Ekonomik Resesyon Oyun Endüstrisini Nasıl Etkiledi?
Bu yazımda son yıılarda iyice artan video oyunlardaki kalitesizlikten bahsediyorum.
Bu yazımda özellikle son 6-7 yılda resesyon dönemleriyle birlikte kendisini iyice belli eden video oyunlardaki kalitesizlikten bahsediyorum.
Video oyunları kişisel bilgisayarlar ve konsolların çıkışıyla birlikte çok uzun yıllardır hayatlarımızın bir parçası. Bilgisayar donanımları ve konsol nesillerinin ilerlemeleriyle birlikte sürekli gelişen ve özellikle grafiksel olarak gittikçe gerçekçi bir hal alan video oyunlar günümüzde müzik, sinema ve dizi sektörlerini geride bırakarak uluslararası eğlence sektöründeki en büyük pazar payına sahip durumdalar. Ben de ilk bilgisayarımın alındığı 2010 yılından bu yana boş zamanlarımda eğlenmek için çoğunlukla bu oyunlarla vakit geçiriyorum. Bu süreç içerisinde 3 farklı konsol jenerasyonuna şahit olundu. Bunlar Xbox 360 ve Playstation 3’ün dahil olduğu 7.nesil, Xbox One, ve Playstation 4’ün dahil olduğu 8.nesil ve son olarak Playstation 5 ve XboxSeries X/S’in çıkış yaptığı 9.nesil oyun konsollarıydı. 7.nesil’den 8.nesile geçiş sürecinin ardından yeni konsollar ve elbette onlarla birlikte gelişen bilgisayar donanımları için piyasaya sürülen oyunların grafik motorlarında ciddi bir teknolojik ve görsel ilerleme görülürken, 9.nesile geçişte maalesef böyle bir durum oluşmadı.
Aslında oyunlardaki kalitesizlik daha önceki nesillerde de vardı fakat bu son nesille birlikte 2020’den bu yana çıkan oyunlar eski nesildeki kalitesiz oyunlara rahmet okutacak cinsten. Örneğin; 11 Kasım 2014’te piyasaya sürülen Ubisoft’un Assassin’s Creed Unity isimli oyunu yeni nesile geçişin gereği olarak grafiksel anlamda pek çok gelişme barındırmakla birlikte; optimizasyon sorunları, savaş mekaniklerinin aşırı zorluğu ve diğer bazı teknik sorunları sebebiyle ben dahil hemen her oyuncu tarafından yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. 2018 E3 oyun fuarında EA Konferansında duyurulan Anthem ve Battlefield 5 oyunları da Assassin’s Creed Unity’ye benzer şekilde çok büyük teknik sorunlara sahipti. Özellikle bu sorunlarına rağmen silah kullanma mekaniklerini çok beğendiğim için 2500 saat oynadığım Battlefield 5’in teknik sorunları ve içerik kıtlığı problemi oyun çıktıktan sonra da düzeltilmeye çalışılmamıştı. Assassin’s Creed Unity’yi ise seneler sonra 2023 sonbaharında 60 saatlik oyun süresinin ardından bitirmiş biri olarak söyleyebilirim ki; ya o oyunun kalitesi şimdiki oyunlara kıyasla çok iyi kalıyor ya da ben artık bu tarz teknik sorunlara alıştım. Öyle ya optimizasyonu düzgün oyun mu olur efendim? Teknik sıkıntı bizim olmazsa olmazımızdır!
Pandemi sonrası oyun endüstrisi:
Yazının başlığında da yazdığım üzere ben bu bozuk oyunların sayısının artmasını 2020 yılı ve sonrasında pandemi ve yeni dünya düzeni söylemleri ile paralel olarak yaşanan küresel ekonomik resesyona bağlı olarak şirketlerin yaşadıkları bütçe kısıntıları ve buna bağlı problemlere bağlıyorum. Hatırlayacak olursak yeni nesil konsolların piyasaya sürüldüğü 2020 sonbaharının ardından aynı yılın Aralık ayında çıkan Cyberpunk 2077 isimli oyun teknik sorunlar ile dolu bir başka oyundu. Çıkışından seneler öncesinde Mayıs 2012’de duyuruları yapılmaya başlanan, özellikle ünlü aktör Keanu Reeves’in oyunda yer alacağı duyurulduktan sonra beklentilerin tavan yaptığı rol yapma oyunu, 2021 sonbaharı çıkışlı Battlefield 2042 oyunu ile birlikte son yılların kesinlikle en sorunlu oyunuydu desem sanırım yanılmamış olurum. Bu tarihten sonraki aylarda ve yıllarda çıkan hemen her oyun benzeri şekilde çok büyük teknik sıkıntılar barındırıyor. İlk oyunu çok beğenilen Cities Skylines 2 oyunu dahi aslında son derece basit bir şehir kurma oyunu olmasına rağmen en pahalı ekran kartlarında dahi optimizasyon problemleri yaratmayı başardı.
İnsanların satın almak için yoğun meblağlar harcadıkları bu oyunların sahip oldukları teknik problemler elbette çok üzücü fakat bu durum ve 3A oyunlarda yeni nesil grafiklere geçilememesi durumu bana kalırsa daha küçük ölçekli firmalar ve bağımsız oyun yapımcıları için ciddi avantajlar barındırıyor. Bu sayede bu oyunların kaliteleri 3A oyunların özellikle grafiksel anlamdaki kalitelerini daha rahat yakalayabiliyor. Üstelik benim oynadığım bu tarz oyunların herhangi bir teknik sorunu da bulunmuyor. Umarı büyük firmaların oyunlarında gerileyişe sebep olan bu süreç, bağımsız oyun yapımcılarını güçlendirmeye devam eder.