Ders Çalışma Sürecinde Yapay Zeka

Ders çalışırken, sınava hazırlanırken yapay zekadan nasıl faydanılabileceğinden bahsettim.

Ders Çalışma Sürecini Yapay Zeka İle Verimli Hale Getirmenin Yolları

Gelişen teknolojiyle yapay zekanın tercihteki yeri fazlalaşmaya başladı. Bu sayede insanlar onlar için zor olan ödevleri, işleri vb. kolay bir şekilde halledilebilir hale geldiler.

Peki, yapay zekayı derslere ve sınavlara çalışırken de kullanabileceğinizi ve bu sayede daha verimli çalışacabileceğinizi söylesem?

Yapay Zeka ile Daha Verimli Ders Çalışmanın Yolları

  1. Örneğin, çalışmanız ve öğrenmeniz gereken bir konu var ama konu hakkında pek bir fikriniz yok. Nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsunuz diyelim. Bunun için ChatGBT'den yararlanabilirsin. Sadece ChatGBT'ye rol verip ve ona şu tarzda bir soru sorabilirsiniz; "Bu konuda uzmansın (konu neyle ilgiliyse) yeni başlayan birine bu konuyu öğrenmesini önerirsin?" İzin verin ChatGBT size yol göstersin.
  2. ChatGBT'yi ders planı veya programı oluşturmak için kullanabilirsiniz. Örneğin ona; "Bir eğitim veya sınav koçu olduğunu düşün. Benim için bir ders planı veya programı oluşturabilir misin?" demeniz yeterli.
  3. Sınav öncesi alıştırma yapmak için ChatGBT'den yararlanabilirsiniz. Ondan sınavınız için alıştırma soruları sormasını isteyebilirsiniz. Daha da kişiselleştirmek isterseniz ders notlarınızı ona atın ve "Bu notlar arasından bana şu tarzda sorular sorar mısın?" diyebilirsiniz.
  4. ChatGBT'yi kişisel eğitmeniniz olarak kullanabilirsiniz. Örneğin, belirli bir konuyu anlamakta zorlanıyorsanız konuyla ilgili bildiklerinizi ona yazabilir, ondan bilginizi değerlendirmesini isteyebilirsiniz.

5. Ders notlarını özetlemek için yapay zekadan yararlanabilirsin. Bunun için ChatGBT'ye ders notlarınızı, slaytınızı, PDF'lerinizi bildirmeniz yeterli olacaktır.

6. ChatGBT'den ödevinizi değerlendirmesini ya da puanlamasını isteyebilirsiniz.

7. ChatGBT aynı zamanda bir bilgi deposu. Diyelim ki bir konuda eğitim aldınız ve o konuya dair şuanki bilginizi test etmek istiyorsunuz. ChatGBT'ye "Şu alanda öğretmenim olduğunu düşün" tarzında yazıp ondan bilginizi test etmenizi isteyebilirsiniz. Bu sayede o konu hakkındaki zayıf yönlerinizi ve güçlü yönlerinizi görebileceksiniz.

8. ChatGBT'yi beyin fırtınası yapmak için kullanabilirsiniz.

9. Eğer ders çalışırken terim kelime ezberlemeniz gerekiyorsa ve Flashcard tekniği ile çalışmak istiyorsanız Anki ya da Quizlet programını tercih edebilirsiniz. Bu uygulamalar Flascard tekniğinin yapay zekayla birleşmiş halidir.

10. Eğer işitsel zekanızın daha güçlü olduğunu düşünüyorsanız AI ile çalışan uygulamalardan biri olan Speechify'i kullanmayı deneyebilirsiniz. Speechify uygulaması, yazılı metinleri sözlü metinlere dönüştürür. Bu sayede istediğiniz zaman ders notlarınızı, makalelerinizi dinleyebilirsiniz.

11. Eğer üniversie, yüksek lisans ya da doktora öğrencisiyseniz araştırmalar ve akademik çalışmalar için tasarlanmış olan Quillbot uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu uygulama sayesinde oluşturduğunuz içeriğe hızlı bir şekilde referanslar oluşturabilir. İçeriğinizi dilbilgisi bakımından denetleyebilir, çeviri yapabilir, özetleyebilir, bir şeyin orjinalliğini kontrol etmek için intihal denetleyicisi gibi şeylerden yararlanabilirsiniz.