Duygusal Zeka
Duygusal zeka nedir? Duygusal zekanın ana bileşenleri nelerdir?
2 min read
Duygusal zeka nedir?
Duygusal zeka kişinin kendisinin ve başkalarının hislerini gözleyip düzenleyerek; hisleri, düşünce ve eylemlerine kılavuzluk edecek şekilde kullanabilmesidir (1). IQ'dan farklı olarak duygusal zeka geliştirilebilir.
Duygusal zekanın beş ana bileşeni bulunmaktadır. Bu bileşenler: öz bilinç, duygularını yönetebilme, kendini harekete geçirebilme, başkalarının duygularını anlayabilme ve ilişki yürütebilmedir.
- Öz bilinç: Bireyin hissettikleri, davranışları ve kendinin farkında olmasıdır.
- Duyguları yönetebilme: Bir durum karşısında farklı hisler içinde olabiliriz. Örneğin bir anda öfkelenebiliriz, gözlerimiz dolabilir. Bunlar doğal duygularımızdır. Bu duyguları bir anda har vurup harman savurmak yerinde dengeli bir şekilde yaşamalıyız.
- Kendini hakerete geçirme: Nasıl hissettiğimize değil de yapmamız gerekenlere odaklanmalıyız. Evet bazı günler hiçbir şey yapmak istemeyiz ama bizi bekleyen bir sürü sorumluluğumuz vardır. Bu noktada keyifsizliğimize değil yapmamız gereken görevlere odaklanmamız gerekmektedir.
- Başkalarının duygularını anlayabilme: Empati olarak isimlendirdiğimiz başkalarının duygularını anlayabilmek; bizim iyi, kötü günlerimiz olduğu gibi başkalarının da böyle süreçlerden geçtiğini ve onları anlayabilmeyi veya anlamaya çalışmayı ifade eder.
- İlişkileri yürütebilme: İki birey arasındaki iletişimi sürdürebilme özelliğidir.
Duygusal zekayı harekete geçiren yetenekler:
- İyimserlik
- Öz gerçekleştirme
- Mutluluk
- Bağımsızlık
- Sosyal sorumluluk
Duygusal zekaya sahip bireylerin diğer bireylere göre daha fazla sahip olduğu yetenekler:
- Başarısızlık karşısında motivasyonu koruma ve sabır yeteneği
- Ani istekleri kontrol yeteneği
- Duygularını kontrol yeteneği
- Diğer bireylerle empati yeteneği
Kaynaklar
- Örs, F., & Karademir, A. Ç. (2021). DUYGUSAL ZEKÂ VE TÜKENMİŞLİK: BİBLİYOMETRİK BİR ÇALIŞMA. Türkiye Mesleki ve Sosyal Bilimler Dergisi, (7), 1-15.