Duygusal Zekamız
Hayatta duygularımıza da yer açalım.
Duygusal zekaya sahip olmak bir beceridir. Duygularını net olarak bilmek ve tanımlamak gibi beceriler. Kişi ne hissettiğinden emin olur. Özgüven geliştirir özelliğe sahip olmasıyla da empati gücü önemli ölçüde artar.
Kişi duygularını bilir, bildiği gibi de dengeleme de ustadır. Duygularını ifade etmek için zorluk yaşamaz. Bilimsel olarak karşılığı EQ olarak adlandırılır.
Duygusal zekanın doğuştan geldiği konusunda söyleyen araştırmacılar, sonradan da öğrenilebilen bir beceri olduğu konusunda bize bilgi verirler.
Empati kurma, içsel farkındalık, içsel düzenleme ve koordinasyonu sağlama, sosyal yetenekler, duyguları anlama ve anlamlandırma hali maddeleri duygusal zekanın bileşenleri ortaya çıkmış halidir.
Duygusal zekanızı ölçebilmeniz için bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Belli teknikler kullanılmaktadır. Kabiliyet testi, Schutte EQ ölçeği (psikolojik testtir, detaylandırılır.), duygusal ve sosyal yeterlilik testi, duygusal zeka testi (duyguları anlama, koordine etme, anlama), özbildirim uygulamalarıdır.
Faydalarına gelince;
Öğrenme yetisini geliştirir. Kişi akademik başarı elde eder.
Sağlıklı ve mutlu olur.
Zorluklarla baş edebilir.
Empatisinin gelişmesi, öz farkındalığın artması, olayları analiz etmesini sağlar.
Peki nasıl anlarız duygusal zekamızın geliştiğini birde bu açıdan bakalım:
Zorlu zamanlarda duygu kontrolünü kaybetmemek,
Yanlış da olsa sorumluluğu kendi üzerine almak
Empati göstermek,
İnsanlarla ilişkisi olması gerektiği kadar iyi olması,
Kendini tanıması,
Olumlu bakış açısına sahip olması gibi.
Bunlar geliştirilirken sizce de hayat kolay olmaz mı?