Çocukça Davranmak O Kadar Da Çocukça Değil! Edebiyatın Çocuk Gözü: Roald Dahl

Çocukça davranmak o kadar da çocukça değil!

‘Çocukça Davranma’ kalıbını yetişkinler olarak illa ki bir yerlerde kullanmışızdır. Yaşının olgunluğunda davranmamak anlamında kullanılan bu kavram genellikle olumsuz durumlarda kendine yer bulur. Fakat sanıldığının aksine çocukça davranmak bize hayatı onların gözünden görme olanağı sunar. Çocuk Edebiyatı Yazarı Roald Dahl’ın kitaplarında bunu oldukça iyi yapar…

Edebiyatın çocuk gözü: Roald Dahl

Roald Dahl demek; çocukların gözleri, hayal güçleri ve biz yetişkinler tarafından anlaşılamayacak anlamsız hareketleri demektir. Roald Dahl, çocukça davranmanın en somut örneğidir. Onu, ünlü ‘Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ kitabı ile aslında hepimiz tanıyoruz. Peki onun bu kadar başarılı olmasının arka planında ne yatıyordu ? Gelin çocukların edebiyattaki temsili Roald Dahl ve kurduğu sıra dışı dünyalara hep birlikte bir göz atalım.

Roald Dahl, kitaplarının çoğu, sinema ile buluşmuş nadir ve başarılı bir yazar olarak biliniyor. Ayrıca bir casus, savaş pilotu, tıbbi çalışmaları olan bir mucit. İyi bir kurgucu olan Roald Dahl’ın yapmaktan en zevk aldığı şeylerden bir tanesi, anlamsız kelimeler türetmekti. Bu size bir yerden tanıdık geliyor mu ? Evet, Dahl çocukça davranıyor. 1982 de yazdığı ‘Big Friendly Giant’ kitabı  için 238 kelime türetmiş hatta bu kelimeler topluluğuna yine kendi ürettiği bir isim olan ‘Gubblefunk’ adını vermiştir. Kitap, insanları yememe kararı verdiği için kendi türü arasında dışlanan sevimli bir devin, yetimhanedeki Sophie isimli bir kızla arkadaşlığını anlatır. Filme de dönüştürülen eserde, çocuklara yaratıcılığın, hayal gücünün, olumlu olmanın ve kötülüğe karşı durmanın önemini çok iyi anlatır.

“Çocuklar yetişkinler kadar ciddi değillerdir ve gülmeye bayılırlar”


Çocukların çocuk olarak kalması gerektiğini düşünen Dahl, bu düşüncesini ‘Mathilda’ aracılığıyla veriyor. Okumayı seven, özel yetenekleri ve olağanüstü zekası olan, anne babasına bir şeyler öğretmeye çalışan Matilda isimli bir kızın hikayesinin anlatıldığı kitapta Dahl “Çocuklar yetişkinler kadar ciddi değillerdir ve gülmeye bayılırlar” diyor.

Bazen de yüreklendiriyor bizi Dahl kitaplarında. Aynı ‘Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ndaki gibi. ‘Bir şeyin üstesinden gelmek istiyorsan, hiçbir şeyi yarım yamalak yapma. Cüretli ol, sonuna kadar git.’

Çocukça davranmak o kadar da çocukça değil!

Roald Dahl’ın ebeveynlere de bir mesajı var. “Büyüdüğünüzde ve kendi çocuklarınız olduğunda şu önemli şeyi hatırlayın lütfen. Ağırbaşlı bir ana-baba hiç de eğlenceli değildir. Bir çocuğun hak ettiği ve istediği ana-baba şöyledir: ÇILGIN !”

Hala çocukça davranmanın olumsuz bir şey olduğunu mu düşünüyorsunuz ? Eğer böyle düşünüyorsanız elinize bir Roald Dahl kitabı alın ve dilediğiniz gibi çocukça davranın. Çünkü çocukça davranmak o kadar da çocukça değil.