Dune: Çöl Gezegeni

“Güç, onu kullananı kandırır. İnsan, gücün, her engeli aşabileceğine inanmaya başlar, kendi cehaleti de dâhil.”

Dune: Çöl Gezegeni, 22 Ekim 2021 tarihinde vizyona giren, Denis Villeneuve’ün yönettiği, başrollerini Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista ve Zendaya’nın paylaştığı Amerikan bilim-kurgu filmidir. 1984 yılında vizyona giren Dune filminin yeni bir versiyonudur.

Film, Frank Herbert tarafından 1965'te yazılan Dune adlı kitabın ilk yarısından oluşuyor.

Dune filmini ilk izleyişim sinemada oldu ve beni hem konu açısından hem oyunculukların başarısı ve son olarak da görsel efektleriyle beni çok etkilemişti. Denis Villeneuve’ün sinemaya bakış açısını seviyorum kesinlikle ileride Chistopher Nolan gibi adı kültleşen bir yönetmen olacağından şüphem yok. Hatta belki de oldu:)

Genellikle insan travması ve kimliği konularına odaklanan, görsel açıdan yaratıcı, hassas ve korkusuz filmler yapmadaki ustalığıyla tanınan ve gerilim, gizem, kartel filmi ya da büyük bütçeli bilim-kurgu veya düşük bütçeli bağımsız film türleri arasında risk alarak özgürce dolaşan Denis Villeneuve kariyerinde alnının akıyla ve başarıyla ilerlemeye devam ediyor.

Dune: Çöl Gezegeni, bilim-kurgu romanından uyarlanmıştır. Kısaca konusu 10191 yılında Dük Leto Atreides, evrendeki en değerli maddenin tek kaynağı olan Dune olarak da bilinen tehlikeli çöl gezegeni Arrakis'in yönetimini kabul eder. İnsan yaşamı, insanüstü düşünce düzeyleri sağlar ve ışıktan hızlı seyahati pratik hâle getirir. Leto, fırsatın düşmanlarının kurduğu karmaşık bir tuzak olduğunu bilse de, Bene Gesserit cariyesi Leydi Jessica'yı, genç oğlu ve varisi Paul'u ve Arrakis'in en güvenilir danışmanlarını yanına alır. Leto, dev kum solucanlarının varlığıyla tehlikeli hale gelen baharat madenciliği operasyonunun kontrolünü ele alır. Acı bir ihanet, Paul ve Jessica'yı derin çölde yaşayan Arrakis'in yerlileri olan Fremenlere götürür.

Gelelim bu mükemmel filmin mükemmel oyuncularına.

Son dönemin yükselen yıldızı Timothee Chalamet filmde kendi sınırlarının ötesine geçmeyi başarabilmiş. Günümüzde çok popüler olan Chalamet 2017 yılında Call Me By Your Name filminde cesaret isteyen sahnelerle birlikte çok iyi bir performansın getirisi olarak o yıl Oscar’a aday gösterildi. 2014 yılında Yıldızlararası filminde de rol almıştır.

Filmde Zendaya, Chani rolüyle karşımıza çıksa da genel olarak izleyiciler Zendaya’nın filmde toplam 7-8 dakika gösterilmesinden rahatsız oldular. Bunun üzerine film ekibi Zendaya’nın serinin 2.filminde çok daha aktif olacağını söylediler.

Filmin müzikleri çok sevilen sanatçı Hans Zimmer’a ait.

Gelelim filmle ilgili az bilinen detaylara. Bu filmi tamamlamak üç buçuk yıl sürmüş ve yaklaşık 165 milyon dolar maliyet ile oluşturulmuş. Dune filmini yapmak Villeneuve'ün uzun zamandır hayaliymiş. Aslında 14 yaşında kitabı ilk okuduğundan beri bu filmi yapmak istiyormuş. Hans Zimmer, kitabın o kadar büyük bir hayranı ki, uzun zamandır birlikte çalıştığı Christopher Nolan ile Tenet üzerinde çalışmayı reddetmiş ve Dune'u seçmiş. Denis Villeneuve, Paul Atreides rolü için oyuncu seçmeleri başlatmadı ve rol için Timothée Chalamet'i seçti. Sicario filminde Villeneuve ile birlikte çalışan Josh Brolin, senaryoyu okumadan imza attı. Dune'un yapım tasarımcısı Patrice Vermette, çöl gezegeni Arrakis'te geçen sahneleri çekmek için konumları Google Earth ile seçti. İran, Çad, Moritanya ve Libya'daki çöller seçilen yerlerden bazılarıydı.

Şimdi gözler serinin devam filmi olan Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2 ‘de

Film grevler nedeniyle 1 Mart 2024’e ertelendi. Bilim-kurgu severler heyecanla o günü bekliyor. Ben de dâhil:)