Google'e Rakip mi Geliyor ? ChatGBT Nedir?

Bu yazımızda son dönemlerde oldukça popüler konu olan ChatGBT yapay zekayı inceledik.

Geçen hafta yapay zeka alanında çok önemli bir kilometre taşı daha devrildi. Duymayan kaldı mı bilmiyorum ama bilmeyenler için daha önce sizlerle paylaştığım yapay zeka araçları geliştiren OpenIA tarafından yapılan bu sohbet robotu şu ana kadar herkesi şaşkına uğrattı.

Bu sene gerçekten yapay zeka senesiydi. Öyle ki yapay zeka çıktılarını tüm internette gördük yani metinden metine çıktılar veren metin yazan fotoğraf veya video yaratan pek çok teknoloji gelişti. Örnek verirsek eğer;

  1. GPT-3: OpenAI tarafından geliştirilen ve 175 miliyarda parametre içeren yapay zeka modeli.
  2. T5: Google tarafından geliştirilen ve 11 miliyar parametre içeren yapay zeka modeli
  3. XLNet: Google tarafından geliştirilen ve parametre sayısı GPT-2'den daha fazla olan yapay zeka modeli
  4. RoBERTa: Facebook tarafından geliştirilen ve BERT modelinden daha gelişmiş yapay zeka modeli
  5. BigBird: Google tarafından geliştirilen ve parametre sayısı T5'ten daha fazla olan yapay zeka modeli
  6. Megatron: NVIDIA tarafından geliştirilen ve parametre sayısı 8 miliyar olan yapay zeka modeli

Unutulmamalı ki, bunlar sadece bu yıl çıkan örnekler arasında belirtilen bazıları. Bu alandaki gelişmeler sürekli olduğu için daha yeni ve daha gelişmiş örnekler de ortaya çıkabilir.Bu isimler gibi yapay zeka sanatları ortaya çıktığı bu dönemde yapay zeka portreleri, şiirleri sohbetleri şu anda her yerde bulunuyor. Hal böyle olunca da şu soru geliyor insanın aklına yapay zeka beni yani insanın yerini alabilir mi? Şu andaki en önemli konulardan bir tanesi bu. Yapay zeka tabii ki hızla gelişiyor fakat insanların yaratıcılığını ve içerik üretme yeteneklerini daha tam olarak karşılayamıyor.İnsanların yaratıcı çok karmaşık çok yönlü ve yapay zeka teknolojisi tabii ki de bunu takdir edemez. Örneğin bir ressam tablo yaparken duygularını düşüncelerini resme yansıtır bunun gibi insanların yaratıcılıklarını yapay zeka teknolojisi bunun benzerini yaratamaz. Tüm kaynaklar üzerinden derin öğrenme tekniği kullanarak eğitilmiş bir yapay zeka OpenAI firmanın sahibi Elon Musk da kurucu ortaklarından ayrıca Linkedinnın da kurucu ortağı da projenin içinde bulunmaktadır. ChatGBT 2'nin piyasaya sürülmesini üzerinden iki buçuk sene geçti yeni ChatGBT 2020'de çıkan ChatGBT 2 ’ye göre daha güçlü sonuçlar veriyor ve 2020 de piyasaya sürülmesinden bu yana da pek çok yenilik olduğunu gördük.Yeni ürünler inşa edildi resim ve video gibi modellere tanık olduk. OpenAI önümüzdeki birkaç ay içerisinde en yeni modeli olan ChatGBT 4'ü çıkartacakmış. Bununla ilgili söylentiler var OpenAI patronu da ChatGBT 3 den çok daha karmaşık olmayacağını sadece daha akıllı olacağını söyledi.

Peki hiç hata yapmıyor mu yapay zeka? Gelin inceleyelim.ChatGBT, yapay zeka alanındaki son gelişmelerden biridir ve chatbotların performansını arttırmak için tasarlanmıştır. Ancak, herhangi bir yapay zeka modeli kusursuz değildir ve hala daha iyileştirilmeye açıktır. ChatGBT, Generative Pre-training (GPT) tekniğini kullanarak, çok büyük bir metin veri kümesinde önceden eğitilmiş bir model olarak tasarlanmıştır. Bu sayede, modelin dil anlamını ve uygun bir cevap üretebileceği anlamını kavraması için iyi oluşmuş oluyor. Ancak, hala herhangi bir model için geçerli olan sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin, veri ön işleme işlemleri eksik olabilir veya eğitim veri kümesi yetersiz olabilir. Bu nedenle, modelin performansını arttırmak için daha fazla çalışma yapılması gerekir.Yani hata yapabilir.

Örneğin Web Tekno’nun bir yazısında Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasının sorularını yapay zekaya sorduğunu ama doğru cevaplar veremediğini gördük. ChatGBT kusursuz değil yani. Harika bir dönemde yaşıyoruz ve gözlerimizin önünde yapay zeka doğuyor gelisiyor ama sadece bir araç olduğunu unutmamamız lazım çok etkileyici bir araç, evet ama bizim yerimizi almayacak yaratıcı bir araç. Beyin Fırtınası yapabiliriz ama sonunda kendi yaratıcılığımızı konuşturacak yani video konuları başlıkları sorabiliriz ama sonunda kendi insani değerlerimiz ve yargılarımızla karar vereceğiz. ChatGBT 5 Milyon kullanıcıya 5 günde hızlı bir şekilde ulaştı. Diğer firmalara göre oldukça iyi bir başarı elde etti.

Peki ChatGBT Google’ın yerini alabilr mi? Şu anda tamamen ücretsiz olarak sunulan Chat GPT ile ilgili en önemli tartışmalardan birisi de Google gibi büyük bir arama motorunun bu süreçten nasıl etkileneceği. Söz konusu yapay zeka teknolojisi Google’ın yapabileceği birçok şeyi daha farklı ve cezbedici bir formatta yapmayı başarabiliyor.Sistem şu anda zaten sunduğu tüm nesnel bilgileri ve verileri arama motorlarından alıyor. Yani bir anlamda ChatGPT, Google’ın devasa veri tabanından aktif olarak faydalanıyor. Ancak her ikisinin de çalışma mantığı ve işleyişi farklı. Örnek vermek gerekirse Google size doğrudan bir yaratıcı metin oluşturamaz veya Chat GPT’deki gibi sizinle öznel bir bağ kuramaz. Uzmanlar doğrudan arama motorlarının yerini almak yerine buna benzer dil modellerinin bir tür alternatifi olabileceğini ifade ediyorlar. Ancak yine de insanların bu konuda ikiye bölündüğünün de altını çizelim.( CELAL YURTCU,29 ARALIK 2022, www.celalyurtcu.com)