Eğitim Sistemimiz Bizlere Neden Bir Şey Öğretemiyor?
Sistemden öğrenemediğimizi kendimiz başarmalıyız.
Şimdiki dönemde hemen hemen herkes iyi bir üniversitede iyi bir eğitim alıp diplomasının her kapıyı açması derdinde. Ama maalesef ki, bu mümkün değil. Çünkü artık herkes üniversite mezunu, herkes bir lisans eğitimi almış, herkes üniversite okuyor ve hala işsiz. Her bölümden mezunlar, ya atanmayı ya da iş bulmayı bekliyor.
Ne yazık ki, bu sebepten dolayı, yalnızca diploma yetmiyor. Kendini geliştirme adı altında bir sürü sertifika, eğitim, kurs vb. almamız gerekiyor ki CV'ler incelendiği zaman diğer adayları geçelim.
Yalnızca bir mesleğe sahip olalım diye, para kazanalım, hayatımızı devam ettirelim diye aldığımız diplomalar, eğitimler, kurslar işe yaramıyor. Çünkü nitelikli eğitim alamıyoruz. Okulda öğrendiğimiz teorik dersleri pratiğe dökemiyoruz. Okuduğumuz kitapları vizelerden yüksek not alalım diye sadece ezberliyoruz. Bu yüzden diplomalar yetersiz, bu yüzden kimse işinin ehli değil.
Çoğunluğumuz gerçekten çok istediğimiz için değil; ya puanımız yettiği için ya da seçenekler arasında en iyisi olduğu için bölümlerimizi seçtik. Çünkü ülkemizde yeteneklerimiz doktor veya mühendis olmadığımız sürece bize bir gelecek sunmuyor. Öylesine okuyor veya okumuş olduğumuzu söylemiyorum tabii ki, çünkü ne mümkün bu şekilde hayatımızı idame ettirmek.
Mesleklerimizi mutlu bir yaşam sürmektense para kazanalım diye yaptığımızdan dolayı ülkece sinirli, mutsuz ve gelecek için kaygılıyız. Buna rağmen eleştiriliyor ve yargılanıyoruz. Gerek "üniversite mezunu" veya "üniversite öğrencisi" olduğumuz için, gerek "buradan mezun ama hiçbir şey bilmiyor" şeklinde görüldüğümüz için.
Ne yazık ki doğru, hiçbir şey bilmiyoruz. Üstünkörü öğretilenler bilgileri, terimleri ve işlemleri pratikte nasıl kullanacağımız konusunda eğitilmediğimiz için hiçbir şey bilmiyoruz. Tek sorun sistem mi, tabii ki hayır. Ama en büyük sorun sistem. Gelecek kaygımız o kadar büyük ki, çağın bir getirisi olan şimdiki bilinçli toplumdaki insanlar bile ilgi alanlarını bilmeden mesleğe atılıyorlar. Yani, ülkemizde milyon tane üniversiteden, her yıl binlerce mutsuz ve yarım bilgili öğrenci mezun ediliyor.
Bunun için yapabileceklerimiz hiç yok değil ama sınırlı. Öncelikle sınava hazırlanırken, mesleğimizi seçerken para kazanalım diye değil, mutlu olduğum şeyi tüm hayatım boyunca hangi meslekte yapabilirim diyebilmek önemli olan. Bu kaygı, tercih zamanı bizimleyse bile kendimize en uygun mesleği seçebilmeliyiz. Okul dönemi için tavsiyemiz- ya kendimizi geliştirecek yüzlerce imkanı değerlendireceğiz ya da bölüm değiştireceğiz. Sanırım en kolayı mezunken. Çünkü hem daha bilinçli hem daha olgun oluyoruz bu dönemde. O zaman da mezun olduğumuz mesleği yapıp -belli bir süre- para biriktirebilir ve aynı zamanda sınava hazırlanıp istediğimiz bölümü okuyabiliriz.
Hayatımızı belirleyen şeylerin (sınavlar) yerini güzel anların ve mutlu insanların aldığı umutlu bir gelecek diliyoruz. Mutlu hayat, yalnızca iyi seçimlerden oluşur.