Da Vinci's Demons - İzlemeli miyim? #18

Tarih severleri büyüleyen dizimizin incelemesine hoş geldiniz.

Tür: Macera, Dram, Tarihi
Durum: Bitti
Yayıncı: Starz
Başlangıç: Nisan, 2013
Bölüm Sayısı: 28 (Sezon 1: 8, Sezon 2: 10, Sezon 3: 10)
IMDb: 8.0/10
Bize Göre: 8.7/10

Yazıma başlamadan önce belirtmek isterim ki bu yapım, her ne kadar tarihi bir dizi olsa da belgesel olduğuna dair hiçbir söylenti yoktur. Dizinin aldığı yorumlara baktıktan sonra bunu ekleme gereği duydum.

Da Vinci’s Demons'ın senaryosuyla, oyunculuklarıyla, dekoruyla, kostümleriyle, müzikleriyle, yani kısaca her şeyiyle çok başarılı bir dizi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. ''Hiç kötü tarafı yok mu?'' diyecek olursanız var, fakat çok az olduğu için gözünüze batmıyor ve kendinizi rahatlıkla dizinin içerisindeymiş gibi hissedebiliyorsunuz. Kötü taraflarına örnek vermek gerekirse zaman zaman karşımıza çıkan gereksiz ve uzun diyalogları söyleyebilirim. Ayrıca her ne kadar tarih dizisi olarak geçse de bolca abartılmış sahne, şiddet ve çıplaklık da barındırıyor. Fakat yukarıda belirttiğim gibi bu zaten belgesel değil, o yüzden dizinin kötü tarafı mıdır cevabını sizlere bırakıyorum. Gelelim dizinin konusuna.

Ünlü düşünür, ressam, mimar, mühendis ve mucid Leonardo Da Vinci'nin gençlik yıllarında geçen dizimiz, bize bir yandan İtalyan Devletleri'nin ve Papalığın kendi içerisinde yaşadığı çekişmeleri anlatırken bir yandan da Mitra’nın Gizemleri olarak bilinen mistik Roma kültüne değiniyor. Floransa, bankacılığın merkezi ve finansa dayalı bir yönetim stratejisi izlerken Roma, Napoli ve Papalık daha çok askeri güce önem veren devletler olarak öne çıkıyor. Da Vinci'de bu çekişmelerin içinde Lorenzo De Medici'nin yanında yerini alırken, bir taraftan da Book of Leaves (Yapraklar Kitabı) adlı kitabı ve hayatı boyunca kayıp olan annesini ararıyor. Tüm bunların yanında, Sons of Mithras isimli gizli bir tarikatla da yolu kesişen Da Vinci'nin maceraları başlıyor.

Dizinin resmi tanıtımı ise şu şekilde: "Düşüncenin ve kaderin kontrol edildiği bir dünyada, bir adam bilgiyi serbest kılmak için savaşıyor. Leonardo Da Vinci'nin eziyet dolu gizli hayat hikayesi, insanüstü yeteneğe sahip genç bir adamın acı dolu portresini açığa çıkarıyor. Dinin yalanlarını ortaya çıkartmaya çalışan bir kafir, elit sosyeteyi devirmenin yollarını arayan bir asi, babasında meşruluğunu isteyen bir piç kendisini yüzyıllardır mayalanan bir fırtınanın ortasında buluyor. Gerçek ve yalanlar, din ve mantık, geçmiş ve gelecek arasındaki bir çekişme."

Son olarak birçok tartışma konusu olan noktaya da değinmek istiyorum. Osmanlı'nın İtalya seferi! Dizi yayınlandıktan sonra birçok gazete ve sitede, bu dizinin Türkler'e hakaret ettiği, tarihi çarpıttığı yönünde haberler ortaya çıktı ama ben buna kesinlikle katılmıyorum. Öncelikle unutmamamız gereken nokta şu: BELGESEL İZLEMİYORUZ.

Tam aksine, dizide Osmanlı İmparatorluğu'nun gerçek bir süper güç olarak yansıtıldığını düşünüyorum. Biraz gerçekçi bakmak gerekirse, seni düşman olarak gören kişinin "ne de güzel ele geçirdiler" şeklinde bir metin kullanması sizce de saçma olmaz mıydı? İsterseniz tarihten gelen kuyruk acıları olduğu için bizi zalim ve barbar olarak gösterdiler diyebilirsiniz, bu anlaşılır ama bir hakaret veya küçük düşürme olduğuna kesinlikle katılmıyorum. Gedik Ahmed Paşa'nın Otranto çıkartmasında dönemin süper gücü Osmanlı'nın gücünün çok iyi yansıtıldığını ve Gedik Ahmed Paşa'nın fazlasıyla karizma gösterildiğini düşünüyorum. Eleştirilere tüm benliğimle katılabileceğim tek konu ise keşke türkçe konuşmalarda gerçekten türkçe bilen birisini oynatsalarmış. Eğer diziyi izlemediyseniz ve izlemeye karar verdiyseniz demek istediğim şeyi anlayacaksınız :)


Eğer siz de Da Vinci’s Demons'ı izlediyseniz veya izlemeden önce sorularınız varsa yorumlarda buluşalım :)