Dünyanın En Büyük Kütüphanelerinden Biri: British Library

Dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri hakkında bilgi edinmek üzeresiniz.

British Library, Birleşik Krallık'ın ulusal kütüphanesidir ve dünyanın en büyük kütüphanelerinden biridir. 1753 yılında kurulmuş olan İngiliz müzesinin bir parçası olan ve 1972 yılında çıkarılan bir yasayla müzeden ayrılmıştır. Birçok ülkeden 170 ila 200 milyon öğe içerdiği tahmin edilmektedir. Bir yasal emanet kütüphanesi olarak British Library, Birleşik Krallık'ta dağıtılan denizaşırı kitapların önemli bir kısmı da dahil olmak üzere, Birleşik Krallık ve İrlanda'da üretilen tüm kitapların kopyalarını almaktadır.

Kütüphanenin koleksiyonları, MÖ 2000'e kadar uzanan önemli el yazmaları ve öğelerle birlikte yaklaşık 14 milyon kitap içerir. Kitaplık, içerik edinimi için bir program sürdürür ve her yıl 9,6 kilometre (6 mil) yeni raf alanı kaplayan yaklaşık üç milyon öğe ekler.

Kütüphane, Dijital, Kültür, Medya ve Spor Departmanı tarafından desteklenen, departman dışı bir kamu kuruluşudur.

Kütüphanenin koleksiyonu kullanmaya ihtiyaç duyan herkese açıktır. Kalıcı bir adresi olan ve araştırma yapmak isteyen herkes Reader Pass (okuyucu girişi) işlemiyle başvurabilir bunun için sadece imza ve adres kanıtı sunmaları gerekmektedir.

British Library, koleksiyonundaki öğelerin bir dizi görüntüsünü çevrimiçi olarak kullanıma sunmaktadır. Çevrimiçi galerisi, çeşitli ortaçağ kitaplarından 30.000 görüntüye ve Lindisfarnee Gospels gibi tescilli bir formatta bir avuç sergi tarzı öğeye erişim sağlamaktadır. Bu kütüphanedeki eserler arasında dünyanın basılı ilk yayını olan Diamond Sutra ve ressam Leonardo Da Vinci'nin not defteri yer alıyor. Bunun yanı sıra birçok el yazması eser kütüphane tarafından saklanıyor.

Leonardo da Vinci'nin not defterleri gibi birkaç belgenin sanal sayfalarını çevirme olanağını içermektedir. Işıklı el yazması koleksiyonlarının çoğu için katalog girişleri, artan sayıdaki sayfalardan veya minyatürlerden seçilen resimlerle birlikte çevrimiçi olarak mevcuttur ve önemli kitap ciltlerinin bir veritabanı vardır. British Library Sounds, 60.000'den fazla ses kaydına ücretsiz çevrimiçi erişim sağlamaktadır.

Kaynakça

https://en.wikipedia.org/wiki/British_Library

https://tr.wikipedia.org/wiki/En_b%C3%BCy%C3%BCk_k%C3%BCt%C3%BCphaneler_listesi

https://www.bl.uk/

https://www.milliyet.com.tr/molatik/sanat/good-luck-to-you-leo-grande-oscar-adayliginda-iyi-sanslar-emma-thompson-6880335