Dünya'nın İç Çekirdeği'nin Yapısı

Gelecekte Dünya'nın termal ve manyetik alanı daha iyi anlaşılabilir.


İç çekirdek dünyanın en iç katmanını oluşturur. Dünya'nın tam merkezinde yer almasıyla 6371-5150 km arasında yer alır. Bu çekirdeğin demir ve nikelden oluştuğu da bilinenler arasındadır. Nikel ve demir iç çekirdekte kristal bir haldedir. Bunun sebebi ise yüksek basınç ve sıcaklık etkisidir. İç çekirdeğin bazı bilinen özellikleriyle beraber dünyanın yüzeyiyle birlikte döndüğüne inanılıyordu. Fakat 2010 yılında yaklaşık ay büyüklüğünde olan bu iç çekirdeğin yavaşladığına dair kanıtlar görülmeye başlanmıştır. Aynı zamanda bu olay o tarihte de belgelenmiştir.



Katı bir formda olduğu düşünülen iç çekirdeğin, daha sonra bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre sanıldığı gibi katı bir formda olmadığı belirtilmiştir. İç çekirdeği sıvı bir dış çekirdeğin çevrelediği düşünülmektedir. Bilim insanları dünyanın merkezindeki iç çekirdeğin gizemini tamamen çözemese de yoğunluğunun oldukça az olduğunu ve bazı hafif elementlere sahip olduğunun inancını korumaktadırlar. Çin Bilimler Akademi'si araştırmacıları ve özellikle bir fizikçi olan Yu He, iç çekirdeğin sıradan katılıktan daha çok süperiyonik bir hal durumunda olduğunu tespit etmişlerdir. Bundan da çekirdeğin katı ve sıvı arasında bir madde olduğu anlamı çıkmaktadır. Ayrıca araştırma ekibi bilgisayar simülasyonlarından yola çıkarak gezegenin iç yapısını canlandırmıştır. Simülasyon sonucundan ilerlenerek de bir katı demir alt kafes içerisinde süperiyonik sıvı elementlerinin yüzdüğü sonucuna varılmıştır. Bilhassa demir atomlarının kristal olmasıyla birlikte iç çekirdekte oksijen iyonları katı bir hal alırken, hidrojen iyonları ise sıvı bir hal almıştır.



Bilimsel araştırma dergisi Nature'daki makalede açıklanan bu model, Dünya'nın iç çekirdeğine ilişkin teorilere karşı gelmektedir. Eldeki verilere göre iç çekirdeğin beklentilerin altında bir yumuşaklığa sahip olabileceği düşünülmektedir. Kimine garip gelebilse de Çin Bilimleri Akademi'si bu durumu normal karşılamaktadır. Buna da şu ifadelerle belirtmişlerdir: ''Demir, iç çekirdeğin sınırında katılaşmış ve bu hafif elementlerin hareketliliğini değiştirmiyor. Hafif elementler iç çekirdekte daima akış halinde.'' Aynı zamanda gelecekteki bu keşif sayesinde dünyanın çekirdeğinin derinliklerindeki bazı dinamiklerin de ortaya çıkabileceği söylenmektedir.