Dünya'nın en pahalı sanat eserleri

Dünya'nın en pahalı sanat eserleri olarak kabul edilen eserleri sizler için derledim.

1. Salvator Mundi - Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci'nin, İsa'yı Salvator Mundi olarak betimlediği 66×45 ölçülerinde olan ve yüksek Rönesans döneminde yapılan 'Salvator Mundi' tablosu 2017 yılında New York'taki Christie's Müzayede Evi'nde 450,3 Milyon dolara satılarak tarihin en pahalı tablosu olarak kayıtlara geçti. Bu ünlü tabloyu alan kişi ise Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman. Tablonun yeniden keşfedilmesiyle birlikte eserin Da Vinci'ye ait olmadığı hakkında tartışmalar ortaya çıktı.

2. Interchange- Willem De Kooning

Amerikan modern sanat hareketi olan soyut dışavurumculuk akımının ilk sanatçılarından biri olan Willem De Kooning tarafından 1950'li yıllarda yapılan 'Interchange' tablosu Dünya'nın en pahalı ikinci sanat eseri olma unvanını taşıyor. Tablo 2015 yılında Chicago'da gerçekleştirilen açık arttırmaya 300 Milyon Dolara alıcı buldu.

3. The Card Players- Paul Cézanne

Fransız Post- Empresyonist sanatçı Paul Cézanne tarafından 1894-1895 yıllarında yapılan 47,5 ×57 cm boyutlarında yapılan yağlı boya tablosu 2011 yılında Katar Kraliyet ailesi tarafından 250 Milyon dolara satın alınarak dünyanın en pahalı sanat eserleri arasında üçüncü sırada yer alıyor.

4. Nafea Faa Ipoipo- Paul Gaugain

Post- Empresyonist resim akımının öncü isimlerinden Paul Gaugain tarafından 1892 yılında 1.01 × 77 cm ölçülerinde yapılan 'Nafea Faa Ipoipo' tablosunun 2015 yılında 300 Milyon dolara satıldığı öne sürülmüştü. Sonradan anlaşıldı ki, açık arttırmaya açılan bir dava sonucunda eser 210 Milyon dolara Kararlı bir aileye satılmıştı.

5. Number 17A- Jackson Pollock

Number 17A, soyut dışavurumculuk akımının önemli sanatçılarından biri olan Amerikalı Jackson Pollock tarafından damla boyama tekniğiyle yapıldı. 1948 yılında 112× 86.5 cm ölçülerinde yapılan sanat eseri 2015 yılında 200 Milyon dolara satıldı.

6. Blue Marilyn- Andy Warhol

1950'lerin başında İngiltere'de daha sonra da Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygınlık kazanan Pop Art akımı, dışavurumculuğa tepki olarak doğmuştur. Popart akımının öncülerinden Andy Warhol'un, Marilyn Monroe'nun ölümünden 2 sene sonra yaptığı eser, New York'taki Christie's Müzayede Evi'nde 195 Milyon dolara satılarak tüm zamanların en pahalı Amerikan sanat eseri oldu.

7. No.6 (Violet, Green and Red)- Mark Rothko

Soyut dışavurumculuk eserlerinden biri olan No.6 Letonya Yahudisi asıllı Amerikalı sanatçı Mark Rothko tarafından 1951 yılında yapıldı. Eser, Rus milyarder Dmitry Rybolovlev tarafından 186 Milyon dolara satın alınarak dünyanın en pahalı sanat eserlerinden birisi oldu.

8. Portraist of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit- Rembrandt Harmenszoon Van Rijn

Işığın ve gölgelerin ressamı olarak da anılan Hollandalı ressam ve baskı ustası Rembrandt Harmenszoon Van Rijn tarafından 1634 yapılan eserler, dönemin seçkin ailelerinden birinin kızı olan Oopjen Coppit ve eşi Maerten Soolmans'ın düğün portreleridir. Eserler, 2015 yılında dünyanın en büyük sanat müzesi olan Louvre Müzesi ve Hollanda Ulusal Müzesi Rijksmuseum'un ortak girişimiyle 180 Milyon dolara satın alındı.

9. Les Femmes d'Alger 'Version 0' - Pablo Picasso

Kübizm sanat akımının öncüsü ve 20.yüzyılın en önemli ressamlarından Pablo Picasso'nun 1954-55 yılları arasında yaptığı 15 tabloluk serinin 114×146.4 cm boyutlarındaki son tablosu Les Femmed d' Alger, Katar'ın eski Başbakanı Hamad bin Jassim bin Jater al Thani tarafından 179,4 Milyon dolara satın alınarak dünyanın en pahalı sanat eserleri arasında yer alıyor.

10. Nu Couché - Amedeo Modigliani

İtalyan ressam ve heykeltıraş Amedeo Modigliani tarafından 60×92 cm ölçülerindeki eser, yapıldığı dönemde çok tepki almasına rağmen değeri geç de olsa anlaşılan sanat eserlerinden biri. Nu Couché, 2015 yılında New York'taki bir müzayedede, eskiden Şanghay'da taksicilik yapan milyarder Liu Yiqian tarafından 170.4 Milyon dolara satın alındı.