Depresyon Nedir?

Depresyonun ne olduğuna dair.

Depresyon en basit şekilde kişinin kendini sürekli bir şekilde kötü ve üzgün hissetmesi ve işlevsiz olmasına denir. Kadınlarda erkeklere oranla iki kat fazla görülen bu hastalık, bir duygudurum bozukluğudur. DSM-5 tanı kitabına göre aşağıda verilen semptomların iki hafta boyunca çoğunlukla her gün günün büyük kısmında ortaya çıkması ve semptomlardan en az beş tanesinin bulunması gerekir.

(1.veya 2. kriter mutlaka bulunmalıdır)

1.    Depresif duygudurum vardır.

2.    Anhedoni, ilgi-istek azalması vardır.

3.    İştah azalması ya da artması vardır.

4.    Uyku azalması ya da artması vardır.

5.    Psikomotor yavaşlama ya da ajitasyon vardır.

6.    Enerji azalması, yorgunluk vardır.

7.    Suçluluk, değersizlik hissi vardır.

8.    Konsantrasyon güçlüğü, odaklanamama vardır.

9.    İntihar eğilimi, ölüm düşünceleri vardır.

10. İşlev kaybı vardır.

11. Semptomlar bir madde kullanımına ya da genel tıbbi duruma bağlı değildir.

12. Başka ruhsal hastalıkla açıklanamaz.

13. Hiçbir zaman bir manik ya da hipomanik nöbet yoktur.

Bireyler, depresyondayken sık sık kendini değersiz hissedebilir, umutsuz olabilir, hayat dair negatif bir tutum içinde olabilir, özgüvenini yitirebilir, hayattan zevk alamaz, günlük işlevlerini yerine getirmede ciddi anlamda zorlanabilir. Ancak yüksek işlevli depresyon hastaları günlük aktiviteleri yerine getirebilirken aynı şekilde yaşamakta zorlanabilirler. Genellikle işlev kaybı yaşayan hastalar, sıklıkla ölüm ve intiharla ilgili düşüncelere sahiptirler. Depresyonun birçok türü olsa da genel olarak depresyon dediğimizde kastedilen majör depresyondur. Depresyona eşlik eden psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklar da gözlenebilir.

Depresyonu, ekonomik kayıplar, işsizlik, boşanma gibi durumlar ve kalıtsal etkenler tetikleyebilir. Yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen bu rahatsızlık günümüzde en sık görülen psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Eğer sizin de bu tarz şikayetleriniz varsa, bir psikiyatristle görüşmeniz şiddetle tavsiye edilir.

Kaynakça

http://ailehekimi.medicine.ankara.edu.tr/wp-content/uploads/sites/581/2019/04/Depresyon.pdf

Kafes, A. Y. (2021). Depresyon ve Anksiyete Bozuklukları Üzerine Bir Bakış. Humanistic Perspective, 3(1), 186-194. https://doi.org/10.47793/hp.867111

https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/110069/mod_resource/content/0/depresyon_inthar.pdf