Diziye Uyarlanan Agatha Christie Romanları 

Önce kitap sonra dizi & film diyenlere öneriler.

Polisiye roman yazarı denince akla ilk gelen isimlerden biridir Agatha Christie. 50’den fazla dedektif & polisiye içerikli kitabı bizlerle buluşturan yazar, ilgili okuyucusuna müthiş konulu romanlar sundu. Kitapların her biri ele alınabilecek sürükleyici konulara sahip. Ben bu içerikte diziye ve ülkemizde de tiyatro sahnesine uyarlanan birkaç eserinden bahsedeceğim.

Önce kitabını okurum, sonra dizisini izlerim diyenler -ben bu gruba dâhilim :)- ve ben kitap okumayı sevmem, dizi izlemeyi severim ama polisiye de çok severim diyenlere de hitap edecek bu yazıya başlıyorum: 

 1. On Küçük Zenci – On Kişiydiler / And Then There Were None

Birbirlerinden farklı hayatlara sahip 10 kişinin, bir eve davet edilmesi ve gün geçtikçe misafirlerin başına gelen olayların anlatıldığı ve aralarında bir katilin ortaya çıkmasıyla olayların daha da karıştığı bu; ‘And Then There Where None’ isimli 3 bölümden oluşan mini diziyi çeşitli dizi sitelerinde bulabilirsiniz. Ülkemizde ‘On Kişiydiler’ ismiyle tiyatro oyunu da yapıldı, hatta başrolünde Ediz Hun oynuyordu ama şu an hâlâ gösterimde mi emin değilim, -aktif bir bilgi göremedim.- Kitabını okuyup dizisini izledikten sonra olur da denk gelebilirseniz oyununu da izlemenizi öneririm. 

2. Şahidin Gözleri / Ordeal By Innocence

Aynı isimli olan bu uyarlama dizisinde bir malikânede yaşanan cinayet konusu işleniyor. Londra'nın zengin ailelerinden birinin evinde işlenen cinayette katil zanlısı olarak ev sahibi kişi tutuklanır ama hapishanede hayatını kaybeder. Bunun üzerine olaylar gelişir. 1 sezon 4 bölüm olarak çekilen bu diziyi ülkemizde Blu TV platformundan izleyebilirsiniz. 

3. Cinayet Alfabesi / ABC Murders

Alfabe sırasına göre cinayet işleyen bir seri katil, öldürdüğü kişilerin yanına bir tren yolu seyahat rehberi bırakır ve daha sonra cinayet işleyeceği mekânları da dedektif Hercule Poirot'ya önceden bildirir. Dedektifin de aynı trende olması ve olaya tanık olmasıyla katilin peşine düşer. 1 sezon 4 bölümden oluşan bu diziyi de ülkemizde yine Blu TV platformundan izleyebilirsiniz. 

4. Ölüm Büyüsü / Pale Horse

Bu, kitaptan dizi uyarlamasında ise hayatını kaybetmiş bir kadının ayakkabısının içinde bir isim listesi bulunur. Listede yazan isimlerden biri olaya el atar ve bir gizemi aydınlatmaya çalışır. İki bölümlük mini bir dizi halinde yayınlanan bu diziyi üç bölüme bölünmüş şekilde ülkemizde yine Blu TV platformunda bulabilirsiniz.

BONUS:

Doğu Ekspresinde Cinayet / Murder On The Orient Express

Doğu Ekspresinde Cinayet, bir dizi değil film uyarlaması. Amerikalı zengin bir milyonerin yolcu treninde ölü bulunmasıyla olaylar başlıyor. Trenin yolda kara saplanıp durması üzerine yine aynı trende yolculuk yapan dedektif Hercule Poirot da olaya dahil olur ve karlar açılıp tren yeniden hareket edene kadar cinayeti çözmek için uğraşır. 1 saat 55 dakika süren bu filmi ülkemizde Disney+ platformunda bulabilirsiniz.