Dünya Ralli Şampiyonundan Şaşırtıcı Karar

Dünya Ralli Şampiyonu Kalle Rovanpera, 2024 planlarını duyurdu.

Dünya Ralli Şampiyonası’nda Toyota Gazoo Racing adına yarışan iki kez Dünya şampiyonu Kalle Rovanpera, 2024 yılında yarım sezon yarışacak. Fin pilot, şaşırtıcı haberi resmi YouTube kanalında yayınladığı bir video ile duyurdu.

(Kalle Rovanpera ve Jonne Halttunen, 2023 Japonya Rallisi'nde. / Kaynak: @DirtFishRally X)

Toyota’nın pilot kadrosunda ise herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Rovanpera, Elfyn Evans, Sebastien Ogier ve Takamoto Katsuta ile sözleşmeler uzatıldı. 2025 yılında tam sezon yarışacağını açıklayan 23 yaşındaki genç yıldız, Toyota ile çok yıllık anlaşma imzaladığını belirtti.

Kalle Rovanpera’nın menajeri Timo Jouhki, Fin pilotun yaklaşık yedi rallide yarışacağını açıkladı ki takvimde on üç yarış mevcut. Ancak Rovanpera ve yardımcı pilot Jonne Halttunen ikilisinin hangi rallilerde yer alacağı henüz belli değil.

(Dünya Ralli Şampiyonu, Formula 1 Dünya Şampiyonu Max Verstappen'e Abu Dhabi'de ödülünü takdim etti. / Kaynak: @pirellisport X)

2022 ve 2023 yıllarının Dünya şampiyonu, gelecek yıl için aldığı kararı ise “enerjisini geri kazanmak” olarak gerekçelendirdi. 15 yıldır ralli aracı sürmekte olan pilot, “son birkaç sezonun zihinsel ve fiziksel olarak yorucu olduğunu” ifade etti.

İlgili duyuru ralli severler arasında şok dalgası yaratsa da birkaç hafta önce bir Alman motor sporları dergisi Motorsport Aktuell, bu konuda haber yapmıştı. Dedikodular o günlerde bana pek gerçekçi gelmese de Rovanpera’nın önceden basına verdiği demeçler düşünüldüğünde bu kararı daha iyi anlaşılıyor. Fin pilot, haftanın perşembe günü başlayıp pazar günü sonlanan ralli formatının gözden geçirilmesi gerektiğini düşündüğünü daha önce belirtmişti. Bunun yanı sıra başta drift olmak üzere pek çok motor sporuna ilgi duyduğu ve Drift Masters European Championship (DMEC) gibi şampiyonlarda daha sık boy göstermek istediği de bir gerçek. Umarım kendisini uzun yıllar izleme şansımız olur.

(Rovanpera, DMEC Polonya'da. / Kaynak: Drift Masters Grand Prix Facebook)