Doğru Sandığımız Ama Aslında Yanlış Olan 10 Bilgi

Çoğu kişi tarafından doğru sanılan yanlışları keşfedin ve bilmediklerinizi öğrenin.

1-Balıkla Yoğurt Birlikte Yenmez

Balık ve yoğurt aslında sanılanın aksine birlikte yenebilir. Balıkla yoğurdu birlikte yemenin zehirleyeceği gibi bir düşünce vardır fakat bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir düşünce değildir. Balık tazeyse yoğurtla birlikte yenmesinde bir sakınca yoktur. Bayatsa zaten yenmemelidir. Birlikte yendiklerinde yoğurt eğer balık bayatsa bunun önceden fark edilmesini sağlar.

2-Paslı Demirler Tetanosa Neden Olur

Aslında tetanosun pasla bir alakası yoktur. Bu hastalığa 'clostridium tetani' adında bir bakteri neden olur. Bu bakteri genelde toprakta bulunur toprakla temas halinde olan demirler ise paslanacağından insanlarda paslı demirin tetanosa neden olduğu şeklinde bir algı vardır. Yani demir paslı olmasa da risk vardır bu nedenle pasa bakılmaksızın aşı olunmalıdır.

3-Gökkuşağında 7 Renk Vardır

Renkler birbirine kesintisiz geçiş yapar. Fiziksel olarak gökkuşağı sürekli renk spektrumu oluşturur ve belirli sayıda ayrı renk çizgisi bulunmaz. İnsanın renk algısı ortada bir kuşak serisi olduğu yanılgısını yaratır. Bu nedenle gökkuşağında 7 renk olduğu insanlar arasında kabul görmüştür. Bu renkler: Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor.

4-Yarasalar Kördür

Yarasaların yönlerini bulmak için ses dalgalarını kullandıkları doğru bir bilgidir ancak kör değillerdir. Birçok yarasa türü oldukça iyi görebilir. Meyve yarasaları gibi bazı türler renkleri bile ayırt edebilir.

5-Pisa Kulesi Yamuk Yapılmıştır

Pisa kulesi aslında düz olarak inşa edilmiştir fakat yapıldıktan sonra temelinin yumuşak zeminli olması kaynaklı güneye doğru kaymaya başlamıştır.

6-Bukalemunlar Kamufle Olmak İçin Renk Değiştirirler


Bukalemunlar aslında etrafındaki diğer bukalemunlara mesaj göndermek için renk değiştirirler. Karşı cinsi etkilemek için, kızgınlıklarını belli etmek için ve vücut ısılarını ayarlamak için renk değiştirirler.

7-Ispanak Demir Deposudur

Ispanakta aslında aşırı miktarda demir bulunmaz. Bu bilgi 1870'li yıllarda yapılan bir yazım yanlışından günümüze kadar gelmiştir. Ispanak hakkında yazı yazan bir doktor ondalık işaretini yanlış yere koyunca ıspanağın içerisindeki demir miktarı normalden 10 kat fazla sanılmıştır.

8-Boğalar Kırmızı Renkten Nefret Ederler

Boğalar aslında kırmızı renge sinirlenmezler hatta renk körü olduklarından rengi ayırt edemezler. Uzun süre kapalı kaldıklarından öfkeyle sahneye çıkarlar ve matadorun pelerini sürekli sallaması onları sinirlendirir.

9-Esneme Uyku Gelince Gerçekleşir

İnsanlar genellikle uyku saatlerinde esnediğinden esnemenin uykunun gelmesiyle ilgili olduğu düşünülür. Esnemek aslında vücudun yeterince oksijen almaması sebebiyle yapılan bir harekettir. Uyku gelince solunum hızı düştüğünden esnenebilir.

10-Telefon Şarjı Tamamen Bitmeden Şarj Edilmez

Telefonun şarjı tamamen bitmeden şarja takılırsa bataryanın zarar göreceği düşüncesi yaygın bir düşüncedir. Günümüzde telefonlarda lityum-iyon piller bulunur. Bu piller eski pillerle aynı ham maddeyi içermezler bu nedenle bataryaya bir zarar gelmez.