Çokça Önerilen 5 Anime Dizisi (Part I)

Anime sanatının temeli basit çizgilerden değil, hayal gücü ve estetik uyumdan geçer.

Anime'nin tanımı, Japon menşeili ve japonlara özgü çizimlerin farklı tekniklerle canlandırılmasıdır ve genellikle mangalardan uyarlanan animeler, doğaları gereği animasyonlu karikatürler olarak da bilinirler. 21. yüzyılda ise animeler, giderek artan ünleriyle ulusal ve küresel çapta başarılar imza attı ve atmaya devam ediyor. Özellikle çevirmenlik mesleğinin de gelişmesiyle beraber manga ve animelerin Türkçe ve İngilizce de dahil olmak üzere yüzlerce dile çevrilmesi sayesinde manga severler, dil bariyerinin zaman geçtikçe kalkmasını takiben Japon kültürüne daha da fazla ilgi gösteriyorlar. Farklı stillerin, farklı karakterlerin, farklı yapımların ve müziklerin dünyasında Japon kültürü, animeleriyle her yaştan insanın kalplerini fethetti. Aynı zamanda çocuklar için onların bayılacağı yapımlar ile de beyinlerinin ve hayal güçlerinin gelişmesi teşvik ediliyor. Kesinlikle rahatlıkla söyleyebiliriz ki animeler sadece eğlence için üretilen sinematik yapımlar değil, aynı zamanda hikaye anlatıcılığının görsellikle buluştuğu bir televizyon sanatı.

Zevkler ve renkler tartışılmaz tabii, ama konularıyla ve izleyicilerden aldıkları geri bildirimlerle en çok önerilen, benim de hepsini izlediğim ve kendi yorumlarımla değerlendirebileceğim, çokça önerilen 5 anime dizisini sizlerle paylaşmak istiyorum. Peki, gelin de bu minvalde sanatlarını izleyicilerine geçiren dizilere sıralama olmadan hep beraber bakalım:


1-) Fullmetal Alchemist: Brotherhood (2009-2010)

Fantastik bir mangadan uyarlanan bu anime, 2 kardeşin annelerini diriltmek amacıyla aradıkları Felsefe Taşı'ndan ve içsel sorgulamalardan bahsediyor. Animasyon kalitesi, karakter gelişimi, renk paleti ve içerisindeki savaş sahneleriyle beni en çok cezbeden animelerden biri olan bu yapımın IMDB puanı ise 9.1/10. Animeye adım atmak isteyen herkese tavsiye edebileceğim bu dizi, izleyiciler tarafından da beğenilmesiyle beraber genel anlamda güzel eleştiriler aldı. Dizi, konusunun ve olayların sürükleyiciliğiyle sizleri bambaşka bir aleme götürerek duygularınızla oynayabilecek potansiyele sahip ki bu durum da diziyi izlemeyenlerin bir şans vererek izlemesi için yeterli bir alan açıyor.

Fullmetal Alchemist: Brotherhood


2-) Chainsaw Man (2022)

Karanlık fantezi, aksiyon ve korku...Bu muhteşem üçlünün bir araya gelmesiyle oluşabilecek yapımın kötü olma ihtimali gerçekten çok düşüktür. 2022 yılında ilk bölümünün yayınlanmasıyla dünya çapında ses getirdi. Borçlarını ödemek için Şeytani bir varlıkla anlaşma yapan genç bir adam, düşman ve dost arasında kalırken yaşamını sürdürmeye çalışır. Tehlikeli bir dünyada hayatta kalma mücadelesini anlatan bu dizi, ana karakterimizin yanı sıra yardımcı karakterlerimizi de güçlü bir şekilde işliyor. En çok olumlu yorum yapılan kısım ise dizideki şeytan tasarımları ve etkileyici görsellik. Açıkçası, benim en çok kendimi kaptırdığım kısım dizinin müzikleri ve şarkıları oldu. Ağır temalı bir yapım olması bir yana şiddet unsurları içerdiği için yaş limiti tartışmaya çok açık; bazı kaynaklar 12 yaş üzeri derken bazı kaynaklar diziyi 18 yaş üzeri olarak işaretlemekte. Fakat ben 16 yaş üzeri izleyiciler için uygun bir dizi olduğunu düşünmekteyim. Ağır tür temalara ilginiz varsa kaçırmamanız gereken bir dizi.

Chainsaw Man


3-) Death Note (2006-2007)

Death Note benim ilk izlediğim animeydi, üstelik sadece anime dizisi olarak değil, ilk anime yapımdı. O yüzden bende yeri çok farklı. Kısaca "Death Note," bir lise öğrencisinin bulduğu ölüm defterini kullanarak insanları 'cezalandırma' yeteneği kazandıktan sonra adaleti sağlama çabası ve bunun sonucunda ortaya çıkan kaosu konu alan bir anime gerilim dizisi. Söylemem gerekiyor ki senaryo açısından en özgün bulduğum animelerde ilk 3'e giriyor bu yapım. Özellikle ahlaki değerlerin zeka ile çatışma unsurlarına yer verilmesi ve insan doğasının bu elementler üzerinden anlatılması, izleyicilerin asıl konu olan "güce sahip olmanın getirdikleri" kavramını sorgulamasına neden oluyor. Dizinin gerilim ve heyecan dolu anlarına şahit olmak, size sanki atmosferin bir parçasıymışsınız gibi hissettiriyor. Ayrıca dizinin diğer uyarlamaları ve ticari ürünlerinin satışa çıkması gençler arasında popülerlik kazanmasına yol açarken, zengin hikaye anlatımı giderek bir popüler kültür haline gelmiştir. En popüler animeler içerisindeki bu diziyi izlemek sizlere unutulmaz ve dolu dolu bir "cinema time" yaşatacaktır.

Death Note


4-) Mob Psycho 100 (2016-2022)

Mob Psycho 100, genç bir psikik olan Shigeo "Mob" Kageyama'nın hayatını konu alıyor. Mob'un güçlü telekinetik yetenekleri var, ama duygusal dengesini korumak için çok çaba sarf ediyor. Anime, renkli ve hareketli görselleriyle göz alıcı. Aynı zamanda, karakterlerin iç dünyalarını ve mücadelelerini derinlemesine işliyor. Bizlere eğlenceli ve düşündürücü bir hikaye sunuyor. Dizi sizleri hem aksiyon hem de duygu dolu anlarıyla ekran başına kilitleyecek ve kalbinizi ısıtacak bir izleme deneyimi yaşatacak.

Mob Psycho 100


5-) Vinland Saga (2019-2023)

"Vinland Saga" animesi, Viking çağının karmaşık dünyasını etkileyici bir şekilde yansıtıyor. İzlediğimde beni içerisine çeken bir yapım, görsel olarak oldukça etkileyici ve aksiyon sahneleriyle dolu, ama aynı zamanda karakterlerin derinlikli içsel çatışmalarını da ustaca işliyor. Thorfinn’in intikam arayışındaki yolculuğu, hem duygusal hem de düşündürücü bir deneyim sunarken bizleri, karakter gelişimi ile dizi boyunca sürüklüyor. Ayrıca dizi, tarihsel detaylar konusunda oldukça başarılı; her bölümde hem tarihi hem de kurgusal unsurlar dengeli bir şekilde işlenmiş. Animasyon kalitesi ve müzikler de hikayenin atmosferine ve bağlayıcılığına olumlu anlamda katkıda bulunuyor. Kısaca belirtmek gerekirse "Vinland Saga", hem tarihi drama hem de aksiyon meraklıları için izlenmeye değer bir yapım.

Vinland Saga

Sizlere aktarmaya çalıştığım bu yapımlar, anime sektöründeki sadece 5 yapım. Anime dünyası, uçsuz bucaksız hikayelerle ve keşfedilmeyi bekleyen diyarlarla dolu. Her zevkten izleyicilerin hikayelere kendini bırakacağı bir zaman diliminde farklı serüvenler ve geniş içerik yelpazesi animelerde vurgulamak istediğim noktalardan sadece bazıları. Bu yazıda incelemiş olduğum animeler ise animelerin neden bu kadar sevildiğinin kanıtlarını sunuyor. Eğer yazımdaki anime dizilerinden herhangi birini izlerseniz, fikirlerinizi benimle yorum bölümünde paylaşmaktan lütfen çekinmeyin. Hepinize bol deneyimli, bol hikayeli, bol zevkli ve bol faydalı (isterseniz bol dil öğrenimi içeren) anime zamanları dilerim...

"You learn them; culture, food, language, experiences, behaviors, evils, having fun and life lessons. All together, they create a space for you to be in it, having a part of it." - Ben:)

"You may find yourself in a place filled with spirits, adventures and villains. But always remember, that it is also a way to feel the way you are with your own imagination and turning it into your reality. Because having fun and being happy indicates to this: being you at the end. And animes help to it a lot." -Tekrar ben:)