Ejderha Kraliçesi: Rheanyra Targaryen

House of the Dragon'un ikinci sezonunda Kraliçe Rheanyra Targaryen'in yaşadıklarına yeniden göz atalım.

Taht Oyunları kitap evreni yazarı olan George RR Martin'in, Game of Thrones isimli dizi serisinden sonra Ateş ve Kan isimli kitaptan ilham alınarak House of the Dragon'un 2. sezondaki geçtiğimiz temmuz ayında seyirci karşısına çıktı.

Kral Viserys Targaryen'in eşi Kraliçe Aemma Arryn'i doğumda, ertesi gün ise oğulları Baelon Targaryen'in ölmesi ile hayatta kalan tek çocuğu Rheanyra Targaryen'i demir tahtın varisi ilan eder. Kadınların demir tahta oturması daha önce görülmüş bir durum değildir bu nedenle diyardaki soylu aileler Rheanyra'ya bağlılık yemini etseler de kralın yeni evliliğinden bir oğlu olduğunda Rheanyra'nın varisliği sorgulanır. Prenses Rheanyra, varis ilan edilmesinin ardından yönetim tecrübesi kazanması için babasının konseyine katılır ve tüm diyarda diyarın neşesi olarak anılır.

Kral Viserys, kral eli olan Otto Hightower'ın kızı Alicent Hightower ile evlenir ve bu evlilikten 3 tane oğlu bir tane de kızı olur; Aegon Targaryen, Helaena Targaryen, Aemond Targaryen, Daeron Targaryen. Rheaneyra Targaryen ile Laenor Velaryon'un düğünü sırasında Alicent Hightower yeşil bir elbise giyer ve o günden itibaren Alicent Hihtower ve destekçileri yeşiller; Rheanyra Targaryen ve destekçileri siyahlar olarak anılır. Laenor Velaryon'un eşcinsel bir kimliğe sahip olmasından dolayı, Rheanyra'nın 3 tane oğlu da meşru olmayan bir ilişkiden doğar bu sebeple Rheanyra'nın varisi Jacaerys Velaryon'nun da tahttaki iddiası sorgulanır ve demir tahtın Aegon'a geçmesi için bir iddia daha ortaya atılır.

1. sezonun sonunda Kral Viserys Targaryen ölür ve Alicent Hightower demir tahta oğlu Aegon Targaryen'i babasının son isteği olduğunu söyleyerek tahta geçirir. O sırada Dragonstone'da bulunan Prenses Rheanyra Targaryen için de bir taç töreni düzenlenir ve kraliçe ilan edilir. Kraliçe Rheanyra, Prens Jacaerys ve Lucerys'i kendisine yemin eden kişilerin bağlılık bildirmesi için gönderir. Ancak Prens Lucerys'i Barros Baratheon'un yanına Fırtına Burnu'na vardığında bir sürpriz bekliyordur.

Çocukluklarında yaşadıkları bir kavga sırasında Aemond'un gözünü çıkarmış olan Lucerys, Barros Baratheon'un ona hangi kızıyla evleneceği sorusuna zaten nişanlı olduğunu söyler ve bunun üzerine annesinin bağlılığı konusunda bir söz alamaz. Yıllardır öfkesini içinde taşıyan Aemond ise bir göze bir göz istediğini belirtir ve Lucerys'in üzerine doğru yürür bu kavganın kendi hanesi içinde yaşanmasını istemeyen Barros Baratheon ise onları uyarır. Ancak Aemond artık bu konunun peşini bırakmak niyetinde değildir, Lucerys'in ardından giderek diyarın en büyük ejderhası olan Vhagar'ın üzerine atlar ve Lucerys'in ejderhası Arrax ile Vhagar arasında bir kovalamaca başlar. Vhagar, Arrax'ı birkaç darbeyle yere serer ve veraset savaşında akıtılan ilk kan Lucerys Velaryon'un kanı olur.

Sırayla annesini, erkek kardeşini, doğumda tek kızı Visanya'yı, babasını ve en sonunda kendi oğlunu kaybeden Rheanyra, bir yas içerisine girer ve ejderhaların arasında olacak o savaşın kaçınılmaz olarak geleceği anlaşılmış olur. Kraliçe Reaneyra'nın eşi Daemon Targaryen'in bir oğula karşılık bir oğul diyerek Ameond'u öldürmek istemesi ancak Kan ve Peynir'in Aegon'un varisini öldürmesi üzerine her iki taraf da akraba katili olmuş olur. Diyarda büyük bir suç olarak kabul edilen akraba katilliği, iki aile arasındaki bağların artık onarılamayacak biçimde koptuğu anlamına gelir.

Dizinin ikinci sezonu siyah konsey, yeşil konsey, Uyku Kalesi savaşı sırasında Prenses Rhaenys Targaryen'in ejderhası Meleys ile ölmesi, Aegon'un ejderhası Sunfyre'la birlikte ağır yaralanması sonucunda Prens Ameond'un Naip Kral olması, Daemon'un Harrenhal'a Kraliçe Rheanyra adına ordu toplaması gibi olaylar üzerinden ilerler.

Özetle ikinci sezonda, ejderhalar arasında gerçekleşecek olan büyük bir savaşa hazırlık yapılmış gibi görünüyor. 3. sezon onayını alan dizide Ateş ve Kan kitabından kalan olayların nasıl işleneceği büyük bir merak konusu ancak bir zamanlar Cercie Lannister'ın da dediği gibi: ''Ne zaman bir Targeryan doğsa Tanrılar yazı tura atar ve dünya nefesini tutar.''