Doğru Hatırlanan Yanlışlar
Yanlış hatırlanan 6 doğru.
1.Alkol vücudu ısıtır (Yanlış)
Hava soğuk olduğunda birkaç bardak alkol içmek sıcak hissettirir. İşte alkolün etkisinin kanıtı bu sanılmaktadır. Oysaki bu sıcaklık hem geçici hem de aldatıcıdır. Birkaç dakika sonra ters etki ortaya çıkar.
Alkol vücuda kalori sağlar: Ortalama bir gram başına 7 kalori. Fakat daha önemlisi, vücudun genelindeki kan damarlarını genişletir. Böylece kan cilde yaklaşır ve cilt daha fazla kızarır. Kan damarlarının bu genişlemesi ısıyı serbest bırakır ve cildin sinir uçları onu kaydeder. Daha az üşürüz.
Ancak bu his sadece birkaç dakika sürer. En önemlisi, aynı zamanda bu kan damarlarının genişlemesi (vazodilatasyon) vücudun geri kalanının ısıyı kaybetmesine neden olur. Alkol, ısıyı vücudun iç kısmından yüzeyine taşır.
2.Kleopatra Mısırlıydı (Yanlış)
Önyargıların aksine, Kleopatra firavunlar hanedanının bir varisi değildi. O Grek kökenli bir kraliçeydi.
Lagideslerin Makedonya hanedanının meşhur varisi olan VII. Kleopatra adı verilen kraliçe işin doğrusu Büyük İskender'in bir akrabası olan ataya haizdi. Bu ata: I. Ptolemaios Soter lakaplı Makedonyalı II. Philippe idi. Krallığın son kadın hükümdarı, Mısır'da yaklaşık 300 yıl boyunca hüküm süren Grek iktidarının nihai temsilcisiydi.
3.Yüzyıl savaşları 100 yıl sürdü (Yanlış)
Söz konusu olan devamlı bir savaş değil, farklı sürelerle birbirini takip eden ateşkesler arası çatışmalar dizisidir. Bu savaşlar esas itibariyle Fransa Krallığı ile İngiltere Krallığı'nı karşı karşıya getirmiştir. Her ikisi de toprak ve hanedan düşmanlıkları bağlamında karşılıklı müttefikler edinmişlerdir.
1337'de meydana gelen ilk çatışmaların başlamasının ardından 116 yıl sonra 1453 yılında son çatışmalar olmuştur.
4.Fosfor hafıza için iyidir (Yanlış)
Balık yemenin hafızaya iyi geldiği söylenir. Aslında balıkta, baklagillerden veya peynirden daha fazla fosfor yoktur. Diğer taraftan fosfor beynimizin sağlığı için özel bir katkı da sağlamıyor.
Nitekim nöronlarımızın düzgün işleyişinde önemli bir rol oynayan omega-3, yağ asitleridir. Yağlı balık ve deniz ürünlerinde çok miktarda bulunurlar. Bunlar aslında gri cevherimizdeki sinir yapılarının yapılandırılmasına ve yenilenmesine müdahale ederler.
5.Piranalar bir insanı kemirip yiyebilirler (Yanlış)
Piranalar aslında insanlara ancak çok özel hallerde saldırırlar. Nemli zamanlarda yüzücüler, onların varlıklarını bile dikkate almaksızın yanlarında dalıp kulaç atabilirler ve balıklar insanların varlığından kaçmayı tercih ederler.
Fakat kurak dönemde, kaynakları sınırlı bir çevreye hapsolmuş aç piranalar hareket eden her şeye saldırabilirler. Bu yüzden bazı dikkatsiz kimseler yetersiz beslenmiş piranaların olduğu bir gölü geçerken sayısız ısırıklardan dolayı ölmüşlerdir.
6.Hapşırdığımızda kalbimiz durur (Yanlış)
Kalp insan vücudu için temel bir organdır. Çalışmasının anlık bile olsa durması herkes için hayati sonucu olacaktır. Hapşırmadan önceki derin nefes alma sırasında kalp ritimleri çok az, birazcık yavaşlıyor. Hapşırma biter bitmez kalp insan vücudunda risk olmaksızın tekrardan normal ritimine çabuk döner.