Eğlendirici ve Öğretici İçerikler: Video Essay

İlgi alanlarınız ve çeşitli konularda yapılan incelemeleri ve değerlendirmeleri izleyerek öğrenebileceğiniz verimli eğlence araçları.

Sürekli bir eğlence arayışı içinde olduğumuz bu günlerde hızlı tüketim alışkanlıkları ile birlikte birçok insanı etkileyen çağımızın sorunu: Kısalan odak süreleri.

 TikTok, Youtube, Reels gibi hızlı içerik üretimi ve tüketimi sağlayan platformların yaygınlaşması sayesinde bilgiye ulaşmak kolaylaştığı gibi, bilgiden uzaklaşmak da kolaylaştı. Özellikle ekran sürelerinin günün önemli bir kısmını sinsice ele geçirdiği çağımızda YouTube gibi kısa, çerezlik ve kolay içerik üretimi yapılan platformlardan bile uzaklaşma, daha hızlı ve daha kolay tüketilebilecek, eğlenceli içerik arayışında olma gibi eğilimler artış gösterdi.

Yaşanan tüm eğlence içeriği tüketimi değişimleri arasında YouTube’da yeni bir verimlilik alanı olarak bilgiye kolay ulaşım sağlayan “video essay” türü yaygınlaşmaya başladı. İnsanların günlük hayatlarını paylaştıkları vloglar hâlâ oldukça popüler olsa da bu tür yerini yavaş yavaş psikoloji, medya, kültür, sosyal ilişkiler, akademik teoriler, gündelik hayatın ve trendlerin eleştirilmesi gibi pek çok konuyu kapsayan video essay’lere bıraktı.

İçerik üreticilerine düşüncelerini özgürce, istedikleri kaynakları ele alarak ve görsel-işitsel materyallerle destekleyerek sunma imkânı tanıyan bu videolar, hızlı bir şekilde ilgisini çeken konular hakkında bilgi ve fikir sahibi olmak isteyen kişiler için vazgeçilmez kaynaklar arasında.

Bu tür içerikler konusunda unutulmaması gereken en önemli nokta çoğu videonun başlığından da anlaşılacağı üzere konuların belirli bir perspektiften ve taraflı bir yaklaşımla ele alındığı bilincinde olmak, dolayısıyla da verilen bilgilerin doğrulukları konusunda daha detaylı araştırma yapmanın gerekliliği.

Bu noktada video essay’ler asıl bilgi kaynakları olarak kullanılmak yerine, kahve sohbetlerinizi renklendiren konu başlıkları bulmak, ilginizi çekebilecek yeni alanlar keşfetmek gibi faydalar sağlayan araçlar olarak ele alınabilir.

Hem iyi zaman geçirmenizi hem de bir şeyler öğrenip yeni bakış açıları kazanmanızı sağlayacak, en çok izlenen ve üzerine konuşulanlardan bazı örnekler:


What The Internet Did To Garfield: https://www.youtube.com/watch?v=O2C5R3FOWdE


Marcus Aurelius: The Man Who Solved the Universe: https://www.youtube.com/watch?v=tv6W0Nv5ev0


All Tomorrows: the future of humanity?: https://www.youtube.com/watch?v=imNtSPM3-r4


Sleep is Just Death Being Shy: https://www.youtube.com/watch?v=-mu780uB7mI