Değişimin Anahtarı: Kabullenme

Kabullenme, bir duruştur.

Bazen trafikte, kuyrukta beklerken ya da işleriniz istediğiniz gibi gitmediğinde öfkelenebilir, durumdan şikayet edebilirsiniz. Ya da üzülebilir, içinize kapanabilirsiniz. Durumun sebeplerini sorgulayıp durumu inkar da edebilirsiniz. Ancak bunların hiçbiri durumu değiştirmiyor. Hal böyle olunca geriye sadece kabullenme kalır. Her ne kadar zor olsa da kabullenme durumu değiştirmeye, değiştiremeyeceğiniz durumlarda ise daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Kavram hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Kabullenme Nedir

Kabullenme; herhangi bir durumu, olayı, duygu ve düşünceyi hatta kişileri olduğu gibi yargılamadan kabul etmektir.

Kabullenmede direnci bırakıp yerine saf gerçekliği kabul etme vardır. Bu sayede kabullenme gerçekleşir.

Bir durumu kabullenmek, durumu onaylamak anlamına gelmez. Burada sadece bir durumun varlığının onaylanması söz konusudur.

Kabullenmenin Önemi Nedir

Kabullenme, içsel huzurun sağlanmasına yardımcı olur. Durumların ya da olayların nasıl olması gerekiğini içeren sert yargılardan uzaklaşmayı sağlar. Yargılardan kurtulmak ise öfke, üzüntü gibi duygulardan kurtulmaya yardımcı olur.

Diğer kişiler hakkındaki yargılardan uzaklaşmak ise ilişkileri geliştirebilir ve daha iyi bir hale getirebilir.

Kendinizi olduğu gibi kabul etmek ise kendinizi daha iyi tanımaya yardımcı olabilir ve öz saygınızı arttırmanızı sağlayabilir.

Kabullenmenin Hayata Kattıkları Nelerdir

  1. Durum ve olaylarla daha iyi başa çıkmanızı sağlar: Durumları olduğu gibi kabul ederek, daha sağlıklı düşünebilirsiniz. Böylece olaylarla daha iyi başa çıkabilirsiniz.
  2. İlişkilerinizi geliştirebilir: Diğer kişileri olduğu gibi kabul ederek, onları daha iyi anlayabilirsiniz. Aynı zamanda, iletişiminizi geliştirmenize yardımcı olur. Böylece daha sağlıklı ilişkileriniz olabilir.
  3. Duygusal sağlığınızı geliştirebilir ve iç huzurunuzu sağlamanıza yardımcı olabilir: Kabullenme sayesinde, stres, öfke, üzüntü gibi sizi olumsuz etkileyen duygulardan kurtulabilirsiniz. Bu sayede duygusal sağlığınızı geliştirebilirsiniz.
  4. Empati yeteneğinizi güçlendirebilir: Diğer kişileri olduğu gibi kabul etmek, onların duygu ve düşüncelerini daha iyi anlamaya yardımcı olur. Bu da empati yeteneğinizi güçlendirmenize aracılık eder.

Kabullenmek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir

Kabullenmek basit gözükebilir ancak edinilmesi çaba gerektiren bir beceridir. Zaman ve çabayla kabullenmeyi geliştirebilirsiniz. Sizin için aşağıda kabullenme becerisi için gerekenleri aşağda listeledik:

  1. Kabullenme için, gerçekçi beklentiler oluşturmak önemlidir. Gerçekçi beklentiler kabullenmeyi kolaylaştırabilir.
  2. Bilinçli farkındalık uygulamaları yapın: Durumlar, olaylar ve kişiler hakkındaki gerçekçi olmayan beklentilerinizi fark etmek için bilinçli farkındalık pratikleri önem taşır. Ayrıca, saf durumun kendisine odaklanmak için de faydalıdır.
  3. Duygu düzenleme ve farkındalık uygulamaları yapın: Duygularınızı anlamak için günlük tutma, önceki maddede bahsedildiği gibi bilinçli farkındalık uygulamaları yapabilirsiniz. Farkındalık uygulamalarından sonra ise kendinize duygularınızı hissetmeye izin verir.
  4. Kendinizi gözlemleyin: Bir durum ya da olay karşısında direnç gösterdiğinizde, hissettiğiniz duyguları ve düşünceleri izleyin. Direncin kaynağını bulmaya çalışın ve bunu kabullenme pratiği için bir fırsat olarak görün. Değiştiremeyeceğiniz durumlarda durumun değişmeyeceğini kendinize hatırlatın.

Kabullenme, değiştiremeyeceğiniz durumların varlığını kabul etmektir. İlk aşamada bir şeyleri kabul etmek zor olabilir ancak zaman geçtikçe kabullenme size daha kolay gelecektir. Eğer çok zorlanırsanız psikolojik destek alıp süreci kolaylaştırabilirsiniz. Kabullenme sayesinde daha huzurlu ve mutlu olabilir, olaylarla daha iyi başa çıkabilirsiniz. Oldukça özgürleştirici olan bu deneyime bir kez de olsa bir şans verin.