Dior Kardeş Elbiseleri: Junon ve Venüs
Christian Dior'un tasarım yeteneğinin zirvesi olarak düşünülen Junon ve Venüs isimli elbiseleri bu kadar özel yapan nedir?
1947'deki ilk koleksiyonundan 10 yıl sonraki ölümüne kadar Christian Dior İkinci Dünya Savaşı'nın ciddi modasına karşı çıkan şaşaalı elbiseler üretti. Tasarımcının Junon adını verdiği elbisesi ve kardeş elbise olarak tasarladığı Venüs yaratıcılığının ve moda dünyasında yarattığı estetiğin en üst noktasını temsil ediyor. Elbiseler satış için değil sergilenmek için yaratılmıştı ve 1949'da müzeye bağışlandı. Yapılan açıklamaya göre gelecek kuşaklar için o günün en büyük yetenek ve dehasını arşivleme amacını taşıyordu.
Roma mitolojisinde evlilik ve doğurganlığın tanrıçası olan Junon'un ilham olduğu elbise (Yunan mitolojisinde Hera olarak bilinir) katmanlarca ipek tülden ve ışıldayan payet nakışlardan oluşmaktadır ve tanrıçanın en sevdiği kuş olan tavuskuşundan esinlenerek tasarlandı. Tüm tanrıların kraliçesinden ismini alan elbise açık mavi tül üzerine kraliyet mavisi payetler işlenerek katlanmış bir tavus kuşu kuyruğu görüntüsü yaratır. İkinci elbise içinse ilham denizden çıkmakta olan Venüs. Pembe tül üzerinde tüy görünümü ve şekli verilerek işlenen boncuk ve payetler etekte deniz kabuğuna benzetilir, denizden çıkan bir denizkızını andırır. Elbise uzaktan bakıldığında ilk ilgiyi çeken deniz kabuğu formu ve yalnızca yakından görülebilen tüy işlemeleri yumuşaklık ve sertlik üzerine bir ikilik oluşturur.
Elbiseler 70 yıldan uzun süredir müzeler tarafından korunmakta ve sergilenmekte. İlk korumaya alınan kardeş Venüs oldu. Venüs ve beş farklı elbise daha Paris'te yapılan bir Christian Dior sergisi için ödünç alındı ancak bunun için önce değerlendirmeden geçmesi gerekiyordu. Böylece taşıma ve sergileme gibi işlemler sırasında güvenliği için gereken önlemlere karar verilebilir, aynı zamanda durumu da değerlendirilebilir. Yukarıda Venüs'ün gönderim öncesi tedaviden geçtiğini ve elbisenin yoğun işlemeleri dolayısıyla narinliği nedeniyle Paris'e halihazırda bir manken üzerinde gönderildiğini, oraya ulaştığında da büyük bir fanus içinde sergilendiğini görebilirsiniz.
İki elbisede de kullanılan yoğun ve ağır boncukları ve payetleri dikmekte kullanılan ipliğin artık incelmeye ve kopmaya başlamasıyla boncuk ve payetlerin düşmesi ve kaybolması ciddi bir problem oluşturmaya başladı. Elbiseleri hareket ettirmek, ne kadar küçük bir hareket olursa olsun, bir miktar kayba yol açıyor. Bu kaybı aza indirgemek için de elbiseler tedavi edilmek gerektiğinde bile olabildiğince az hareket ettirilmeye ve bu işlem gerektiğinde de manken ve formlar üzerinde gerçekleştirilmeye çalışılıyor.
Her kostüm koleksiyonunun ilgi odağı olarak şüphesiz ki Junon ve Venüs bir gün tekrar sergilenecek, bütün ihtişamlarını tüm dünyaya gösterecektir. Ancak o zamana kadar fotoğraflarına bakmakla yetineceğiz.
Aşağıdaki linklerde hem elbiselere dair daha fazla bilgi hem de daha yakından görünüşlerini bulabilirsiniz:
Junon: House of Dior | "Junon" | French | The Metropolitan Museum of Art (metmuseum.org)
Venüs: House of Dior | "Venus" | French | The Metropolitan Museum of Art (metmuseum.org)