Dizilerden Konuşalım - Leyla ile Mecnun 

Absürt Komedi Önerisi / Kesinlikle çok seveceksiniz!

Dizi izlerken kafanızın dağılmasını ve bunun yanı sıra eşsiz bir oyuncu kadrosu sayesinde gülmeyi tercih ediyorsanız sizin için kaçınılmaz nokta Leyla ile Mecnun demektir. Dizi 2011- 2013 yılları arasında TRT 1’de yayınlanmıştır ve absürt komedi türündedir. Alışagelmiş yapımlardan farklı bir mizah ve drama anlayışına sahip olan dizi izleyicileriyle kısa sürede bağ kurmayı başarmıştır. Birbirinden eşsiz karakterleri ile gönüllerde taht etmiş Leyla ile Mecnun, aynı zamanda değişen kadın başrol oyuncusuyla da çokça konuşulmuştur. 

Dizi, Mecnun isimli aşık bir gencin babası ve mahalleden tanıdığı abileri ekseninde, aşık olduğu "Leyla" karakteri için maceradan maceraya atladığı hikayeleri konu almaktadır. Bazen uzaylıları bazense Cengiz Han’ı görebileceğiniz bu diziden bir an olsun sıkılmayacaksınız. 

Yapımın en etkileyici kısımlardan biri ise komedi dizisi olmasına rağmen zaman zaman aşırı duygusal ve etkileyici sahneleriyle izleyicileri duygulandırmasıdır. Dizi oyuncularının seslendirdiği popüler şarkılar ve “Leyla The Band” isimli grup ile bu evrene daha da fazla kapılacaksınız. 

Karakterlerden söz edecek olursak öncelikle Mecnun’a yer vermek daha doğru olur. Mecnun kendi halinde, ailesi ile yaşayan ve mahalledeki abileri yanı sıra bakkal çırağı arkadaşı Kaan ile hayatını sürdüren bir gençtir. Açık öğretimden işletme okuyan Mecnun, bir türlü mezun olmadığı gibi bir işte de çalışmaz. Babasının arkadaşının kızına aşık olmasıyla hayatı değişen karakterimiz bir serüvene başlar. Mecnun son derece komik, duygusal ve aceleci/ sabırsız bir karakterdir. Aşık olduğu kişi için her şeyi yapacak ve tüm fedakarlıklara gözünün kırpmadan atlayacak kadar cesur, kendini kandırmayacak ve duygularına ihanet etmeyecek kadar gerçekçi biridir. Sadece sevdiği kız için değil; babası, İsmail abisi ve Yavuz için de birçok şeyi göze alır.  

İskender Çınar, Mecnun’un babasıdır. Karısının ani bir kararla Almanya’ya taşınmasının ardından evin tüm yükü taksi şoförü İskender’in omuzlarına yüklenmiştir. Oğluna karşı sonsuz sevgi besleyen İskender duygularını Mecnun’a zaman zaman ifade edemese bile izleyici dahil herkese hissettirir. Kocaman kalbi ve harika hamur işi becerisiyle tanınan İskender karakterini sık sık taksisini “vurdururken” göreceksiniz.  

İsmail Abi ise bence Türk dizi sektörünün en özgün karakterlerinden biridir. Kendine has renkli tarzı ile dikkat çeken, ceket ve kravatlarıyla herkesin en az bir kere hakkında düşündüğü bu kişi inanılmaz bir masumiyeti saklıyor o pullu payetlerin ardında. Derin bir bağ kuracağınız İsmail abi dizi boyunca genlerinin ve soyağacının ona verdiği yetkiye dayanarak Da Vinci de oluyor Sherlock Holmes de :)Temiz kalbi ve sempatik sahneleriyle bu karakteri sevmemek elde değil. Eğer sizin de beklediğiniz bir gemi ve özlediğiniz bir Şekerpareniz varsa onu çok iyi anlayacaksınız. 

Gelelim gecelerin bıyıklı prensi Yavuz'a. Dizide her ne kadar Mecnun’un aşkı ön planda olsa da bence asıl aşık Yavuz karakteridir. Sevdiğine değer veren, mutlulukve aşk için elinden geleni yapan, vazgeçmeyen fakat aksine vazgeçilen biridir. Hırsız Yavuz’un kendinden başka kimseye zararı yoktur aslında. Ya sahilde banka oturup şiir okur ya da gitarını alır şarkısını söyler.  

Ak sakallı dedemiz de ilk bölümde Çınar malikanesinin vazgeçilmez üyesi olmak üzere Mecnun’un rüyasından evine transfer olmuştur. Mecnun başta olmak üzere karakterlerin akıl hocası olan Ak Sakallı Dede, bastonu yardımıyla diyardan diyara geçişleri ile ünlüdür. Mecnun’un başına gelenlerde ona yardımcı olmasının yanı sıra, onu daha doğru kararlar almaya ve iyi biri olmaya yönlendirir. 

Erdal Bakkal’a yer vermezsek olmaz. Dizide diğer karakterlerin aksine izleyicinin anlam vermekte zorlandığı biridir. Hayata gözlerini bakkal olarak açan Erdal’ın dükkanı ve parası dışında değer verdiği diğer şey ise karısı Nurten’dir. Keskin çizgileri olan Bakkal, dizinin materyalisti ve mahalleyi zincir marketlere karşı koruyan kişisidir. 

Mecnun’un sevdiği Leyla karakterinin dizi boyunca ismi değişmese de kim olduğu değişir. Dizi boyunca 4 farklı Leyla’nın var olduğunu görürüz. Herkese göre değişen “En iyi Leyla kimdi?” sorusunun cevabı bence Mecnun’un ilk aşkı, beşik kertmesi ve yeşil gözlerine aldığı iltifatla aklımıza kazınan Leyla.  

Dizide birçok karakter mevcut fakat temelde Leyla ile Mecnun dendiğinde akla gelenler bu şekilde. İzleyiciyi gerek gündeme olan atıfları gerekse kendine has kelime tanımlarıyla düşündüren dizi,sizi bir sahnede güldürürken diğerinde gözlerinizin dolmasına sebep olabilir benden söylemesi... 

Keyifli okumalar, iyi seyirler dilerim...