Dune: Part Two

Dune: Part Two filmi hakkında hafif bir inceleme.

Geçtiğimiz haftalarda vizyona giren Dune serisinin ikinci filmi iddialı bir giriş yaptı. Hatta IMBD en iyi filmler listesinde 10. sıraya yerleşti. Peki gerçekten o kadar iyi bir film miydi?

Dune: Part Two, 1 Mart'ta yaklaşık 2 yıl aradan sonra izleyiciyle buluştu. İlk hafta sadece Türkiye'de 115 bin kişi tarafından izlendi. Bunlardan biri de bendim tabii ki. Filmi izyenlerin çoğu filmi beğendi. Filmin şu anki IMBD puanı 8.9, Letterboxd'da ise 4.9.

Benim yorumlarıma gelecek olursak ilk filmi izleyen biri olarak ikinci filmi daha çok beğendim. Gerek karakterler olsun gerek de filmin akışı her açıdan çok iyiydi. Film yaklaşık 3 saat olmasına rağmen hiç uzun hissettirmeden akıp gidiyor. Özellikle IMAX sinemalarında kendinizi filmin içinde hissediyorsunuz.

Filmin içeriği ise, ilk yarıda Paul'un Fremenler tarafından kabul edilmek için yapması beklenen görevleri görüyoruz. Bunun yanında annesinin(Jessica) yaşam iksiri içerek rahibe ana olmasını izliyoruz. Onların tarafında bunlar olurken Harkonnen tarafında ise Rabban'ın kendinden beklenileni yerine getirememesini ve Baron tarafından suçlanmasına şahit oluyoruz. İkinci yarıda ise Feyd-Rautha ile tanışıyoruz ve Rabban'ın görevini devralıyor.

Devamında da Arrakisteki baharat üretimini kontrol altına alabilmek için Fremenlara saldırıyor ve çoğunda başarılı oluyor. Paul'da tüm bunlar olurken geri planda kalamıyor ve yaşam iksirini o da içiyor. Daha sonrasında savaş planları yapılıp imparator gemisine saldırıyorlar. Film genel olarak bu şekilde ilerliyor ve bizi gelecek filmin kesinlikle bir savaş filmi olacağına inandırıyor.

Filmde en sevdiğim ve sevmediğim kısımlara gelecek olursak, en sevdiğim kısım galiba Paul'un çöl solucanına ilk binişi ve oradaki hafif gerilimdi. En sevmediğim kısım ise biraz spoiler ama prensesle evleneceğim dediği kısımdı. Chani için tam bir hayal kırıklığıydı, aynı şekilde benim için de.

Sonuç olarak kesin izlenmesi gereken filmlerden biri olduğunu, hatta kitaplarının da okunması gerektiğini düşünüyorum. Önceki nesillerdeki Harry Potter, Star Wars gibi bunun da bizim neslin filmi olacağı konusunda eminim. İyi seyirler.