İsveç Rallisi: Pazar günü

2024 İsveç Rallisi son buldu. Genel bir değerlendirme.

Dünya Ralli Şampiyonası'nın (WRC) ikinci ayağı 2024 İsveç Rallisi geride kaldı. Son yılların en karlı hava şartlarının yaşandığı ralli, yüzey koşulları düzeldiğinde normale döndü. Buna rağmen Rally1 sürücüleri arasında tam bir kaos hâkimdi ve büyük isimler erkenden yarış dışı kaldı. Heyecan verici bir ralli olmakla birlikte yeni puan sistemi ağzımızda acı bir tat bıraktı.

Hyundai takımıyla başlayacak olursak Esapekka Lappi'yi tebrik etmek lazım. Ralli liderliğini sürdürme baskısı altında soğukkanlılığını korumayı başararak ve hiç hata yapmayarak kariyerinin uzun zamandır beklediğimiz ikinci ralli zaferini elde etti.

Thierry Neuville, pozisyonu bakımından baştan elverişsiz bir konumdaydı. Cumartesi ve pazar günleri, cuma gününe kıyasla daha iyi bir performans sergiledi ve yarışı dördüncü olarak bitirdi. Kenya'ya şampiyona puan sıralamasında lider olarak gittiğini düşünürsek onun adına işler pek kötü değil.

Bir başka Hyundai sürücüsü Ott Tänak için bu yılın rallisi unutmayı isteyeceği türdendi. Daha önceden iki kez İsveç Rallisi galibiyeti yaşayan pilot, bu sene kötü başladığı ralliyi Power Stage sonrası puan kazanarak nispeten iyi bitirdi.

Toyota Gazoo Racing ekibine gelirsek İsveç'te Toyota takımı adına tek olumlu yön Elfyn Evans'ın performansıydı. Tıpkı Neuville gibi başlangıç pozisyonu bakımından onun için zor başlayan rallide zafer mücadelesi güç bir görevdi. Ne var ki cumartesi günü Evans, Adrien Fourmaux ile mücadele ederken bile bir cevap bulamadı. Pazar günü ise tam anlamıyla Evans'ın günüydü diyebiliriz. Pazar günü koşulan etaplarda en çok puanı alan pilot, Fourmaux'yu geçerek genel klasmanda ikinci oldu ve Power Stage birinciliğini çok küçük bir farkla kaçırdı. İkinci olmasına rağmen yeni puan sistemi sayesinde Galli sürücü İsveç'te en çok puanı toplayan oldu.

Toyota sürücülerinin geri kalanına bakacak olursak Kalle Rovanperä ralliyi kazanabilecek olası sürücülerden biri gibi görünüyordu, ancak tıpkı Tänak gibi onun rallisi de 4. etapta bir kar kütlesiyle karşılaşınca kısmen son buldu. Pazar günkü harika performansı Rovanperä'nın 11 puan almasına yardımcı olsa da onu podyumda görememek üzücü.

Takamoto Katsuta'nın kaçırdığı şans ise daha da büyük. Cuma günü ralliyi lider götüren Japon pilot, en azından podyuma çıkma yolunda ilerliyordu ama 10. etapta bir hata yaptı. Pazar günkü sondan bir önceki etapta neredeyse yine ralli dışı kalıyordu. Katsuta bir kez daha harika bir yarış temposu gösterdi ve kesinlikle galibiyet için mücadele edecek kadar iyiydi. Ne yazık ki Japon sürücünün ralli boyunca soğukkanlılığını koruma konusunda sıkıntıları var. Artık Toyota'nın 2 numaralı sürücüsü olan Katsuta'nın 2022'deki istikrarını geri getirmesi gerekiyor.

M-Sport cephesinde ise Adrien Fourmaux'nun harika bir ralli performansı ortaya koyduğunu söyleyebiliriz. Genel sıralamada üçüncü olan Fransız sürücü, Elfyn Evans ile zorlu bir mücadelenin ardından ikinciliği kaçırsa bile en önemlisi kariyerindeki ilk podyumunu elde etti. Bu denli iyi olmasını hiç beklemediğim bir rallide Fourmaux bir sürpriz yaşattı. Temposu mükemmel olan sürücünün Rally2 aracında geçirdiği bir sezon kariyerini yeniden keşfetmesini sağlamış gibi görünüyor.

Gregoire Munster ise acımasız bir ralli geçirdi. Cumartesi günü ralli aracını 15 dakika boyunca bir kar kütlesinin içinde bıraktığı hata başta olmak üzere yanlışlarla dolu bir ralli geçirdi ama neyse ki yarıştan çekilmek zorunda kalmadı. İsveç'te ondan çok fazla beklenti olmasa da bu sezon boyunca kendini geliştirmesi gerekiyor.