Dünya Kupası G Grubu İncelemesi

Dünya Kupası G Grubunun incelemesi. Brezilya, İsviçre, Sırbistan ve Kamerun'dan hangisi yoluna devam edecek, hangisi hayallerine veda edecek

Katar'da düzenlenecek FIFA 2022 Dünya Kupası'nda gruplar belli oldu. 32 takımın katılacağı turnuvada öne çıkabilecek takımlardan ve özellikle izlenmesi gereken maçların olduğu gruplardan bahsedeceğim.

Dünyanın en büyük ve en önemli futbol organizasyonu olan Dünya Kupası'nda, eleme maçları sonrası gerçekleşen kurada 32 takım 8 gruba ayrıldı. Dünya Kupası Kura Çekimi Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleşti. İşin haber kısmı bu kadar şimdide oluşan gruplardan bahsedelim.

Turnuvada ilgi çekici maçların oynanacağı gruplarda var, zorlu ve sonucunu merak edeceğimiz müsabakaların gerçekleşeceği maçlar da var.

Dünya Kupası G Grubunun İncelemesi

G Grubu: Brezilya, Sırbistan, İsviçre, Kamerun

Grupta Güney Amerika'da ki Dünya Kupası Elemelerinde grup lideri olarak çıkan Brezilya, Afrika elemlerinde son maçta Cezayir'i saf dışı bırakan Kamerun, Avrupa elemelerinde İtalya'nın olduğu grubu lider tamamlayan İsviçre ve yine Avrupa elemelerinde Portekiz'in yer aldığı grubu 1.likle bitiren Sırbistan takımları yer alıyor.

Brezilya Milli Takımı, Dünya Kupası Güney Amerika Elemelerinde oldukça başarılı bir performansla grup lideri oldu. Brezilya her zaman katıldığı her turnuvada doğal olarak favori olan ancak son yıllarında o şaşalı dönemlerini bize hatırlatmayan bir takım olmuştu. 2014 Dünya Kupasında ağır yenilgi sonrası elenen Sambacılar, 2018 Dünya Kupasında ise çeyrek finalde Belçika'ya elenerek tekrar ümitlerini yitirmişti.

2019 yılında düzenlenen Copa Amerika'da ise başarılı bir performansla ev sahibi olduğu turnuvada ipi göğüsleyen takım ise Neymar'lı Brezilya olmuştu. Bu sene oynanacak olan Dünya Kupasında belki de Neymar'ı son kez mili forma ile görebiliriz.

Brezilya Milli Takımına oyuncu bazlı bakıldığında gayet yeterli ve dünya çapında oyuncularla kurulu olduğunu görebiliriz. Neymar takımın yıldızı, orta saha ise adam da geçmez top da geçmez ama oyunda kurulur denecek cinsten. Liverpool'dan Fabinho, Real Madrid'den Casemiro, Juventus'tan Arthur. Yeni yeni milli formalarını kazan Bruno Guimarães, Lucas Paqueta ve Gerson da var. Şahsi fikrim ise Dünya Kupasında zirve yapabilecek bir isim kesinlikle Ajax'lı futbolcu Anthony. Tam bir Brezilya'lı Sambacı. Sırf onun için bile izlenebilir maçlar olacaktır. Eski futbolun tadını veren, estetik ve göze hoş gelen oyun oynayan, topla arası kuru fasulye pilav gibi olan şahane bir topçu diyebiliriz. Brezilya'da zaaf olarak görebileceğimiz bir alan olursa o da yıllardır sorun yaratan net bir forvet sorunudur. Bu sene o bölge için aday çok ancak bölgenin sahibi benim diyen bir performans bence yok. Gabriel Barbosa, Gabriel Jesus, Richarlison ya da Matheus Cunha. Bazı maçlarda forvette Neymar bile oynuyor ama umarım bu isimlerden biri turnuvaya kadar performanısını ileri taşır.

Sırbıstan Milli Takımı, son zamanların en iyi takımına ve hücum hattına sahip olabilir. Kadrolarında 85 milyon euroluk forvet de var. 70 milyonluk orta saha da var. Parasal bakmadığımızda ise bu senenin belki de en muazzam forvet performansı var. Bu senenin yıldız transferi Juventus'lu Dusan Vlahoviç, benim kişisel yıldızım Aleksandar Mitroviç. Bu sene 39 maç 38 golden bahsediyoruz. Sadece benim yıldızım da olamaz. Bu iki isme eşlik edecek tecrübeli bir Dusan Tadic performansı da var. Çok iyi bir jenerasyon yakalayan Sırbistan, bu kadrodan hakkını verebilmek için en iyi sistemi oynamaya çalışıyor ve maçlara genellikle üçlü savunma ile çıkıyor. 3-4-2-1 ve 3-4-1-2 sistemleriyle oynayan Sırplar, kadronun hakkını eleme gruplarından lider çıkarak gösterdi. Orta sahadaki 4lünün solunda Frankfurt'tan da alışık olan Kostiç oynuyor. Takımın merkezinde ise Milinkoviç-Saviç var. Sırbistan'ın hücum hattı ile savunmasını bağlayacak, golcülerine fırsat yaratacak sağlam bir oyun kurucu, merkez diyebiliriz. Sırplara en zor anları yaşatacak bölgesi ise savunması olacaktır. Hücumda ne kadar dünya yıldızlarına sahip olsalar da savunmada ileride olduğu kadar büyük yıldızları ve performansları yok. Bu sorunu takım savunması ile halledebilecek potansiyele ve yeteneğe sahipler. Turnuvada da çok can yakacaklarına inancım tam.

Grubun bir diğer takımı ise İsviçre. Euro 2020'de bizimle aynı grupta olan ve gayet başarılı performans gösteren bir takım. 2020'de bizi yenerek gruptan çıktıktan sonra son 16'da son Dünya Şampiyonu Fransa ile eşleşip, penaltılar sonucu rakibini dize getiren İsviçre, çeyrek finale çıkmıştı. Çeyrek Finalde ise İspanya ile eşleşen İsviçre bu kez mağlup olan tarafta olmuştu. Dünya Kupası Elemelerinde ise son Avrupa Şampiyonu olan İtalya ile yine aynı gruba denk gelmişlerdi. Ve bu gruptan Namağlup olarak lider çıktı. Oldukça başarılı performanslar gösteren İsviçre özellikle takım savunması ile öne çıkıyor. Elemelerde attığı 15 gole karşılık kalesinde yalnızca 2 gol gördüler. Özellikle uzun boylu, fizikli, güçlü ve dayanıklı savunmacılara sahipler ve bu savunma hattıyla fark yaratabiliyorlar. Hem havada hem de yerden iyi savunmacılara sahipler. Fiziksel üstünlükleri olan defans hattında Elvedi, Schar, Akanji ve Mbabu gibi isimlere sahipler. Takımın beyni ve merkezi olarak Xhaka ve Freuler' e sahip takımda Sow ve Zakaria gibi öne çıkan iki merkez orta sahaya da sahipler. 2020'de performansıyla öne çıkan Zuber de sürpriz isimlerinden biri olabilir. Ülkemizde oynayan Gavranoviç milli takıma çağrılırsa İsviçre'nin forvet hattında alternatiflerinden biri olabilir. Onun dışında Embolo ve Okafor'dan gol bekleyecekler.

G Grubundaki son takım ise Afrika'dan katılan Kamerun. Son Afrika Uluslar Kupasında yarı finalde elenerek 3.lük maçlarına çıktılar ve oradaki rakibi Burkina Faso'yu yenerek turnuvayı 3. olarak tamamlamışlardı. Dünya Kupası elemelerinde ise başarılı performanslar göstererek son aşamaya kadar gelen Kamerun, son eleme maçlarında Cezayir Milli Takımı ile eşleşip onları eleyerek Dünya Kupası biletini kaptılar. Dünya Kupasına renk katacak ve oynayacakları geçiş oyunu sistemi ile sürpriz yaratabilecek bir takım olacaklar. Kadrolarında yıldız isimler olsa da Türkiye'den tanıdığımız isimlerde olabilir. Beşiktaş takımının belki de ikinci Eyşan'ı olan Aboubakar turnuvada olma ihtimali yüksek olan isimlerden birisi. Takımın en önemli isimlerinden biri Kalecileri Andre Onana, zirve yapabilecek isimlerden birisi olabilir. Men Cezasından sonra yeni yeni oynamaya başlayan kaleci, turnuva performansıyla ön plana çıkarak transfer gerçekleştirebilir. Takımda öne çıkan ve çıkabilecek isimler hücumda Karl Toko Ekambi ve Choupo-Moting, savunmada Onguene performanslarıyla takımlarına katkı sağlayacaktır. Genelde 4-4-2 oynayan ve 2 savunmaya yönelik orta saha ile oynayan Kamerun, turnuvada 4-3-3 ofansif dizilimini de deneyecektir.