Sonbahar Eşliğinde Gelen Depresyon

Her şeyin renk değiştirip öleceği narin, serin mevsim.

Her bir mevsim geçişi, insan üzerinde etki yaratmaktadır. Mevsimsel geçişlerin etkisi çoğu zaman ışık miktarındaki farklılıklar ile açıklanmaktadır. Gün ışığına maruz kalma süremiz, bizim ruh halimize de etki etmektedir. Eğer ki gün ışığından daha az faydalanıyorsak serotonin hormonunda azalma yaşandığı görülmektedir. Sonbahar eşliğinde gelen depresyonun en önemli sebebi de budur.

Sonbahara geçişle birlikte gündüzler kısalmaya, geceler ise uzamaya başlamıştır. Bu sebepten dolayı da güneşi görme süresinde azalma yaşanmaktadır. Geceler uzadıkça melatonin hormonunda artış görülür. Melatonin arttıkça uyku hissiyatı artmaktadır.

Mevsimden kaynaklı olan duygu durum bozuklukları genellikle sonbahar ile ortaya çıkar. İlkbaharın gelmesiyle son bulur. Sonbaharın başlarında hafiften başlasa da kışın ortalarına doğru duygusal dalgalanmada artışlar yaşanmaktadır. Ancak bu süre kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak 4-6 hafta aralığında sürmektedir. Ayrıca araştırmalara göre bu duygu durum bozukluklarının erkeklere oranla kadınlarda daha fazla yaşandığı görülmektedir.

Sonbahar, kendi içerisinde renkli olan bir mevsimdir. Ancak yaprakların dökülmesi ve güneşin belirsizliği duygu halinde de değişimleri meydana getirmektedir. Sonbahar, yaza ve güneşe bir vedadır aslında. Sonbaharın getirdiği ruh hali insan üzerinde oldukça etkilidir. Kişinin okuduğu kitaplardan izlediği filmlere kadar ruh halini değiştirmektedir. Bu mevsimde kabuğa çekilme durumu yaşanır. Aklımıza bizi ısıtacak şeyler gelir: battaniye, sıcak bir çay ya da kahve. Vücut kendini kışa hazırlamaya başlar.

Bu mevsimde çoğu insanın uyku düzeninde, iştahında, ruh halinde ve kilosunda değişimler görülmektedir. Kişi, bu gibi değişimlerin çoğunu yaşıyorsa sonbahar depresyonu geçiriyor olabilir. Bu depresyondan kurtulmak için birtakım tedbirler alınabilir: Bol su tüketilmeli, uyku düzeni ayarlanmalı, rutin haline gelen tempolu yürüyüşler yapılmalıdır.