Dünyanın En İyi Patates Kızartması

Dünyanın en iyi patates kızartmasının nerede olduğunu hiç düşündünüz mü?


Patates kızartması, dünya mutfağına görece yeni girmiş bir üründür. Patates, Amerika kıtasında yetiştirilen bir üründür, dünyanın bu ürünü tanıması ancak Avrupalıların, Amerika kıtasını keşfi sonrasında olmuştur. Ancak, dünyanın kalanı bu ürünle tanıştığından itibaren bu ürünü çok benimsemiş bulunmakta. Patates kızartmasından ise ilk kez 1775 yılında, Paris'te yazılan bir kitapta bahsedilmiştir. Bu tarihten sonra da patates kızartması, dünyanın her yerine yayılmış ve her ülkenin mutfağına bir şekilde girmiş, bin bir çeşitte yapılmaya başlanmıştır.


Peki dünyanın en iyi patates kızartması nerede yapılır?


Bence bu sorunun cevabı patates kızartmasının memleketi olduğu iddia edilen Belçika ve Hollanda'da şubeleri bulunan 'Frites Atelier' adlı restoran olabilir. Kendi internet sitelerinde, kurulmalarının akıllarında tek bir amacı olduğunu, bunun da bizim için heyecan verici malzemelerle güzel, lezzetli patates kızartmaları hazırlamak olduğunu belirtmişlerdir. Yine internet sitesinde yazdıklarına göre, güzel patates yapmak için 18 ay boyunca farklı patatesleri, toprak çeşitlerini ve diğer şeyleri denemiş, daha sonra kurulmuşlardır.


Bu restoranın şefi, Hollandalı şef ve girişimci Sergio Herman'dır. Bu şefin 2005 yılından beri 3 Michelin yıldızı vardır, ve yemek dünyasına bir aile restoranı olan 'Oud Sluis' adlı restoranda başlamış, burada 25 yıl boyunca çalışmıştır. Bu restoran, 8 yıl boyunca dünyanın en iyi 50 restoranı arasında bulunmasına rağmen Sergio, yeni projelere odaklanmak için bu restoranı kapatmıştır, daha sonrasında da Frites Atelier gibi projelerine odaklanmıştır.


Bu restoranın menüsüne gelecek olursak, inandıklarına göre en iyi patates kızartmasının üstüne o patates kızartması ile çok iyi uyum sağlayan ürünler konulur, menülerini de bu hassasiyetle hazırlarlar. Örneğin 'Arabic Baba & Feta' isimli patates kızartmaları ile patates kızartması yerken orta doğu mutfağını da tadabilirsiniz.


Bu restorana giden müşterilerin çoğunluğu, enerjik çalışanlar ve harika servisten memnunlar, fiyatlar ise ortalamanın bir tık üstünde, ancak yine de Belçika veya Hollanda'ya yolunuz düşerse bu restoran denenmelidir diye düşünüyorum.