İtalya'da Lüks Moda Krizi
LVMH alt şirketleri Dior ve Armani Soruşturma Altında.
Yabancı basın ve Marketing Türkiye gibi kaynaklarda bu haberi gördükten sonra hem şaşırdım hem de şaşkınlığımı ifade etmek istiyorum. Büyük markaların hata payları oldukça düşük ve sosyal medyada bu tür olaylar o kadar hızlı yayılıyor ki önüne geçmek mümkün değil. Örneğin, geçtiğimiz yıllarda Balenciaga'nın skandalı gibi olaylar bir virüs gibi yayılıyor ve krizi başarılı bir şekilde yönetemezseniz, akıllarda kalıcı olarak yer ediniyorsunuz.
Bu sefer ise Wall Street Journal'ın son raporlarına göre, İtalya'da Christian Dior ve Giorgio Armani gibi önde gelen markaların lüks ürün üretimi hedef haline geldi çünkü işçi istismarına yönelik iddiaların ardından İtalyan mahkemeleri, Dior ve Armani'nin üretim operasyonlarını denetlemek için kayyum atadı. LVMH grubunun bünyesindeki Dior, Wall Street Journal'a belirli iddialar hakkında yorum yapmazken, tedarik zinciri sorunlarını ele almak için önlemler aldığını belirtiyor ve hemen ardınan Armani ise tedarik zincirindeki kötüye kullanımları en aza indirmek amacıyla şeffaflık ve yetkililerle işbirliği taahhüdünde bulunduğunu dair açıklamalara devam ediyor.
Soruşturmanın bir diğer belgelerine göre ise olması gereken fiyatın çok daha fazlasına satan, Dior tedarikçilere çanta başına yaklaşık 53 euro ödedi ve bu çantaları mağazalarda 2.600 euro'ya sattı. Armani çantaları ise tedarikçilere 93 euro'ya satıldı, Armani'ye 250 euro'ya geri satıldı ve mağazalarda yaklaşık 1.800 euro'ya fiyatlandırılması yapılmış.
LVMH'nin İtalyan yan kuruluşu, Haziran ayı başlarında işçi haklarını ihlal eden Çinli şirketlere taşeronluk yaptığı iddiaları üzerine mahkeme incelemesine alındı. Reuters'a göre, mahkeme kararı işçilerin 24 saat çalışmak için iş yerinde uyumaya kadar olayların uzandığını belirtiyor. Elektrik tüketimi verileri, tatil günleri de dahil olmak üzere kesintisiz üretim döngülerini ortaya koymakla beraber belgelerde işçilerin hızını artırmak için makinelerdeki güvenlik cihazlarının çıkarıldığı ve yasadışı bir şekilde üretim maliyetlerini düşürdüğü belirtildi.
Geçen Nisan ayında, Armani'nin bir yan kuruluşunu denetlemek için kayyumlar atandı ve moda grubunun tedarikçilerini yeterince denetlemediği iddia edildi. Armani Grubu, o dönemde tedarik zinciri kötüye kullanımlarını en aza indirmeye çalıştıklarını belirtti. Mahkeme belgeleri, düzenlemelerin ihlalinin İtalya'daki moda şirketleri arasında tekil bir olay olmadığını, sistematik bir kâr arayışı olduğunu iddia etti. Kayyumların atanması, markaların üretim süreçlerinin daha iyi denetlenmesini ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini amaçlıyor.
Dior ve Armani gibi büyük markalar tedarik zinciri ihlallerine karşı daha sıkı denetim ve şeffaflık politikaları benimsemeli. Sosyal medyanın hızlı yayılım gücü, kriz yönetimini daha da kritik hale getiriyor. Bu tür skandalların önüne geçmek için markaların proaktif tedbirler alması, etik çalışma koşullarını sağlaması ve olası krizlere karşı hazırlıklı olması gerekiyor.
İtalya'daki soruşturmalar ve kayyum atamaları, bu markaların üretim süreçlerinde köklü değişiklikler yapmalarını zorunlu kılabilir. Hem Dior hem de Armani'nin, tedarik zincirlerini daha dikkatli denetlemeleri ve işçi haklarını koruma konusundaki taahhütlerini somut adımlarla desteklemeleri gerekecek. Markalar, tedarik zinciri boyunca daha sıkı kontroller uygulayarak ve üçüncü taraf denetimler yaparak bu tür sorunları önleyebilirler.
Kaynak: Türkiye Today/Did you know Dior bags cost only $57.4 to produce?