Deadpool'un Bir Oyunu Vardı.

2013'ün ünlü fiyasko oyunu, bugün oynanmaya değer mi?

Doğrusu Deadpool'un epey ilginç bir çıkış öyküsü de var. 100 milyon dolar gibi kocaman bir bütçeyle yapılmış olmasına karşın oyun pek de iyi satış yapamamış, beklenilen puanların altında kalmıştı. Açıkçası oyunun başarısız olmasının bir sürü nedeni vardı ancak sorun çoğunlukla oyunun kendisiydi. Klasik Deadpool mizahı, bel altı şakaları yerli yerinde olsa da oyun oynanış konusunda pek yaratıcı olmayıp genellikle aynı şeyleri yaptırdığından bir yerden sonra sıkıcı olmaya başlıyordu.

Çevrimiçi platformlarda uzun süre dayanamamıştı bile, Activision'ın Marvel karakterlerine olan lisansı sonlandıktan sonra Deadpool gibi birçok oyun tüm platformlardan çekilmek zorunda kaldı. Deadpool, artık sanal yollarla satın alınabilen bir oyun değil, bu yüzden oyunu PC'de oynamanın tek yolu korsan indirmek. Ben de öyle yaptım; oyunu yükledim, kurdum, oynadım, bitirdim. Peki Deadpool, bunca yıldan sonra ne durumda? Bugün bile oynanmaya değer mi yoksa gerçekten başarısız bir yapım mı?

Kendi oyununun olmasını isteyen Deadpool, bir gün High Moon Studios ile anlaşma yapar. Ancak sonradan oyunun aslında gerçek olduğunu anladıktan sonra Deadpool; Cable, Wolverine gibi öbür X-Men kahramanları ile birlikte dünyayı ele geçirmek isteyen Sinister'ı durdurmaya gider.

Oyunun öyküsünü umursayanınız var mı bilmiyorum ancak öykü tırt. Açıkçası ben bir Deadpool oyunundan inanılmaz bir öykü beklemiyordum, sonuçta Deadpool yapımlarının sevilmesinin en büyük nedeni Deadpool'un kendisi. Evet, Deadpool yeri geldiğinde izlemesi bayağı eğlenceli olabilen bir karakter.

Ancak, bu biraz kişisel bir durum, Deadpool'un komedi anlayışı bana çok yaratıcı gelmiyor. Beni gerçekten güldüren birkaç sahne var ancak oyun 4. duvar şakalarını çok kullandığından bir yerden sonra bu şakaların etkileyiciliği yok oluyor. Buna karşın Deadpool, yine de eğlenceli bir karakter; Nolan North'un seslendirdiği karakterler kişiyi kolay kolay sıkmaz. Ancak yan karakterler için bunu diyemeyeceğim, onların varlığı ile yokluğu bir gibi. Cable ile Death birkaç kez ekrana çıkıyorlar ancak Wolverine, Rogue, Psylocke neredeyse hiç gözükmüyorlar.

Size önerim, öyküyü takmayın. Deadpool gülmecelerini seviyorsanız senaryosu işinizi görecektir. Oyunun teknik özelliklerine geçelim.

Oyunun grafikleri çıktığı yıl için bile biraz eski görünüyordu, şimdi ise bu durum daha da kötü (En azından PC sürümünde). O dönemde çıkan başka oyunlarla karşılaştırıldığında (Örnek: The Last of Us, Tomb Raider, Bioshock Infinite, Crysis 3...) epey geride kalıyor. Ancak yine de buna çirkin bir oyun diyemem, grafikler ortalama.

Oynanışa geçmeden önce bir ekleme daha yapayım: Oyunun müzikleri çok sıkıcı. Emeği Geçenler ekranında çalan müzik dışında neredeyse tüm müzikler epey cansız.

Oyunda aksiyon iki türlü, yakın dövüşler ile silahlı çatışmalar. Yakın dövüş mekanikleri güzel ancak kimi düşmanlara yakın dövüş neredeyse hiç işlemiyor, ateşli silah kullandırtıyor. İşin biraz kötü yanı da şu: Silahlı çatışma, yakın dövüş gibi eğlenceli değil. Vuruş hissi küçük düşmanlarda iyi sayılırken daha büyük düşmanlarda neredeyse tümüyle yok oluyor. Doğrusu oyunda yakın dövüş silahları ile ateşli silahları birlikte kullanmanızı sağlayan yetenekler var, onlar da eğlenceli, ancak dediğim gibi kimi düşmanlar yalnızca tek bir yolla öldürülmek için tasarlanmış gibi. Mini-bossları ya da sonraki bölümlerde çıkan kimi düşmanları yakın dövüşlerle öldürmeye çalışmak saçmalık, çoğu zaman yanlarına yaklaşamıyorsunuz bile. Benim için en iyi işleyen taktik, pompalı tüfek ile makineli tabancayı yükseltip kılıçlarla desteklemek oldu. Mini-bosslar ile havada uçan düşmanları pompalı ile makineliyi kullanarak, daha küçük ancak hızlı düşmanları da önce kılıçla sersemletip sonra özel bitirişle öldürüyordum. Kolay zorlukta nasıl olur bilmiyorum ancak Orta zorlukta sinir krizi geçirtecek durumlarla karşılaşabilirsiniz. Oyun birkaç bölümde üstünüze bir türlü bitmek bilmeyen düşmanlar yağdırıyor, özellikle şu son bölüm yok mu... En yüksek zorlukta oynayacaksanız, size baştan geçmiş olsun. Özetle; aksiyon, biraz sorunlu ve kimi zamanlar gergin olsa da eğlenceli.

Ancak bence oynanıştaki en büyük eksiklik, bölüm tasarımları. İncelemenin başında söz ettiğim "sürekli aynı şeyleri yapma" olayı buradan geliyor işte. Birkaç değişik bölümü saymazsak oyunda yalnızca tek bir döngüde ilerliyoruz: Dümdüz ilerle, ara sahne gelsin, düşmanları öldür, ilerle, bir grup düşmanı daha öldür, ilerle, ara sahne gelsin... Oyunun en az %70'i böyle. Düşmanlar da ilginç değiller, birkaç boss savaşı olsa da çoğunlukla birbirine benzeyen Sinister klonlarıyla savaşıyoruz. Komik ve renkli olması gereken bir oyunun böylesine çeşitlilikten uzak olması bana anlamlı gelmiyor. Ben bir Deadpool oyununda daha yaratıcı, birbirinden farklı hissettiren bölümlerin olmasını isterdim; "Bunca bütçeyi neye harcadılar?" dedirtiyor gerçekten. Ancak siz oyunu yalnızca savaş mekanikleri için oynamak istiyorsanız o konuda bir sorun yok, bölümler biraz sığ olsa da mekanikler genellikle düzgün çalışıyor.

Oyunun bir bakıma fiyasko olarak görülmesi anlaşılıyor, kesinlikle yapımına 100 milyon dolar yatırılmış bir oyun gibi değil. Yalnız kimilerinin dediği gibi kötü bir oyun olduğunu da düşünmüyorum, bence ortalamanın üstünde. Bundan çok daha kötü süper kahraman oyunlarının olduğu düşünülürse Deadpool kesinlikle oynanabilir olanlardan. Görsel olarak eski, oynanış olarak ise kendini biraz tekrar eden bir yapım ancak buna karşın kendince bir çekiciliği de yok değil. Ayrıca oyun bedava sayılır, denemekte bir sakınca yok. Deadpool sevenlere de ayrı bir güzel gelecektir.