Ekstrem Sporlar: Dağ Bisikleti

Ekstrem sporlardan dağ bisikleti

Şehir dışında engebeli arazilerde yapılan dağ bisikleti başka bir ekstrem spor çeşididir. İleri derecede donanımlı bisikletlerle yapılır. Ülkemizde ve Dünya'da dağ bisikletine uygun birçok güzergah bulunması bu sporu popüler hale getirmiştir.

Amatör ve profesyonel sporculara göre dağ bisikletinin süresi ve zorluğu değişebilmektedir. Belirli güzergahlar olmasına rağmen sporcular kendilerine göre rotayı değiştirebilmektedirler. Bu spor için özel tasarlanmış bisikletler, engebeli yollarda kolaylık sağlar, şehir içinde de kullanıma müsaittir. Tekerlekleri kalın ve dişlidir, kaymayı önler, dayanıklılık ve sağlamlılık açısından oldukça iyidir. 26 ve 29 Jant modelleri yaygın olarak kullanılır. Rampa ve eğilimli arazilerde daha rahat sürüş imkanı verir. 21 vites bisiklet ise vites ve pedal uyumu sağlar. Disk frenli modeller daha fazla kontrollü sürüş imkanı verir. Elektrikli dağ bisikletleri de uygun modeller arasında sayılabilir. Bisikletlere takılacak olan aksesuarlar da önemlidir. Çamurluk, tekerlek, maşa ve disk freni bunlardan birkaçıdır.

Dağ bisikleti, tek başına ya da ekip şeklinde yapılabilir. Belirlenen güzergahlarda yapılır. Doğal veya yapay parkurlar bulunur. Bu rotalar bazen birkaç saat bazense haftalarca sürebilir. Bu sebeple bisikletin yanında sporcunun fiziksel durumu da önem arz eder. Sürüş tekniklerine hakim olmak sporcunun daha rahat yol almasına yardım eder. Kask, gözlük, eldiven ve hava koşullarına uygun kıyafetler giyilmesi uygun olacaktır.

Havanın nispeten daha sıcak ve açık olduğu yaz ve bahar aylarında yapılması daha uygundur. Koruyucu ve kalın kıyafetlerle kışın da yapılabilir.

|Türkiye'de Dağ Bisikleti Yapılabilecek Yerler

İstanbul

Belgrad Ormanı

Aydos Ormanı

Polonezköy

Rumelifeneri, Kilyos

İzmir

Foça

Ankara

Eymir Gölü

Antalya

Köprülü Kanyon

|Dünya'da Dağ Bisikleti Yapılabilecek Yerler

Pamir Dağları

İspanya

Camino de Santiago

Fransa

Alpler

Norveç

Lafoten Adaları