniz o zaman,
Düşündüğünüz gibi değilim ben.

M.İrem Azcan