İsveç Rallisi: Cuma günü

Kar manzaralarıyla dolu 2024 İsveç rallisi!

Perşembe günü başlayan 2024 İsveç Rallisi'nin cuma günü Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) düzeyinde en çılgın günlerden biri olabilir. Güzel manzaralar sunuyor olsa da hava şartları oldukça acımasızdı ve yoğun kar yağışı her sürücüyü etkiledi. Öğleden sonra yağan kar, sabah geçilen etapların bozulmuş yollarıyla birleşince ortaya kaotik görüntüler çıktı. Öyle ki Rally2 pilotları, yer yer Rally1 pilotlarına nazaran daha iyi performans sergiledi.

Ralli öncesi öngördüğüm Kalle Rovanperä-Ott Tänak birincilik çekişmesine cuma gününün Floda adlı 4. etabı tabiri caizse nanik yaptı. O etapta yoldan çıkan pilotlar, araçlarına cuma günkü etapları bitirme olasılığının ötesinde hasar verdi.

(Fotoğraf: @KalleRovanpera X)

Thierry Neuville ve Elfyn Evans elbette başlangıç pozisyonları nedeniyle cuma günü dezavantajlı olmaya mahkumdu. Bu denli taze kar üzerinde mücadele etmeleri imkânsızdı. Sonrasında Norrby isimli 6. etapta Neuville vaktinde başlamasını engelleyen bir sorun yaşadı. Peki, sorun kendiliğinden mi doğdu? Evans ilk sırada etabı bitirdikten hemen sonra, Neuville tekrar aksiyona katıldı. Dürüst olmak gerekirse geçmişte bir sürücünün daha iyi bir başlangıç pozisyonu elde etmek için bazı teknik sorunları bilerek yaşıyormuş gibi gösterdiği durumlar oldu, bu nedenle Neuville'in bunu yapmış olabileceği bir gerçek. Kaputunu düzgün kapatmayı unutan Belçikalı pilot daha fazla zaman kaybına uğradı. Neuville tüm bunları kasıtlı mı yaptı? Belki de. Kurallara aykırı mı? Teknik olarak değil. Sportmenlik ruhuna aykırı mı? Evet, dolayısıyla Evans'ın pilot hakkındaki yorumları anlaşılabilir.

Tüm bu kaosun arasında Takamoto Katsuta ve Esapekka Lappi ralli liderliği için mücadele ediyordu. Katsuta sabah etaplarından sonra liderdi ama güvenli oynamaya karar verdi. Liderliği Lappi'ye kaptırsa bile aradaki fark yok denecek kadar az. İlginç bir durum çünkü ikisi de hıza sahip, ancak potansiyel bir ralli galibiyetini elde etmek için tüm ralli boyunca soğukkanlılıklarını koruyamamalarıyla tanınan iki sürücü. Lappi'nin sadece bir, Katsuta'nın ise sıfır ralli yarışı galibiyeti var. Bu ralliyi kazanabilirler ama sonucuna pazar günü bakacağız. İnanılmaz bir mücadele bizi bekliyor olabilir.

Adrien Fourmaux ise dördüncü sırada yer alıyor. İsveç'te bu kadar üst sıralarda olmasını beklemiyordum ama cumartesi ve pazar günleri için artık daha da iyi beklentileri var.

Bu ralli şu ana dek kesinlikle kargaşa doluydu. Cuma günü tüm etkileriyle birlikte yaşanan kaos, bu ralli sırasında yeni puan sistemini gerçekten zorlayacak ve ileriye dönük bu sistemle devam etmenin bir anlamı olup olmadığı konusunda iyi bir gösterge olacaktır.