Dorothy Dandridge, Hollywood'un ilk saygı duyulan Afro-Amerikan aktrisi

1955'te En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilen ilk siyah aktris oldu, Renklerin bizi bir arada tutacağı nice sanatlara.


Dorothy Dandridge, Otto Preminger'in 1954 yılındaki Carmen Jones müzikalinde beyazperdeye çıktığında izleyiciler onun izlenmesi gereken bir oyuncu olduğunu hemen anladı. Kiraz kırmızısı etek, yüksek kesimli bluz ve kocaman altın küpeler giymiş, Kuzey Carolina'daki bir fabrikada iş arkadaşları arasında çıkan bir tartışmadan sonra tutuklanan alıngan bir femme fatale olan baş kadın kahramanı oynuyordu. Onu yetkililere teslim etmekten sorumlu askeri baştan çıkarır, kaçar ve Louisiana'daki bir gece kulübünde yeniden ortaya çıkar!


Oscar'a aday gösterilen ilk siyahi kadın oyuncu,

Carmen rolü açık sözlü ve inatçıdır. Cesur bir gardıroba sahip modern bir kadındır. Rol, Dorothy Dandridge'e 1955'te En İyi Kadın Oyuncu Oscar adaylığı kazandırmıştı ve bu, ödül tarihinde siyahi bir aktris için devrimdi.

Kız kardeşi Vivian ile birlikte gece kulüplerinde dansçı olarak sahne alan genç kadın için dikkat çekici bir gelişmeydi. Bunu New York'taki Cotton Club ve Apollo Tiyatrosu'ndaki performanslar izledi, ardından Dorothy Dandridge çeşitli küçük ekran rolleri aldı, özellikle 1941'de John Wayne'in başrolde olduğu Lady of Louisiana'da, Carmen Jones ile büyük atılımını yaparken, 1959'da müzikal Porgy ve Bess ile bir başka önemli noktaya geldi. Orada Sidney Poitier ile ana rolü oynadı ve bunun için Altın Küre adaylığı aldı.

1965'teki trajik ve erken ölümünden sonra (o sırada, çeşitli araştırmalar, aşırı dozda antidepresan veya kırık ön ayağından kaynaklanan bir emboliden öldüğünü belirtti.) Hollywood tarihinde adı ve mirası, Grace Kelly, Audrey Hepburn gibi beyaz aktrisler tarafından hızla gölgede kaldı.

O yolu açtı…ama daha gidilecek çok yol vardı.

2001 yapımı Monster's Ball(Kesişen Yollar) filmindeki performansı ile Oscar'da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan ilk siyahi kadın olan Halle Berry, kabul konuşmasında, kendisinden önce gelenlere teşekkür etti ve tarihe iz bırakan siyahi kadın sanatçıları (Dorothy'imiz buna dahil) anarak:

"Bu an Dorothy Dandridge, Lena Horne, Diahann Carroll için... çünkü o kapı bu gece açıldı.” dedi.

Halle Berry'nin bugüne kadar başrolde en iyi kadın oyuncu Oscar'ını kazanan ilk siyahi kadın olduğu unutulmamalıdır.

Renklerin, çizgilerin, desenlerin bizi bir arada tutacağı nice sanatlara.