The Bigger Picture -Lil Baby

Bir gecede değişmez ama bir yerden başlamamız gerekiyor diyor, Lil Baby ırkçılık üzerine yazdığı şarkısında.


It's bigger than Black and White

It's a problem with the whole way of life

It can't change overnight

But we gotta start somewhere

Might as well gon' 'head start here

We done had a hell of a year

I'ma make it count while I'm here

God is the only man I fear


It can't change overnight

But we gotta start somewhere


George Floyd olaylarından sonra çıktı bu şarkı, bir sürü yitip giden ruhu kapsadı. Ancak insanlık bu defteri bir türlü kapatamadı. Bir sürü insanın yüreği kanadı.

Her olayın son olmasını diliyor insan ama her seferinde canilik seviye atlıyor. Cehennemde bitecek bir oyunun farklı seviyelerinde yaşıyoruz gibi dünya. Tabii ki bir gecede bitmez ama bir gecede başlanılabilir. İnsan genlerinde bir sürü özelliği sonraki nesillere aktarıyor biliyoruz ama kötülüğü, taş kalpliliği de mi bu denli aktarıyor. Daha insanlık için sürdürülebilir bir yaşam sağlayamazken nasıl sürdürülebilir ekoloji sağlayacağız? Ağaç bile daha tek ve hür insandan, mümkün mü kardeşçesine yaşamak?

Dünyanın her yerinde ilkokuldan itibaren derslere entegre edilmeli ırkçılık dersleri. Yoksa tehlikeye girecek sonraki nesillerin gelecekleri.


We done had a hell of a year

Böyle olaylar yaşandıkça daha da inanıyorum, şeytanın insan vücudunu bulmuş haliyle aramızda dolaştığına. Böyle yılların da daha çok olacağına.


God is the only man I fear

Kim yazdı bu ırkçılık kitabını? Kim birinin birinden üstün olduğuna inanıyor? Herkes kendi dininde tanrısına hesap vermeyecek mi? En önemlisi hesap vermeyecekler mi kendi vicdanlarına?

Merdivenden tırmanır gibi insanlar. Birbirinin üstünden geçiyor, basamak gibi kullanıyorlar başkasını. Ulaşmaksa en yükseğe, tek amaçları ama unutuyorlar herkesin de var duyguları, var kucaklayacak çocukları. İnsan hayatına son vermek bu kadar kolay mı? O çocuklar sizi bir daha unutacak mı?


It's bigger than Black and White

Her zaman siyah beyazdan fazlasıydı,

Daha kaç kişinin akacak kanı?

Ne kadar basınç kaldırır boğazı?

Daha ne kadar toprağı ıslatacak gözyaşı?

Orada mı son verecek canını?

Gözlerinden geçecek tüm hayatı,

Bir daha sarılamayacak çocukları,

Bitmeyecek annelerinin ızdırabı.