İsveç Rallisi: Cumartesi günü

2024 İsveç Rallisi'nin üçüncü günü yaşanan sürprizlerle dolu dolu geçti.

İsveç Rallisi'nde cumartesi günü cuma gününe göre daha az dramatikti. Hava koşulları hafifledi ve artık yoğun kar yağışlarının olmaması sürücülerin beklenen hızlarını korumalarına izin verdi. Bu nedenle Rally2 sürücüleri Rally1 ile eşleşemedi. Ne var ki talihsiz olaylar yaşanmaya devam etti.

Bunlardan en büyüğü Takamoto Katsuta'nın cumartesi günü, 10. etapta yarıştan çekilmesiydi. Ne yazık ki kaçınılmaz son gerçekleşti ve Japon pilot baskıyı yönetemedi. Toyota'nın 2 numaralı sürücüsü olmanın baskısı, hızı oldukça iyi olan ama istikrar yakalayamayan Katsuta'nın aklını biraz fazla karıştırmış gibi görünüyor. Hayal kırıklığı yaratan bir 2024 sezonu başlangıcı.

(Takamoto Katsuta ve Aaron Johnson. / Fotoğraf: @Motorsport X)

Bu koşullar altında Esapekka Lappi liderlik tablosunun zirvesinde tek başına kaldı diyebiliriz. İkinci sıradaki pilotla arasında nispeten güvenli bir fark var ve Lappi bir ralli galibiyetini daha kapmak üzere. Fin sürücü cumartesi günü sınırları pek zorlamadı ki pazar günü de zorlamasını beklemiyoruz. Yalnızca ikinci WRC galibiyetini ve yaklaşık yedi yıl sonraki ilk zaferini elde etmek için yolda kalmaya devam etmesi yeterli olacak gibi görünüyor.

(Esapekka Lappi ve Janne Ferm. / Fotoğraf: @EsapekkaLappi X)

Şimdilik rallinin en büyük sürprizi Adrien Fourmaux. Tüm ralli boyunca inanılmaz bir tempo yakaladı. Bu bir şans ya da tesadüf değil. Fourmaux, sadece Elfyn Evans'ı geride tutmayı başarmakla kalmadı, aynı zamanda her etapta düzenli olarak onu geçti. Hatta M-Sport'un neredeyse çifte dram yaşadığı son etapta bile. Büyük bir kar kütlesine çarpan Fourmaux, neyse ki fazla hasar almadı ve tıpkı Lappi gibi kendisi de muazzam bir sonucun eşiğinde.

Elfyn Evans ve Thierry Neuville üçüncü ve dördüncü sırada ve pazar puanları için mücadele etmeleri gerekiyor. Evans'ın üçüncülüğü hemen hemen kesinleşmiş durumda, bu nedenle Neuville pazar gününe ve Power Stage klasmanlarına odaklanacak olsa gerek. Evans'ın Fourmaux'yu geçmesi beklenirken Fransız pilot farkı açmayı başardı. Kalle Rovanperä ve Ott Tänak ise cumartesi gününü gözlerini pazar günkü etaplara ve elde edebilecekleri potansiyel puanlara dikerek atlattı. Bu ralliyi nispeten olumlu sonlandırmaları adına sınırları zorlamalarını bekliyoruz.